Pages

Thursday, 24 November 2011

Okonomiyaki

Salam wbt..Baru dapat update belog kusam. Agak sibuk dua tiga hari ni..Jom kita tengok gambar pergi makan lempeng seafood di Dohton Bori. Selalu makan lempeng kat rumah je kan, tapi sekali sekala makan la pulak kat luar..;)  ..::gambar kurang berkualiti, hanya menggunakan telefon cap buah je.:: ;p

Ini bekas minyak masak dia..sangat shomellkan..rasa nak bawak balik..haha.

Dah lepas letak minyak tu, kita ratakan dengan itu sudip..sudip tengah bergerak..:D
Dapur ni memang panas, bila kita nak masak, waiter tu akan naikkan suhu sehingga ke 100 ++ degree..
Tak ingat sangatla berapa. 
Tapi kalau ada anak kecik memang kena jaga budak tu, takut kang elok je dia letak tangan comel tu kat atas dapur tu nanti..

Selepas tu bolehla kita gaul bahan-bahan lempeng kita itu..
Bahan-bahannya yang ada adalah telur, hotate (scallops), ebi (udang), tako(sotong), telur ikan, sayur kobis yang dicincang halus dan tepung tempura..
memang kalau buat lempeng kat kedai tak guna langsung tepung. Gaul hingga sebati ye puan-puan..:p

Tuang semua sampai habis, jangan tinggalkan walau secebis pun.. 
Jangan buat lebar sangat nanti susah nak diterbalikkan..:p

Tunggu hingga 5 minit..

Dah cukup 5 minit, terbalikkan..tunggu 5 minit lagi..
uwaa..perut dah lapaq nih.

Dah siap..boleh dihias ikut kreativiti masing-masing..

jemput makan..bismillah..

 

the kiddos:))



21 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Weols Selalu homemade jer
X per mkn kt luaq
Sbb darl ai x suka ngeeee boley gituew

Kamalia said...

hehe..actually ni 1st time weols mkn kat luar..punya la dah lamakan duk sini..bebudak sini slalu je mkn kat kedai ni, tu yg kami berani nak mkn skali tu..dulu,twin ni kecik lgkan,mmg xberani nak bawak mkn..takut kang diorg letak tanagn kat dapuq tuh,mmg haru jdnya..
mmg kalau darl u xsuke,better homemade jela..nnt mesti xbestkan kalau kita beria mkn,dia mkn sikit je..

Asmara said...

wah bestnya! sini ada jugak kedai nih, tp kami tak penah pegi. bdk2 ug selalu kot. nnti nak try jugaklah. hehe..
*x jd pegi AM tu.. tunggu dec nnti sbb tunggu highway free. ekeke..
*aha lg satu pasal kes semalam tu mekasih byk kat kamil. sakit perut tahan ketawa bila dia try buat jugak. mmg geliga la. hahaha....

Acik Erna said...

makan kat kedai..tapi buat sendiri ye kamalia..lain dari disini tu..

Hanis MY said...

Uwaa terliur, kalau mkn ni tk pernh mkn kt rumah trk tak? Huhu...

Psst: takpe2 mmg busy pun, nanti kite trn morioka pasti Akan helo2 syg..

sabar kagawa japan said...

terliurnyee kite kak lia..lagi2 awal preggie ni mmg asyik nk makan japanese food aje...smlm teringin nk makan takoyaki smpi arini xdpt lg...susahnye nk cr tako..bile nk makan ika..xjalan plak sengsaraaaa

ADEEYA said...

Wahh sedapnyaa *telan air liur.

Fiza Nordin said...

wahhh lame x buat...bahan2 pun xde stok.kena p jusco carik barang dulu.tp klu kite kat sini buat xlah se'ori' mcm yg kat sane (agaknye)....

nur easy said...

wah bestnya lempeng camtu.. takda tepung sarat lauk je..;)

Ida,Japan said...

lum pernah lagikk mkn lempeng jepun ni kt kedai..selalu sgt wat sendirik jer lia, ank2 k'ida suka sgt ngan menda ni...mak ngan bapak dia jer kureng he..he..suka tgk kuali leper bsr yg ada dekat ngan meja mnk terus tu kan..tgk dlm tv he.he
mekasih lia for the wishes tempohari..

wahida said...

sedapnya...teringin nak rasa...

bekas minyak masak tu comel la...geram je tgk...hehe...


salam kenal, terus follow sini...

munna said...

pergh.. terliur sudah....

♥cmª shIemª♥ said...

lempeng versi jepun..
memikar selera..^_^

Kamalia said...

kak as:okla jugak kak,lgpun mkn ni xmuak sgt,myb sbb xguna tepung kot..

acik erna:mmg lain kak..tp sedapp

hanis:xteruk deh..mu kn sibuk,ore pahe jo..ok2,nnt calling2 ye..

Kamalia said...

sabar:ala,ampun ye sabar..biasala tu,mmg sume bnda rsnye nk mkn time2 camni..ape yg org msk,kita pun mest nk msk skali..hehe

Adeeya>>sedapp


fiza>>jom buat.itula kot,xsama la rs yg kat sini..dulu,sy xpenah mkn pun bnda ni kat mesia..

Kamalia said...

easy>>aah,mmg sarat dgn seafood je..cuma die letak tepung tempura tu jela..

ida>>ank2 sy pun sama..husband sy lg xsuka.tpkn,yg kat kedai ni mmg sedap kak.xrasa muak lgsung tuh..

wahida>>hehe..bole cuba buat kot..letakla lauk die byk2.mesti sedap jdnye..

Kamalia said...

munna>>cepat lap..:p

cma>>mmg terpikat hati kami ni jdnye..:)

-wos- said...

ini lempeng berkasta tinggi! Mewah, siap dgn hidupan laut lg.. Balik msia nanti boleh la bukak bisnes lempeng mewah ni.. Akak akan dtg rasmikan. Ehceh, terdiva pulaks!

Cik TeN10 said...

oishisou !!

Papa Mifz said...

lempeng seafood...wah baru tau kewujudan nyer...

wan said...

kat website mana Kam beli hotate tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...