Pages

Thursday, 26 May 2011

Malaikat di Rumahmu

Salam semua. Hari ni nak jadi ibu mithali pulak..saja nak share kisah ni. Duk tengah googled sana sini terjumpa pasal artikel ni.

Malaikat di rumahmu.

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia. Dia bertanya kepada Tuhan : "Para malaikat disini mengatakan bahwa besok engkau akan mengirimku ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana, saya begitu kecil dan lemah"?

Dan Tuhan menjawab, "Saya telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu."

"Tapi disini, di dalam syurga, apa yang pernah saya lakukan hanyalah bernyanyi dan tertawa. Ini sudah cukup bagi saya untuk berbahagia."

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia."

"Dan bagaimana saya bisa mengerti saat orang-orang berbicara kepadaku jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?"

"Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian, dia akan mengajarkan bagaimana cara kamu berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?"

"Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa."

"Saya mendengar bahwa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?"

"Malaikatmu akan melindungimu, walaupun hal tersebut mungkin dapat mengancam jiwanya."

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih karena tidak melihatMu lagi."

"Malaikatmu akan menceritakan padamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan selalu berada di sisimu."

Saat itu Syurga begitu tenangnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar, dan sang anak bertanya perlahan, "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?

"Kamu akan memanggil malaikatmu, Ibu."

Ingatlah selalu kasih sayang ibu, berdoalah untuknya dan cintailah dia sepanjang masa.

*******
Selain tu nak share jugak bagaimana hendak tahu saiz janin di dalam kandungan kita mengikut usia kandungan..(source:here)

Saiz Janin Anda
  • janin dari minggu ke-5 hingga enam, saiz sebesar biji buah epal (6mm)
  • minggu ke-7, saiz sebesar sebiji anggur kecik (1.3 cm)
  • minggu ke-8, saiz sebesar sebiji strawberi (2.5 cm)
  • minggu ke-12 (3 bulan-4 bulan), saiz 6.5 cm
  • minggu ke-16 sebesar 16 cm kira-kira 135 gram ajek
  • minggu ke-20 sebesar 20 cm seberat 340 g
  • minggu ke-24 sebesar 33 cm (satu pembaris panjang)
  • minggu ke-28 sebesar 37 cm seberat 900-1000 g
  • minggu ke-32 sebesar 40.5 cm seberat 1.6 kg
  • minggu ke-38 sebesar 46 cm seberat 2.5 kg
  • minggu ke-40 sebesar 51 cm (setengah mtr) seberat 3.4 kg
Untuk saya pulak, hari tu checkup tuk minggu ke 31, berat baby dalam 1.66kg. Alhamdulillah, doktor kata tumbesaran mengikut skala yang sihat. Pada mula agak risau jugak sebab kat Malaysia hari tu check up tuk 28 weeks berat baby cuma 800g++ je. Memang agak risau lepas tu. Dan dan terus makan benda yang berkhasiat je (kununnya..hahaha, padahal ade je makan fatty food yang tak berpaedah tu).

Selalunya usia janin di dalam kandungan kita memberi kesan kepada berat bayi ketika dia dilahirkan. Contohnya, untuk bayi pra-matang, perkembangan fizikal bayi tersebut dikira pada hari sepatutnya dia dilahirkan bukan pada hari dia dilahirkan. Selain itu, kajian pun ada dibuat, saiz dan berat bayi tidak banyak mempengaruhi IQ bayi itu sendiri. Oleh itu, sekiranya bayi kita kecik ke jangan la risau selagi bayi tersebut di dalam skala berat bayi normal.

15 comments:

Juwita Jamaludin said...

salam kamalia.. bestnya tunggu baby yang ke 4.. seronok je dengar.. tak sabar akak nak balik msia nanti nak dapatkan anak ke 3 plak.. :)

Hanis MY said...

indahnya entri ni... nak juga merasa mcm tu huhu...

Kamalia said...

Juwita:salam kak..akak ni buat sy tergelak la pulak..yela, kak balik nnt,terus dptkan tau..iA,ade rezeki tu..ye,mmg xsabau sgt nih..

hanis my:alala, sabar tau.IA,ada rezeki tu nanti. Igt pesan cinta hati, mungkin ada perancangan yg terbaik dariNya untuk awk dan suami.

nur easy said...

salam. indahnya meniti masa bersama kandungan kan.. mudah2an semuanya baik2 belaka. rindulah masa2 tu ;)

Asmara said...

ok entry ni nak letak status 'Like' bebanyak2 kali. hehe..

munna said...

TERINGAT MASA MENGANDUNGKAN YASMIN..DOC KATA ANAK MUNNA MAYBE microcephaly BABY SEBAB SIZE BABY DGN USIA KANDUNGAN TAK SESUAI... NASIB BAIK TAKDE SEMUA TU .. ALHAMDULILLAH SELAMAT SEMUANYA

ijayuji said...

Salam lia!!! uuuwaaaaa...sedih baca perbualan anatara malaikat dgn bayi :-( betapa syahdunyerrrrrr betapa kasihnyer malaikat kat kita kan kan... maceh lia

Nur Ede said...

Assalamualaikum Lia...
Alhamdulillah sesungguh nyer anak anak adalah amanah Allah pada kita yang melahirkan... Allah meletakkan darjat seorang ibu mmg tinggi.. sebab tu lah syurga di bawah tapak kaki ibu... semoga Lia sentiasa sihat dan happy di samping keluarga... take Care..

Kamalia said...

nur easy:salam..kan..kan..indah sgt.tp,kalu setiap thun nak preggy,xlarat rsnye..hihihi..ok,amin..

asmara:akak,kalu tekan `like` 2kali,dia jd `unlike`.kalu byk kali,tak tahu jd ape dah..hehehe,arigatou..

Kamalia said...

munna:oh,waktu Yasmin doct kata mcm tu ye?mesti risau sgtkn..alhamdulillah,sume slmt ye..

ijayuji:salam ika..uwaa..kita pun terharu bc entry nih..tu sbb kita kena syg ank kita sebaik mungkinkan..Amanah dari Allah.

Nur Ede:salam kak.betul kak,mmg darjat seorg ibu tu tinggi.rs bertuah sungguh dpt jd ibu..sentiasa berdoa utk mnjdi ibu yg trbaik,sentiasa perbaiki kekurangan diri ni..iA,kak..Amin..tq kak

Chik Mimi said...

tq Lia good info,take care dear

Idayu said...

bestnyer dengo cerita nih...sejuk jek hati.

Huszaini said...

:)

Hanis Azla said...

semoga kita dapat menjadi malaikat yg baik buat anak2 kita.. dn dapat berkan yg terbaik untuk malaikat kita.. semoga awak dan baby terus diberi kesihatan yg baik.. take care yer..

Kamalia said...

Chik Mimi:u r welcome..tq kak

idayu:sejukkan hati..siap terharu lg tuh sy bc kisah ni.

huszaini::-)

Hanis Azla:iA,kak..amin..akak pun sama,take care.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...