Pages

Tuesday, 8 November 2011

BCG Vaksin (18 puncture marks)..

Salam wbt..salam adiladha buat semua..nak update cepat cepat nih, sebelum saya malas nak update..hehe.Sekarang ni memang malas nak update sebab..sebab..takpela, biarla saya dan Mr K je yang tau sebabnya..haha. rasa nak lempang je kan..

korang hado punture marks sebegini rupe? haha..
bila tengok lelama cun gak dot..dot nih.

Arini nak kecoh cerita pasal BCG Afiya nih..Pagi tadi BCG marks dia dah timbul..yeayy.sebenarnya mama die dah terlupa pasal BCG nih, pastu bila mandikan pagi tadi baru perasan ade tanda dot..dot..Actually bulan lepas bawakla pi ke hospital tuk dapatkan BCG shot die..Mak ai, terperanjat mama dia tengok jarum BCG tu..terus kecut vontot perut mama dia..Selalunya dolu2 dari Amni hinggala ke twin, setiap kali diorang nak amik imunisasi kat klinik, mesti Mr K yang tolong pegangkan sebab mama die kan penakut.. Tapi, sejak duk sini, saya kena buat sendirila. Kadang2 Mr K sibuk tak dapat nak teman pi hospital kan, tu yang kena uruskan sendri tuh..

Sebenarnya tuk BCG vaksin di Jepun, bayi2 ni akan di beri suntikan BCG tu pada umur 3-4 bulan selepas kelahiran. Berbezakan dengan Malaysia, BCG tu diberi selepas sehari lahir bersama dengan vaksin Hep B..Untuk jarum BCG di sini memang sangat pelik tau.Tak macam jarum biasa tuh..ada 9 jarum dan doktor akan cucuk pada dua tempat..Jadi 2x9 = 18 punture marks..haha..

BCG ni diberikan kepada bayi2 untuk mencegah penyakit tuberculosis (TB= batuk kering)..Kebiasaaanya hanya negara2 yang di mana penyakit TB dikenal, ramaila orang yang menerima vaksin ini.. Vaksin BCG ni tak semua negara menggunakannya seperti USA.

gambar dari pokcik gugel











takut tak tengok jarum tuh?
konpem rasa ngilu2 je kan..
tapikan doktor tu buat perlahan je, sungguh lemah lembut uols doktor tu..(read:lelaki)
die tekan sikit je pastu vaksin tu digosok di atas permukaan dot..dot tuh..
pastu dah..duduk kat luar selama 1 jam, kalau takde ape2 kesan sampingan, boleh blah balik..


Hari khamis ni Afiya ade Tuberculin skin test pulak..harap2 semuanya ok..

p/s:nanti saya BW deh..saya nak reply komen korang2 yang dah lama terperuk tuh..daaa..

16 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg cian sangat kena inject gituew
tapi x per lepas ni cihat dah
ai mmg penakut ngan jarum
sorry la larik jauh2 dulu ngeee

Acik Erna said...

Salam aidiladha kamalia..
satu jarum pun kita kesian ngan baby..ni lagi sembilan jarum..memang lain sungguh dari disini..

shima said...

oh ptt lah pelik..rasa mcm anak nya dh lahir lama..hehe baru nk bcg yer..

munna said...

mak oii...takut tgk jarum tu....

Hanis Azla said...

mmg seram akak tgk jarumnya..

nur easy said...

unik kan.. dulu teringin jg nak tn muda ada tanda macam ni.. hehe

Kamalia said...

ayu:kankan..ai tengok jarum tu rasa nak lari je, tp xleh..kena jugak ai hadap doktor tuh..siap tutup2 mata xnak tengok..haha,gile penakut ai nih..

kak erna:salam aidil buat akk n family..rasanye xdela sakit sgt kot sbb die nangis skjp je pun..tp saya yg terlebih takut..

Kamalia said...

shima:hehe..aritu waktu lps balik spital saya pun pelik gak,pastu bila baca balik baru tahu..

munna:actually jarum tu die mcm tekan sikit je,pastu terus die tarik..xdela masuk semua sklai sampai ke hujung..memula saya pun trpikir mcm doktor tu nk tekan kuat2..

Kamalia said...

hanis azla:kak,jgn xleh tido sudahla..hehe..

easy:betul2,ade jugak baca sblm ni diorg ade lebih dr 9 jarum,pastu diorg ubah jd 9jarum je sbb munkin xpraktikal..dah xigtla sbb ape sbnrnye..hehe..okla tuan muda xde,sbb benda nikan sampai besar..

Asmara said...

kan2! sib baik tak tengok rupa jarum tu sebelum kene cucuk. dia cuma tekan sikit je. aha haqem pun geng afiya ada tanda ni. hehe..

Nieda said...

Lawa pula dot2 tu. Bila balik Msia jd tandalah pula. Lahir kat Jepong.

Ida,Japan said...

baby2 yg lahir kt japan dpt ler tanda cop mohor yg unik nikn..tapi bila tgk jarum yg byk2 tu...ngeri gak rasa kn lia

アヌムちゃん said...

sy pn dh lama x kena cucuk2 ni..tgk jarum tu je dh tatottt..huhuu

Kamalia said...

Kak as:hehe..afiya geng ngan abg haqemkn..

nieda:actually lawa jugakkn..

kak ida:cop mohor yg lain dr yg lain..haha.

anum:akk mmg takut dgn jarum..tp klau nak sihat kena tadahla jugak..

cik norai said...

Balik Malaysia aritu sue org dok tanya pasal bekas BCG Hana...jenuh nak jawab hehe.bagus kalau dapat utnjuk rupa jarum dia nih hehe

syu said...

huihh...banyak ler pulak jarum diorang... erkk...vaksin tu just gosok camtu jer?

Kat Malaysia lain. Diorang cucuk masuk dalam badan terus. Sebelum cucuk jer diorang godok ubat bius. Tu pon nan hado yer...baby tetap nangis sebab terkejut..hahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...