Pages

Tuesday, 7 June 2011

3rd Pregnancy: 3rd trimester

Salam semua..Arini nak update sikit pasal cite2 mak yung nikan. Lagi berapa minggu je lagi nak kuar dah baby lam perut nih..excited + nervous sungguh. Tapi, saya rasa dalam minggu depan dah lahir kot. iA, kalau tak pun minggu lagi satu. Last week midwife pun kata your baby is engaged, maybe dalam hujung minggu ni lahir kot. Bila cerita dengan Mr K, cuak terus dia. Siap cakap dengan baby tunggu makcik dari Malaysia datang dulu, baru bole keluar..:p

34 minggu
Saya dan Mr K pergila maternity class. Rasa macam kena pergi waktu tu sebab nak tahula cara2 diorang ni duk melahirkan anakkan. Lagipun kelas ni free je. Manala tahu kot ade yang beza sikit ke dengan cara kita. Nampaknya semua sama je. Kalau nak suruh push tu pun diorang akan guna perkataan push jugak. Risau gak mak yung ni kot diorang guna nihonggo, konpem blur je kat dalam labor room tu nanti..ekeke. Ntah apo2 kan mak yung ni. Untuk kelas yang saya pergi ni memang khas tuk expecting mothers after week 30 of pregnancy. Programs yang diajar; emotional conditions before and after childbirth, delivery, breathing techniques and assisting movements dan ade jugak facility tour (delivery room and nursery).

Sebenarnya kalau tak pergi pun takpe kot. Sebab mostly yang diajar kat kelas tu semua dah ade kat dalam buku yang diorang bagi. Buku yang macam kat bawah ni. Lagi satu, kesian Mr K. Dia seorang je kumbang kat dalam kelas tu..hehehe.
35-36 minggu.
Dah mula pergi buat check up seminggu sekali. Nasib baik anak2 dah pergi sekolahkan, jadi bila balik tu takdela penat sangat. Kadang2 lepas balik tu, terus makan luar dengan Mr K je pun. Itupun tengok dia sibuk or tidak. Selalu pergi dia akan hantar, balik saya naik teksi je. Kalau free, baru dia jemput. Nak suh dia tunggu sama2 pun macam tak berbaloi je sebab lama sangatkan.

Barang- barang yang saya akan guna sewaktu berpantang.
Semua barang ni memang dah bawak sini waktu balik bulan Jan hari tu. Bersemangat sungguh tu nak berpantang bagai kat sini. Harap2 kali ni saya bole makan semua ubat ni dan boleh habiskan. Ye, saya seorang yang sangat tak berdisiplin bila bab makan ubat ni. Kali ni saya guna HPA je. waktu Amni saya guna Mustika Ratu kot. yang ni saya makan sikit je ubat dia, sebab rasa macam tak sesuai dengan saya. Cuma guna param dan pilis je. Tuk twins dulu guna Leesa Formula. Waktu tu ubat yang saya tak makan tinggal sikit je kot. Agak bagusla waktu tu. Mungkin sebab saya sakit atas dan bawah, jadi semangat nak sembuh cepat tu memang berkobar2 sungguh.

semoga sesuai dengaan ubat2 yang ni pulak.

minyak panas.
kalu2 rasa sakit2 badan kan, bolela Mr K tolong sapukan n urut2 sikit.

minyak yu yee jangan dilupakan.
manala tahu baby ni tak sesuai dengan minyak HPA tu, bole ganti dengan ni pulak kan.
ni ubat turun temurun anak2 saya.
sampai sekarang kalau diorang sakit perut, sapu jela ubat ni. konpem elok.

Selain tu, breast pump antara barang penting yang mesti ada. Memandangkan saya punya susu badan memang banyak, jadi saya perlu kosongkan selalu. Kalau tak, mesti sakit pastu demam bengkak susu. Waktu Amni dulu guna yang manual je dan tak pandai sangat nak pamkan, jadi bengkak sangat dan demam. Bila twins ni memang beli yang elektrik punya terus. Cepat sikit dan rasa memang kosongla breast lepas tu. Tuk kali ni, beli yang kat sini je. Beli apo yang ado jo. Botol susu beli dari MR @ Kamijualbeli. Dia jual botol ni memang murahla. Ntahla kot tempat lain saya tak tahula, tapi yang pasti bagi saya dia jual memang murah. Botol ni belum sampai lagi kat Jepun, hari jumaat ni baru sampai. Jadi, sesapa nak tengok barang2 murah, boleh tengok kat sana tau.breast pump

MR, aku pinjam gambo ko..tqvm

Sebenarnya tuk pregnancy yang kali ni ada kelainan la kot. Yela, ingatkan macam lambat lagi nak tambahkan, jadi bila nak beli barang2 tu rasa macam semua benda nak belikan. Saya beli gak moses basket ni. At first nak beli baby cot je, tapi bila pikir rumah ni sekangkang hamster je, belila yang ni je. Itupun mula2 beli twins dah gilir2 masuk.Haisshh..

cantik tak? cantikkan..kan..kan..


Lagi cite ape ye? Ha, cite pasal masak2 pulak. Nanti tak best la pulak kan takde cite masak2. Ni yang ade kat sini semua yang saya teringin duk makan .
Mee rojak
tuk resipi, tengok sini.

teringin sangat nak makan, balik hari tu tak dapat makan.
dah penat2 masak, bila makan sikit je..
uwaaa, tak sama macam mamak tu buat..
sebelum ni buat elok je
apakah rahsia si mamak tu agak nye..adakah peluh2 die? citttt.
tapi, Mr K kata sedap je..sob..sob..

chicken chop mak yung

ni pun balik hari tu tak makan gak.
ntahla, bila kat Malaysia, taknakla makan.
bila orang lain duk post gambo kat Fb, mula meroyan.
buat jugak, makan dengan anak2 je waktu ni.
babah diorang takde waktu tu..om..nom..nom..nom..

ada lagi satu gambar...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
It`s a girl..:D
Insya Allah.
Kalau lelaki pun kami tak kisah.
pakai jela socks ni..ekekeke.

22 comments:

ijayuji said...

Salam lia!!! waaaaaahhhhhhhhhhh xcitednyer dia!!!! kita lg xcited gituuuu dgr org citer sana sini buat oersiapan itu iniii jeles ai tau! comellll jer socks merah tuuuu pas ni kakak ada geng masak2 lah kalau gegurl kalau boy mak mmg kalah lerrr sbb dah ada 4 org boys hihihi... Sempat lagi masak yg sedap2 sblm berpantang yer liya kikiki.... minyak yu yee tu mmg harus gitu kan kan ank2 kita pun serasi mmg bagus kalau sembelit2 gituuu kembong2 perut ke hihihi jg diri n semoga selamat melahirkan insyaALlah, apa2 nanti Mr K lah yg kena report kat FB ya :D

Asmara said...

Tak menahan ubat berbakul2. ye tak makan tu nanti. muahahaa.. . eh sama la kita kalo pegi class untuk bby mesti Kery sorang je laki, jrang betul jumpa org laki ikut sekali. tp xpe aii kan gaijin dapat dimaafkan. hahha..Gambate ne! nnti ahkak calling2 ye.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Lia..K.atie doakn semoga Lia selamat melahirkn baby yg comelll..

Idayu said...

kawaii jek socks tuh...hu2, rs mcm nk baby skang jugak!

Kamalia said...

ijayuji:salam ika..ye,mkn lama mkn excited nih..xsabar dah.ye,kana msk bnda yg teringin nak msk,kot x,lepas ni meroyan tgok blog org masak itu ini..nnt buat melelh air liur jek.tula,Amni mmg suka sgtla bila tahu baby girl.ade gak kami tye,kalu baby boy camne?dia nak gak baby girl.igt bole pilih2 agknye..kan.kan..myk yu yee wajib ade ek.bau die pun bestkan.thanx ika..amin.

Kamalia said...

asmara:hahaha.tula kak..rs cam poyos sungguh,mkn ke tidak tu belum tentu.eh,tila yang akak bg tuh,sy pakai.bole letak kat katil bila tidu sblh sy.oh ho..yeke,ghupenye sama gak ek.ye, kite gaijin,dimaafkan.rsnye diorg mmg laki memasing xteman kot.yela,kejekan.
arigatou kak..hokey..

Kamalia said...

azatie:salam kak atie..tq kak..amin..

idayu:hahaha,mmgkan..sume socks baby kawaii jek..haipp,sabar2..lagi bape bula je nak balik nih..tunggu ye..hehehe

Fitri Senin said...

akak...semoga selamat semuanya :)...Doa jauh dari malaysia :)

Hanis MY said...

cantik sgt basket tu i likeee... seronoknya tgk gambar n baca ras excited jugak... sabar menanti giliran daku uhuk2.... socks tu pun kiut sgt! geram tgk... semoga semuanya berjalan lancar.. aminnn

anie,Nagoya said...

kkanie lak yg berdebar2.oh..kira ada makcik yg dtg tlg jg lia nnt.kalo dekat leh ai tlg2 jg anak lia.jauh le.kang sape lak nak jg anak2 kita ni.girl ke?huhuhu...mimpi daku inginkan anak perempuan.take care.

hihihu...hihihu....hihihu....

Hanis Azla said...

semoga semuanya dipermudahkan buat lia dan baby.. take care yer.. ala sian mak yong.. byk yg dia teringin yer.. nasib pandai buat sendiri.. klu akak agaknya meleleh2lah air liur baby nnt sbb mengidam tp tak dapat.. he..he..

nur easy said...

subhanallah.. rindu tgk peralatan2 tu semua..mudah2an selamat semuanya.

mummy kena rajin la makan ubat. jauh tu diterbangkan dr tanah melayu..hehe

Juwita Jamaludin said...

lia.. bestnya... girl ke... comei2.. tak sabar nak tgk baby awak... macam kita plak yang nak beranak.. kekekeke. semga selamat semuanya ye.. jangan lupa update tau.. tak sabar nak tgk..:)

cik norai said...

derang kata miso shiru tu elok makan..jadi cik buat hari-hari masa berpantang hehehe.ganbatte ne!

♥cmª shIemª♥ said...

salam kak lia..wah..dah tggu hari je kan3...cepatnye mase berlalu..kali ni gugurl plak ke?apepun semoga semuanya berjalan lancar nnti..
cma mase pantangkan anak yg kedua ni,xmkn ape2 jamu pun coz bby g6pd..kalau akak bole makan jamu,elok mkn..bagus utk kesihatan,
ciken cop ngan rojak tu sedap la....nyum3...

EiJa ZaQuaN said...

Dh siap sume persiapan...moga segalanye berjalan dgn lancar ye..
eija nmpknye baby kali ni xleh makan jamu jgk..sbb baby kuning yg teruk hari tu & mmg x rasi agaknye darah ni nak terima jamu...

Kamalia said...

Fitri senin: terima kasih.amin.:D

hanis My:kan,kan,kan..cantikkan.(perasan sungguh makyung ni ek)..iA,nanti mesti ada rezeki dariNya.sabar ye.amin, tq hanis.

anie nagoya:kak anie,jgnla camtu..hehehe,yang makcik tu adik ipar sy la kak, ank2 sy panggil makcik.akk xnak cuba lagi satu ke?manala tahu ade rezeki dpt girl.

Kamalia said...

Hanis Azla:iA,kak.Aminn.tula kak, sampai asben sy pun naik pening sy punyla rajin msk itu ini.

nur easy:kan,kan..rindu bila ank2 dah mmbesar.iA, aminn.semoga semuanya selamat.yeye, mamma akn rajin makan ubat demi ank2 n diri sndrik gak.

Kamalia said...

Juwita:sy pun xsabar kak.hari tu bila scan, nmpkla dia tgh menguap bagai kat dlm ni..okies,nnt kalu dah bersalin sy update ek.tq kak

cik norai:oh,nnt nak mkn gak la miso shiru.wlupun xbape suka sgt,kena mknla kot..arigatou.

Kamalia said...

cma:salam cma.yela,tgh tunggu hari jeni.iA, girl.ala, siannya.kalu g6pd,makan jamu bagai pun xleh ek..ye,akn mkn sgl jamu tuh..tq.

eija zaquan:ia,setakat ni sume ah siap.yela, twin dulu pun sbnrnye lmbt mkn jamu bagai.dah 2minggu lebih baru berani nk mkn,sbb diorg pun kuning gak. takpe,pasni cubala mkn supplement lain.

Bulan Ungu LOrea said...

Akak mana beli moses basket tu? Cantik...

Bulan Ungu LOrea said...

Akak mana beli moses basket tu? Cantik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...