Pages

Thursday, 2 June 2011

Sticky Caramel Chicken Wings

Salam semua..ni baru je dapat update.duk melanguk kat Fb durjana la nih..ekeke. Bukannya ape, sebenarnya dah 2 hari tak leh duk lama2, tulang pinggul ni sakit yang teramat sangat. Sekarang pun bento anak2 Mr K yang duk buat pagi2. Saya jadi mandur arah itu ini je. Bukan saya paksa, dia yang rela hati nak belajar buat bento tu dari sekarang. Besok kot saya dah bersalin duk hospital, takdela dia kelam kabut sangatkan.
kepak ayam yang sedap sangat.
anak2 dan mak pak berebut2 makan..
teringat yang kat Pizza Hut tuh.:(

Menu ni hari Ahad malam yang lepas. Kununnya hari kepak ayam la hari tu. Cari resipi yang paling simple tapi ramai yang dah cuba dan komen yang best2. Betul la, nak buat pun easy peasy je resipi ni, tapi rasa memang best to the max la. Sapa yang belum penah cuba, baik korang cuba..kot tak nanti, rugi..ececeh, baik beli kat pasar malam je kan sonang.(tp belum tentu sedap tau kalau beli tu). Kalau saya kot makan kat Pizza Hut mesti order chicken wings..omn..nom..nom..nom..yummy.

Sticky Caramel Chicken Wings
source: myresipi mutiarazura

Bahan-bahan ( 24 keping )

  • 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
  • 1 sudu besar halia dicincang
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan (60ml) madu

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
  3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!
yang ni pulak, kepak ayam masak merah madu..
resipi amik kat sini.
memang sedap bila makan dengan nasi tomato
telur bungkus pun ado gak, tapi xjdla bungkus die..kena belajar lagi nih..

18 comments:

nur easy said...

uish pagi2 dah ada ayam2.. sedap kan y first tu..ada lah org tu mkn begitu sahaja ;)

Hanis MY said...

sedapnyaaaa wah2 siap dgn nasi tomato lagi ha...i likeee

Ida,Japan said...

sedapnyer chicken wing tu Lia...menyelerakan, Lia tak lama lagi dh nk due kan..Semoga semuanya selamat..

Asmara said...

makcik! tak elok makan kepak ayam tmpat suntik botox kat situ. muahahaha... tp aii makan je.;D harap2 ayam brazil ni tak disuntik la kan. sedapkan sticky caramel tu, ahkak bantai ayam sekor tu buat cenggitu. hehe..

Hanis Azla said...

dah telan2 liur dah akak ni.. ha..ha.. nnt nak cuba buat sendiri jugalah.. selalu asyik beli aje..

♥cmª shIemª♥ said...

wow..ciken wings mmg terbaek la..nyum2..bole cuba ni..

Umie said...

kam..sedapnya ciken wing ko tuh..meleleh air liur aku tengok... tp semenjak lepas operate removed cyst nie aku mcm cuak nak mkn ciken wing..huhu

munna said...

kepak ayam mmg feveret munna ..lagi2 klu yg bermadu tu

Juwita Jamaludin said...

Kam.. Bagus nya mr K awak.. Patut awak tak kisah bersalin sini.. Dia rajin tolong.. Bestnya mkn wing chicken.. Lama tak masak

ijayuji said...

Salam lia! lia nak tahu kalau kita nak harapkan ninja yg tak mcm ninja tuuuu mmg alamat kita kena kerat jari2 kita ni dulu lerrrr huh! dulu ingat lagi kita kena tahan semalam jer tuuu ada masalah org pompuan, punyer lah dia risauuuuu! risau apanyer, risau pasal buat bento wakakaka... kalau lah leh balik kita balik tp doc suh tido sbb dia nak pantau sib baik ada yg dah siap2 kan dulu then frozenkn.. teruk betul ahahaha.... Tapi kn kita tak tahu lah nasib bebudak ni kalau kita kena thn lagi kat sepital ahahaha... alamatttt mmg dia sakit jiwa lerrr, tp leh order kat com yg buat bentou ni cuma kena pilih kalau dah terpaksa sgt :D clap byk2 kali kat MR K yg baik! bravoo MR K!!! cececece... nanti bgtau kat MR K ahahaha... agak2 dipuji dpt ipad tak wakakaka...

Papa Mifz said...

wah byk betul entry mkn2 hr nih...ni pun nmpk sodap nih...terliur sudah....

Acik Erna said...

kamalia..baik punya kempen ni..akak kena cuba jugak buat..terpikat dengan kata2 kamalia tentang kesedapannya..

anie,Nagoya said...

sedap tol ayam ni.lapo terus dtg pepagi ni.tp tak nak buat.nak mkn je.hihihihi....

Kamalia said...

nur easy:hehehe,sapela org tu..org kat sini pun sama gak.

hanis my:sedap..sedap..ns tomato harus ado.

ida japan:ye kak, lg sminggu dua je lg nih.iA, amin.tq kak ida

Kamalia said...

asmara:ekeke,samola kite. ni 1st time beli chicken wing nih.slalu beli whole or boneless je.rs cam tak kot,sume aym kuru cekeding je..ha,ok gak tu.pasni,bolegak buat style akak ek.

hanis azla:ha kak, cubala..easy peasy je pun..

Kamalia said...

cma:nyum2..cuba jgn tak cuba

umie:betul gak tuh..baik ko jgn mkn.nk mkn pun buat part lainla..jgn guna wings..

munna:kan..kan..rs sume org suka kepak ayam..ke ade yg xsuke..hehehe

Kamalia said...

juwita: hehehe,nnt sy bgtau die. ala kak, biase jelar.rsnye sume lelaki yg ade kat tmpt die akn buat bnda yg sama jugak kot.

ika:hahaha, wei, dia akn bg ipad kat ika..wiii..ala, ika. ninja tu mungkin dia tak biasa kot.yela,lgpun dia keje kan sibuk memanjang,outstation memanjang gak.manala dia tahu nak buat bento bagai..xpe2,msg2 ade kelebihan memasing kay..tula,dah bgatu dia ika puji dia,huh,kembang semacam je idung die yg mmg kembang tuh..

Kamalia said...

papa mifz:hehehe..jom..mkn ramai2 jom.senang je,pi beli yg dah siap,pastu mkn la..

acik erna:akak,mmg sedapla kat tekak sy nih..xtaula kot kat org len xsedap,maaf ye..

anie:kak anie,buatla..bole bg sy sikit..sy nak buat lg cam mls dah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...