Pages

Monday, 27 June 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Salam semua..hehehe..tak bersalin lagi walaupun dah sakit dari khamis malam hari tu lagi. Sungguh penat, tak cukup tido sangat dan macam2 la..Moody takyah cakap, habis semua orang dalam rumah ni kena angin bad mood mak yong sorang ni, baik Mr K ataupun anak2. Haha, siankan diorang, tak bersalah pun..:) Terima kasih banyak2 kepada yang beri cara2 nak minum air selusuh. Saya dah lupa waktu bila sebenarnya patut minum, yela dulu waktu Amni je kot saya minum air akar Fatimah tu, twin pulak tak sempat langsung. Terima kasih sekali lagi. Sayang korang.:))

Super Moist Eggless Chocolate Cake ni saya buat hari Khamis lepas. Memang sedap sangat dan dia punya kelembapan tu memang terbuktila. Nak buat pun senang, bahan2 pun tak banyak sangatkan nak guna. Jadi saya rasa sesapa je boleh cuba. Highly recommended!..

dah nampak cam brownies la pulak..haha

Resipi asal dari Kak Dayang Jack. Sebelum ni ada gak resipi tuk eggless cchoc cake, yang tu pun saya suka gak buat, tapi dah cuba yang ni, rasanya terus stick kat resipi ni jela pasni.

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resipi: Kak Dayang Jack
C n P: Izah Muffin lover

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


p/s:malas nak pegi weekly checkup sekejap lagi ni. malas nak naik kerusi ajaib setiap minggu. malas nak duduk kat situ 2 , 3 jam tunggu semuanya selesai. haha..nanti petang saya BW ye (kalau saya tak warded lagi la)..

28 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer lia sakit2 pun pulun buat cake lagik....ada lagik x? pos sini sket...kiter tukar ngan cheese cake ai ngeh ngeh ngeh...semoga d permudahkan bersalin nanty yer...:))

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi dear...dah nak bersalin ye? All the best dearie...!!!

Kek tu mmg top class kan...dah byk kali Love pun buat...mmg suka sgt.

Nak makan kat sini pulak now :)

ijayuji said...

Salam liaaaaaa!!! ai missssssss uuuuuuuuu!!!! makin dah nak bersalin makin rajin mak yung sorang niii kalau kita dah keja belingkar ajerr atas sofa hihihi..... sana sini buat bronis ai baru berangan angan nak kurus wakakakaka.... **tetiba** meh sini lia lempang pipi kita lelaju :D

ijayuji said...

btw, semoga dipermudahkan semuanya insyaAllah! take care!!! doaku bersama muuuuu.. jgn lupa gmbar bb n gmbr ibu masa bersalin :D

shima said...

Semoga di mudah kan kak..

izahdaut said...

harap dipermudahkan segalanya.. ba menunggu nila paling seksa sebenarnya... huhu.banyak2 bersabar yeee

pena rozie said...

Sedap...sedap... Boleh belanjer PR ari ni ek...

cik norai said...

amboi mengancam betulll

Asmara said...

Baik makan apa yg teringin hari ni, kot tak sempat makan sebelum bersalin kang. ahahha... anyway byk2 bertasbih agar dipermudahkan bersalin nnti. :D ngee.. *air selusuh tu camne? 3 anak tak penah sekali pun minum. uhuhu..

Acik Erna said...

rajinnya kamalia..sempat lagi buat kek tu..

munna said...

rajinnya kamalia...dah sakit masih sempat buat cake lagi...apa2 pun semoga selamat semuanya

Hanis Azla said...

dalam angin bad mood tu pun masih rajin lagi kan.. bagusnya lah awak ni..

Ida,Japan said...

Dah sarat, masih sempat lg dia membaking tuu....sedap erk kek coklat versi tak dak telur...akak lum menerai lg

Amie said...

dulu kak amie pun lewat 2 minggu bersalin anak yg bongsu tu... sekali kuar terus baby tu bersin 2x.. terkejut nurse dibuatnya.. heheheh ...tenangkan hati, tenangkan fikiran, insya-Allah semuanya akan berjalan lancar...moga2 dipermudahkan proses bersalin nanti.

♥cmª shIemª♥ said...

kak lia rajin nye memasak ngan buat kek..
cma dtg cni otometik pewot jadi lapo....huhu..
take care ye kak..tggu hari je tu..
:)

Huszaini said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Juwita Jamaludin said...

lia ingat hari tu salit2 lia dah bersalin.. baby nak duduk dalam perut lagi ye.. moga dipermudahkan urusan ye lia.. nak kek seketui.. hihihhi

Nadiah Sidek said...

nadiah dah cuba buat dah kek ni ;)

p/s: moga akak dipermudahkan bersalin..ameen..

Umie said...

Kam.. thanks share resepi..that day masa ko hapdet kat FB aku nak komen suh ko hapdet resepi kat blog tp asyik failed aje nak post komen masa tu..nasib baik nie ko dah tempek resepi.. nnt bole la aku tiru..hehe..btw, kalu xde susu tepung tu ok tak..ke bole ganti ngan susu segar..so, aku kurangkan air sejuk tu..mak xde stok susu tepung nokss...huhu

sabar bangpek said...

wahh nk mcm nk try resepi tuh.....emm munge tuh pon cantikkk mse smpi osaka kite p taman bunge kt kobe pon manyak munge nihhhhhh kirei naaa

Kamalia said...

ayu:haha,ni sbb xtau nak buat ape dah..boring nye psl,tu yg rajin buat tuh..wah,ciskek, nak2..camne ni,yu kata yu diet?wakaka

love tocook:hi love..tq sista, kan2..mmg best.pasni pun nak buat lg la..:)

ija:salam ika...bukannya rajin sgt pun, tp,sbb dah boring xtau nak buat ape.baring2 lama2 sakit lak badan nih..tq my dear fren..hahaha,sila tmpar diri sndiri ek..

Kamalia said...

shima:tq shima..

izahdaut:tq izah..betul tu,skang ni rsnye dah xtau nak buat ape dah ngan perut ni..usung jela.hahaha

pena rozie:jom2..dtg sini..sy belanja ek

Kamalia said...

cik norai:hehehe, terancam tak perut tu nanti?

Asmara:hahaha, tula sy teringat ape yg akk ckp dulu..tu skang buat je ape yg teringin nk mkn..tq kak..entahla kak, sy xpenah minum pun,amni dulu minum air akar fatimah..rsnye ni tuk sapa yg nk brsalin normal je kot..

Kamalia said...

acik erna:hehehe..teringin la kak..rajin xdela rajin sgt pun


hanis azla:huhuhu..tulakan..sy rs bila ms tu, bolehla sy ilangkn sikit angin moody tuh..


munna:munna,xdela rajin mn.bila bab nak msk tuk lunch ke,mula la malas.tp,bila buat bnda camni suka jek..tq munna.

Kamalia said...

ida japan:kak ida..sedap kak..buatla..lgpun kot akak yg buat,msti lg kretipkan jadinye rs kek tuh..


amie:yeke kak..lama gak tu ek bwk perut sana sini..bersin?bestnye,sekurang2nya kita taula baby tu sihat.iA kak..terima kasih ats tips tu semua.amin:)

Kamalia said...

cma:xdokla rajin mn pun cma..ni tgh ade angin rajin dtg ni.kan2,kalu g blog msk2 ni konpem jd lapar..tq sista..

huszaini:sedap bro..

juwita:akk, sampai saat ni msh belum lg brsalin..mmg die suka sgt duk kat dlm perut mama die ni..tq kak..aminn

Kamalia said...

nadiah:best tak kek tuh?tq nadiah..ameen..:)


umie:hahaha, apsal xleh komen?fb mengong ye wktu tuh..buat la..best.aku suka je kek cmni..

Kamalia said...

sabar:cer try..cer try..best kat tekak akak nih..hahaha,ade gak yg jumpa bunge ni sama cam akk..kebanyakkn sume xpenah jumpa..haishh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...