Pages

Thursday, 23 June 2011

Donut Ball Pandan

Salam semua. Donut ball pandan yang senang bangat nak buat, tapi bolela pulak budak2 ni taknak makan. Mungkin waktu tu diorang takde selera nak makan, kebetulan baru elok demamkan. Mama diorang jugak yang kena habiskan. Donut ni memang lembut dan macam biasa gebus..

Resipi ambik dari rumah Ika..resipi asal dari rumah Kak Dayang ek..Mintak izin nak cnp resipi ni ye..

Sumber: Kak Dayang
C n P: Ika

Bahan :
  • 2 cawan tepung high protein atau tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil pelembut doh>>kita letak water roux
  • 1/2 sudu besar yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
  • 90 ml susu segar (-/+)
  • 1/2 sudu kecil pes pandan atau pandan emulco
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • gula icing atau gula halus untuk saduran
Cara membuatnya :
  1. Kisar/putar semua bahan (kecuali tepung, pelembut doh, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan pelembut doh. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.
*****************************************************************
Ni pulak nak selit cerita waktu kenduri doa selamat dan birthday twin aritu..Baru perasan gambar yang ade semua gambar makanan je..haha. Gambar ni pun ambik sebelum tetamu datang, yela malu la kan bila ade tetamu kita duk tertonggeng2 ambik gambar bagai ek. Tak sempat nak ambik gambar tetamu yang hadir sebab semua sibuk makan dengan tuan rumah sekali pun sibuk melantak jugak..Masak biasa2 je, tak larat nak amsak nasi dan lauk bagai, jadi gantikan dengan mee kari jek.

Makaroni Bakar
yang ni memang banyak lebih, siap diorang boleh tapau bawak balik lagi..
suka2..takdela kami nak kena habiskan semuakan.

Donut mesti ada..
yela, budak2 ada 6 orangkan, mak yung tak larat nak buat cuppies bagai, ganti jek dengan donut salut cekelat nih..

2 bijik kek..
blueberry cheese cake dan chocolate cake
buat 2 bijik sebab Amni pun nak potong kek jugak
dan tak semua orang suka cheese cakekan..
kek macam biasa mesti takde lebih. habis semua..alhamdulillah.

mee tuk mee kari..
gambar kuah kari dia takdela pulak, waktu ni masih ade lagi kat atas dapur kot.

aksesori tuk mee kari..tauhu semua saya letak je dalam kuah.
cili besar merah je saya tak letak.

pulut kuning digandingkan dengan sambal ikan bilis.
buat ni tuk lepaskan saya punya mengidam..haha
buat pagi2 lagi, makan brekpes bagai..
masak lebih, hidang tuk majlis ni sekali.:p

tepung pelita..sedap sangat
yang ni potluck dari adik hanim..rajin dia tau..
terima kasih hanim:)

puding cocktail

caramel puding..
potluck dari adik siti..
memang sedap sungguh..
dan saya memang kagumla dengan dia..tekstur puding ni memang smooth sungguh..
takde langsung lubang2 jerawat..
terima kasih siti..:)
yang dah kena amik tu saya la yang makan.
tak sempat nak tunggu majlis start pun..haha

17 comments:

nur easy said...

alolo tomei2 nya donut ball mu itu..;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mak aiiii nie mmg jamu mata sungguh...tertiba tgk makanan nie perut berbuyi daa....:D

Ida,Japan said...

adeh...resepi dh masuk list, nk buat bila entah ni...comel bulat jer donut ball lia ni...
wah byknyer menu2 masa majlis twin tu...sedap2 belaka

Hanis Azla said...

rajin betul mak yong ni masak2.. respect betullah..

Hanis MY said...

bagusnyaaa rajin eh kamalia masak, sori tak dot hadirkan dr sebab ada urusan di utsuniya tu menu sgt menyelerakan aduii pengsan tgk huhu

Juwita Jamaludin said...

lia.. banyaknya makanan.. larat awak lagi masak macam2 yek.. kuat la.. akak kalau dah hujung2 tinggal rasa tak sabar nak deliver je.. hihihihi

Lia sorry ye tak dapat nak bagi kelapa, durian rasa bersalah sangat dengan awak.. jagan meleleh air liur baby tau.. sebab thailand fair tu dah abis.. buah2 tu dah abis semlam..:)

munna said...

aduyai..terliur tgk makanan tu semua...

♥cmª shIemª♥ said...

huhu...bulat & gebussss...
nak nak nak!!

Ucu Faridah said...

kegemaran akid (ank bongsu) donut ball...
and h/besday utk twin..semoga menjadi anak yg soleh and membahagiakan ayah dan ibu...

Kamalia said...

ez:tomei ye..haha.cam tuan die jugakkan..ahakss

lady ayu:muahaha..ai suka bila yu jd lapar.

ida:xpe,kak ida rajin..bila2 bole buatkan.

hanis azla:haha.betul kak,kali ni mmg sy rajin sgt,kalu yg dolu2,hah,mkn kedai jela jwbnye.

Kamalia said...

hanis my:rajin kan..kekeke,perasan sungguh.xpe, kita phm.jgn fingsan,ptg kan ade zemi..ecece,mcm tahu jek.

kak ita:tula kak, kalu kat mesia, mmg xlrt dah.kat sini,jd larat sokmo.kak, jgnla mcm tu.buat sy rs brsalah la pulak.biasala kak, org mengandung,sume bnda nmpk sedap.xpe,iA,xmeleh kot.kot ye pun,nnt lap jela air liur die..:))

Kamalia said...

munna:munna, g belila kat cafe ke..xyah buat tau,nnt penat jek..hehehe

cma:nak..nak..nak..jugak..gebus tau cma..nnt cma beli jela..mana dan nak buat bagaikan.balik keje dah penat ek..

Kamalia said...

ucu:hahaha,samala dgn ank sy ni,cuma kali ni je xnak mkn..xde selera lg kot..tq ucu..aminn

sabar bangpek said...

akak cantik jekk bulat2 tuh..kite bulat222 lame kembang mcm nk leper pon ade ihihihih

shima said...

water roux tu ape kak

kayrul-shah said...

rajinnya mak buyung nie masak...teringin tengok puding cocktail tue, lama tak makan...

Umie said...

kam, bestnye buat potluck..

kam, hari raya nie meh la turun raya ke kantou..nnt kite buat makan2x...;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...