Pages

Tuesday, 14 June 2011

Light Cheese Cake

Salam semua. Hari ni kita tepek pulak gambar cheese cake dan resipi sekali. Buat 2 minggu lepas, sekarang baru nak publish. Takde mood nak bercakap (sbb last week dah banyak bercakapkan), jom tengok resipi ;)

uwaa..sebenarnya meringue sy waktu ni xjd sgt.rsnye dah guna telur yg cukup fresh pun..
sob..sob..
tapi, dia tetap gebu jugakla walaupun tak segebu kek tuan punya resipi.
rasa memang sodapp. highly recommended !:))

Light Cheese Cake
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

24 comments:

nur easy said...

cheese cake mmg idaman rasa selalu ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
ai selalu ikut recipe umah Ros JMC...cheese lagik...mokmok ai nanty...hentak kaki :D

Kamalia said...

ez:hahaha,smla..disebbkn feveret nila duk slalu buat smbil menternak lemak dibadan..

ayu:ai dulu guna resipi ros,kali ni cuba resipi org lenlak.lebih kurang sama..hahaha,sm la ngan ai,ni nk bwk lemak pun xlarat dah.

anie,Nagoya said...

chesse cake.sob...sob...nak tnya diri; "anie, awak ada bran nak buat?"...nak jwp apa ya?hahaha....lia kkanie tak berani nak wat.tp akan ku cuba satu ari akan ku tayang kat blog.tggu sat na.kene g mandi ayaq tepung lebih2....

Kamalia said...

hahaha,kalu camtu setiap kali kalu sy buat kek or kuih xjd je,sy pun nak mandi ayaq tepungla..bg roh tepung tu meresap kat bdn nih..ekeke

Umie said...

aku adalah sgt malas nak buat kek yg memerlukan skill tahap ke-8 nie...lain kali kalau ko buat,buat lebih sikit & poskan kat aku hoccay!!

♥cmª shIemª♥ said...

chez kek mmg peberet cma..
jelesnye kak lia pandai buat kek..
nk cuba buat juge la..

Asmara said...

nampak cam sodap nih! lama tak mengecheese. budak2 ni cheese kurang tp kalo cekelat sekelip mata je. hehe..*akk rasa kan kene guna telor peti ais baru dpt meringue cantik. ce try nnti. :)

izahdaut said...

lemak ku meronta lagi.. sekian tajuk lagu hari ini. hahaha.
kamalia... lawa kek.. suke suke.. emmang best.. eh merigue tak jadi pun gebu gak? caya lah!!

Fitri Senin said...

kamalia...fit check email mcm xde je alamat..nak anto puting tu

Ida,Japan said...

Lia..still sihat lagiii...nk due dh kan, semoga semuanya selamat..
Ok dh tu Lia..for the first try, nanti nk try juga satu hari ..bile entah hu..hu

munna said...

NAMPAK GEBU KEK TU.....

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

nyum...nyum sedap tuuuu

kayrul-shah said...

tergoda tengok kek tue...

Juwita Jamaludin said...

salam Lia.. sedapnya nampak kek. ni sana sini orang buat ke ni kan.. akak nak buat takut tak de orang nak makan.. huwaa nanti mama diorang plak yang mok mok takut...

Amie said...

assalam kamalia,
kak amie mmg tabiklah....cantik & gebu cake tu, ngaku tak pandai buat cake begini, tapi nak belajar gak...hehehe

EiJa ZaQuaN said...

sedapnya cheese cake..my feberet..tp nak wat sndiri x pandai..+ malas..heheh..

prnah try wat unbaked cheese cake..tp x menjd..itu yg bertambah malas nak wat cake..tp bila tgk org lain buat menjadi..best jerk..rasa mcm nak wat...huhu

Nadiah Sidek said...

nadiah nak buat jgk kek ni! suami dah beli cream cheese dah semlm. kalau rajin buat ptg ni. kalau tak..esok2 la kot. hihi..

Kamalia said...

Umie:wei, ni aku dah buat lebih ni..meh amik sikit..aku lg suka buat jenis non bake nye..sonang sikit,xyah nak bakar2 bagai.

cma:tula,ni pun suka buat sbb suka mkn..hehehe,nak beli takut la pulok.

Kamalia said...

Asmara:kak As,sy pun suke kek cekelat.tp, budak2 ni mcm dah muak la pulok.last2 buat je ciskek nih.ok,nextime sy msuk dlm peti ais dulu..thanx.

izahdaut:wakaka,lemak ku pun meronta,smbil ank ku meronta nak kuar jugak..tula,xjd sgt mcm hasue buat tuh,tp gebu jugakla die,xdela bantat bagai pun.

Kamalia said...

Fitri Senin:wokeh,smlm dah email..tq my dear fren:)

Ida:akak,sy sihat lagi nih.msh larat nak msk ape yg diidamkn..xpe2,nnt dah smpai seru,buatla

munna:gebu tak gebu sgtla..

mya el qayreena:om..nom..nom..sedap.:D

Kamalia said...

kayrul-shah:suka2 buat org trgoda.bole tmbh lemak brsama2..:p

Juwita:salam kak ita:tula,nmpk gak ramai yg buat..hahaha,baik jgn buat kalu xde org nk mkn,nnt berat naik mndadak sungguh cam sy nih..:)

Kamalia said...

Amie:salam kak amie.malu saya,xyah la tabik2 kak..sy buat bese2 je,rsnye kalu sume org buat,jd jugakla.buatla kak.xdela sesusah mn,tp kalu 1st timer tu mgkn rs susah gak kot.kalu dah biasa buat kek,mst rs senagkn.kak AMie kan pndai masak.:))

Eija:hehehe,biasal eija,ni besok kot baby sy dah ade,xtau bole lg x buat kek bagai nih..kena cuba lagi kot,mn tau kali ni jd..

Kamalia said...

nadiah:best la tu kalu da ade cheese cream kat umah..xpe,nak buat kek ni kena de mood rajin, kot x,takut xjadi..good luck sista.:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...