Pages

Tuesday, 17 May 2011

3rd Pregnancy..3rd trimester

Salam semua..seminggu sangap tanpa internet..ntah nape ntah kat umah ni..dah la minggu lepas minggu yang tak tahu nak buat ape..yela, 3F tukan dah pi houikuen, so keseorangan la kat umah...:(

Alhamdulillah, sekarang ni dah masuk 33minggu..hahaha, macam tak caya je lebih kurang 5 atau 6 minggu lagi saya dah nak bersalin..ye, saya jenis yang bersalin awal..Amni dulu 38 minggu dah bersalin..twins pulak 37 minggu..dan untuk yang ni saya rasa macam lagi awal..tapi berharap biarla dia lahir dalam keadan sihat dan selamat..:D

sapa tahu apekah benda ni?
fungsinya?

Tetiba je kan saya buat entry tuk 3rd trimester..2nd trimester saya rasa waktu tu sibuk balik Malaysia rasanya..so, takde ape2 sangat nak cerita..Biasala bila dah balik Malaysia, semua benda yang nak dimakan dapat makan..masak pun tak perlu..Bila balik sini, nak masak kari pun asyik failed je..asyik terpedas je kari tu..sian hanak2, dapat makan sikit je tak tahan podeh..

Actually sejak masuk 28 minggu aritu, saya dah mula sakit2 belakang dengan tulang pinggul (pelvic pain)..Memang sakit sangat..yela, tuk yang sebelum ni saya rasa dah dekat nak bersalin baru rasa sakit semua tu kan..sampaila ni sakit lagi..kalau dah baring tu, nak beralih kiri kanan sakitnya..kena buat perlahan2..kalu dulu Mr K bole tolong, sekarang ni kiri kanan saya twins, so, memang kena buat sendirila..

Yang bestnya pregnancy kali ni berat saya tak naik sangat..yeayyy..berjaya control makan saya yang macam gajah ni..setakat ni baru naik 11kgs (Amni dulu 20kgs n twins 25kgs)..dan semalam ade check up tau, pastu berat saya cuma naik 400g dari 2minggu lepas..ha, balik tu terus melantak makan Strawberry Shortcake..nyum..nyum..berebut makan dengan 3F..hahaha, selera gajah betul..:p

Tuk kali ni kan, semua barang beli je yang kat sini..takdela beli banyak sangat, sebab selalunya anak2 saya cepat membesar bagai johan.Insya Allah yang kali ni pun ikut jejak kakak dan abang2 dia..pastu, malam semalam baru teringat, sebenarnya saya tak beli lagi tilam (segala adik beradik tilam tu) tuk baby ni..hahaha...mengong kan rasanya..ye, asyik terlupa je..Dah tau terlupa tu, buatla list barang2 tuk baby..mmm..ntahla..mungkin sibuk dengan budak 3F ni kot..semalam baru beli diapers tuk baby ni..aktiviti tuk weekend ni beli barang yang tak cukup lagi tu..hari tu Mr K dah tanya ape barang yang belum cukup, saya mintak benda lain..benda yang penting lupo..adehhh..

Ok..tuk gambar di atas tu..itu adelah mesin tuk amik tekanan darah..ye..saya tahu saya seorang yang jakun..1st time sampai kat department ni, saya asyik pandang je, kebetulan takdela pulak orang guna waktu tu..Ghupenya tuk ambil tekanan darah..Huh, nampak sangat tak tahu ape benda..Balik cakap dengan Mr K, pastukan die cakapkan kat uni die banyak je mesin tu..senang sesapa nak check blood pressure bila2 masa..mana tau, kot2 sensei tu tengah tension ngan students die ke, bolela terus check BP die..kalu dah tinggi sangat, bole terus ke hospital..hehehe..

ni die ade tunjukla cara2nya..
pastu nanti akan keluarla kertas tunjukkan result BP kita..
nanti barula bagi kat nurse..

ni la benda yang mintak dari Mr K..
saya memang suka rocking chair ni..
sejak dari Amni sampai twins dulu, memang ade kerusi ni..
senang nak menyusukan baby bila dah penat berbaringkan..
kena letak sebelah katil..ye,saya dah ade katil khas tuk saya jugak..
katil tu tak beli pun, adik ni bagi..die tak guna dah..(jimat sikit kata Mr K..:p)
pastu bila baby meragam pun, best je duk kat sini..goyang2 sikit, dengan kita pun bole terido..
tapi, baby masih melalak lagi..huhuhu..
eh, selalunya waktu 2minggu pertama tu, malam2 memang Mr K yang jaga baby..
saya?? tido..kununnya nak cukupkan rehat..

10 comments:

Idayu said...

slm..patur ar senyap jek..rocking chair? selalu utk org2 tua kan? hehehe idea yg bagus, bole tiru lps nih...

anyway, selamat lah utk sumanya ek..rasa mcm kejap jek dh nk bersalin.

p/s: best x duk umah sorang2??

munna said...

tak lama je lagi tu Kamalia... semoga selamat semuanya....

Umie said...

kam..aku dulu pun tak naik banyak masa pregnant..10-12 kg je kot naiknye....skrg nie pulak yg mcm naik badan...hahaha..

ehh, mcm best aje rocking chair tu... aku pun selalu sakit pinggang lenguh duduk BF muaz...mcm nak cari gak le..hehehe

Kamalia said...

kak ayu:tula..skang ni mcm batak je dgn internet..rs sari tu xde internet,mmg boring sgtla..hahaha, org tua suka gak kusi ni ye tak..sng nak tido diorg ckp..

p/s:best kak..pepagi lepas diorg dah g skool, ha, buatla ape kite nak buat..nak tido je xleh..mcm xbiasa la pulok tido sensorg..ngengadakan

Kamalia said...

munna:terima kasih..itula,rsnye pun mcm xlma lagi je..


umie:hahaha, itu biasela..bila BF ank, bila diorg dah mula mkn solid food, badan kita pulak yg naik..tu yg kena sntiasa jg diet tu.(berdasarkan experienced twins ni dulu)

rocking chair tu cari kat chukok je..murah pun murah..

anie,Nagoya said...

Tahu...tahu...alat tu.tiap kali ke hosp mesti check.masa mengandung tiap2 bln.bgus dpt control berat bdn.leps bersalin diet abis2

Juwita Jamaludin said...

Wah best dpt chair tu.. Syok duduk atas tu sambil menyusu.. Ganbatte ne kamalia

Asmara said...

Banyak jalan cepat la beranak. heheh.. nnti apa2 akk roger lg ye. Makan banyak2 nnti dlm pantang telan air liur je tengok mknn dan dinasihatkan jangan bukak blog gamba makanan. hahaha..

Kamalia said...

anie:ye,sy suka guna alat ni..sonang jekan..xyah nak hulur tgn tu kat nurse or doft pun..bole buat sndr ek..ok kak..nnt diet hbs2an(kununnye..hahaha)

juwita:mg syok BFkan baby kat sini..xdela skit bdn or belakang ke..nak tido terus pun bolekn..tq akak

Kamalia said...

asmara:betul2..tp,lepas ni dah xg jln jauh2 lagi dah..takut terberanak tgh jln je..nnt ade la pulok org tu jd bidan terjunkn.hahaha,ni mesti akak dah kena wktu berpntang aritu ye..sabar jela ek..uwaa..xsbr nak bersalin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...