Pages

Sunday, 27 November 2011

Self Check Out Counter

picture; google
Salam wbt..Selamat menyambut tahun baru 1433 H..Semoga tahun yang mendatang lebih membawa nilai yang lebih bererti dan baik bagi kita semua. Semoga ia tahun yang membawa berkat dan rahmat yang berterusan. InsyaAllah.

Hari ni nak cerita kisah tajuk di atas tu..Mungkin sesetengah daripada kita dah biasa guna sistem ni. Sepanjang dua tahun duduk sini, baru 2 kali kami guna cara ni..Sebelum ni memang tak berpeluang, sebab kalau shopping groceries tu memang kena bawak semua anak-anak kan..Jadi, memang rasa tak berbaloi kalau nak guna lane/counter ni. Sekarang ni pulak, kalau anak-anak dah pergi sekolah, baru macam petang sikit kami akan keluar pergi beli barang (tengok orang tu free ke tidak). Kalau weekend boleh je pergi dengan anak-anak, tapi tak boleh nak belek lama-lama sebab nak kena jaga diorang lagikan.:p

Self check out counter ni ada di Max Value ataupun Aeon (kwsn kami;max value)..At first, memang jakun bila guna self check out counter ni..haha..siap gelak-gelak lagi kami laki bini kat sini. Tapikan, kalau kita nak guna waktu peak hours dia, barang yang boleh digunakan kat sini mestilah less than 10 items. Kalau lebih dari tu, memang kita dah takleh nak scan bar code tu semua. Time kami pergi ni dalam pukul 3.30 pm camtukan, so,memang boleh la bayar untuk banyak barang.:)

gambar kurang kualiti..Mr K tak nak berlakon.;p

Untuk kami yang buta huruf ni..haha..ada dwi bahasa kat situ, jadi, pilihla bahasa Inggeris. Pastu scan la bar code barang yang nak dibeli tu dan letak dalam plastik..Sebelum tu, machine akan tanya kita guna beg sendiri atau beg plastik yang disediakan..Pilihla, macam kami bawa beg sendiri. Eco friendly la katanya. hehe

Untuk fruits, vegetables atau jenis-jenis barang kat skrin tu, yang ni dikategorikan manually identify items. Katakan kita beli bawang, kita pilihla vegetables in non green (eh,yeke,saya tak ingat la..sori kalau salah)..

Selepas tu dia akan tanya berapa kuantiti yang kita beli..(ye,dengar suara dia bertanya..haha)

 
Untuk bayar pulak, boleh pilih jenis bayaran yang kita nak guna. Kalau cash, masukkanlah duit kita kat tempat khas tu..Tak sempat nak ambik gambar waktu ni, tapi adela kat tepi tu je..Sekiranya ada masalah, jangan risau, ade je staff yang jaga kat bahagian hujung lane tu yang boleh tolong kita. Selepas dah bayar, satff ni akan ucapkan terima kasih sambil tundukkan kepala. Nice huh..:))

Ok, itu je cerita cara-cara nak bershopping tanpa anak-anak dan juga cara-cara nak membuang masa. Actually kalau dah selalu guna, lagi cepatla proses tu, kalau 1st timer memang jakun je lebih..Lagi cepat guna cashier yang sedia ada kot..hehe

18 comments:

Cik TeN10 said...

ahaa.. kitorang pun penah try benda ni.. sekali je la baru.. rasa seronok lak men scan bar code.. kih3..

Asmara said...

eh mcm xde je kat max value kg. aii ni. ahha.. maklum la duk kg. org tak ramai nak beratur. hihi.. tp cam best je kan, x yah beratur lama2 kalau org ramai. :D
*lg suka tengok dan dengar cashier tu bercakap setiap item dan harga brg yg kite beli. haha..

Amie said...

salam maal hijrah kamalia..

...pengalaman tu...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Selalu gak try
Si Adam super excited nk tlg scan
Hikhik....byk supa ader janji yg besar

Acik Erna said...

kamalia..seronok acik baca cerita kamalia ni..kalau ada disini mau jugak acik mencuba kot..nak rasa pengalaman tu..he he

Papa Mifz said...

wah scan sendiri yer...

tak perlu hired cashier la mcm nih...

アヌムちゃん said...

xpenah try pun..lgpun dekat fukui takde aeon..sadis tak.hahaa

♥cmª shIemª♥ said...

advance nye!
hehe..self checkout machine cam kat library cma pun ade..

Ijah EmoTemo said...

bestnya dpt scan sendiri hihihi

Juwita Jamaludin said...

Best2 akak pun suka gina sebab cepat... Lagi pun seronok je scan barang dgn fathnin

Kamalia said...

cikten10:hik3..sonokkan..

kak As:wakaka.kat sini pun max value je yg ado..jusco nan ado.betul2,dgr cashier tu ckp lg sonokkan..

amie:pengalaman di negara org kak

Kamalia said...

ayu:bebudak memang,dgr bunyi tet tu yg suka lelebih..hehe

acik erna:ye ke cik..nnt acik g shopping mall tu,cuba mntak kat cashier tu bole x nak pegang scanner tu jap..kot die bg la..hehe


papa mifz:jimat tang labor cost..tp,dgn cashier lg mesra gitukan

Kamalia said...

anum:alala..xde ek..boleh request la kot dkt mayor situ..haha

cma:aah,kat library pun slalunye ade ek..

ijah:best,pastu jd jakun..haha

Kamalia said...

juwita:sy jd lmbat kak,sbb nak geli2 je lebih..haha

Jue said...

pernah nmpak kt AEON sini..tapi x pernah try..lepas ni nk try la klu ada eigo..hehehe..

-wos- said...

hebat teknologi org Jepun ni ek?
nanti2 sampai la kat Msia nih..
ker dah sampai?
akak yg tak tau?

Rizziela said...

canggihnya

munna said...

advanced nya kat sana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...