Pages

Friday, 18 November 2011

Suka makan KAKI..

Salam wbt..Semoga semuanya sihat dan sentiasa di bawah lindunganNya..

Sebelum tu banyak-banyak pisang, pisang ape yang bulat? cepat-cepat jawab..
yeayyy..betul..pisang kaki. Nanti ambik hadiah kat bawah ni ye..:))  Aritu dah buat pasal entry ni,pastu tak tahu tetiba tangan tertekan delete..uwaa..tension mak tau nak mengarang balik semua..nasib baik gambar masih ade kat dalam memory card..:(

Kalau kat Malaysia buah ni dipanggil buah pisang kaki di mana pisang kaki ni takdela langsung ikut paras rupa pisangkan.. Apetah lagi nak jadi pisang yang ada kaki..haha..ok, tak kelakarkan.. Kenapa nama tu dipilih pun saya tak tahu, so kalau sesapa ade yang tahu jawapan kenapa nama tu dipilih, bagitau ye..Nama ni pulak kalau kita nak cakap dalam bahasa omputehnya, which literally means Banana Foot Fruit..haha, panjang sungguh nama dan tak glemer sungguh..Ok, nama sebenar dia Persimmon kan..kan..Orang Jepun panggil KAKI (柿) ..tapi, anak-anak (twin) saya panggil "oyen" -orange..penatla cakap ni bukan orange, ni buah KAKI..terus diorang argued cakap ni buah orange, sebab kalau cakap KAKI terus diorang pandang kaki diorang yang shomell tu..yela nak. oyen pun oyen la..:p

MIL saya suka makan buah ni. Saya tak berapa sangat. Mungkin waktu tu susah nak jumpa dan agak mahal sikit harganya..hehe, sayakan cheapskate..betul, dulu agak susah nak jumpa buah ni..Tapikan sejak datang sini, terus suka sangat-sangat. Mungkin sebab buah ni bila tiba musim dia, memang berlambak-lambak..macam buah rambutan kat kampung tuh. Kalau depan rumah diorang tuh, tergolek-golek je la buah ni kat tanah..

Pokok kaki ni lebih kurang macam pokok mangga epal tu ataupun macam pokok gajus ataupun macam pokok buah jambu batu..Takde langsung ciri-ciri macam pokok pisang yang jenis bukan pokok tanaman kekal..Bentuk macam buah tomato, rasa manis dan langsung takde rasa buah pisang pun. Dari pembacaan saya..ecece..buah ni elok untuk turunkan tekanan darah tinggi, mengatasi sembelit dan amat baik untuk paru-paru dan jantung. Untuk maklumat lanjut boleh google sendirikan.. :)
Untuk makan buah ni bolehla dibuang kulit dia dulu..
selepas tu bolehla dipotong ikut kreativiti masing-masing.
rasa manis dan rangup, memang tak pernah rasa masam. hehe..
cuma kadang-kadang akan dapat yang jenis tawar sikit, tapi selalunya jarangla dapat rasa macam tu.
sapa yang jawab betul tadi, bolela ambik sekotak buah ni..hehe..peace:)

Kalau tengah musim, buah ni selalunya dijual murah.
macam kat atas ni, sekotak besar (size XL, 29 biji) dapatla dengan harga 888 yen..
selalunya memang takkan lebih dari 1000 yen.
kalau kami sekotak macam ni dapatla dalam 5 hari kot..
Tengok kerajinan mak bapak diorang duk mengupas buah-buah ni..haha..
dasar pemalaskan..:p



psstt..Mr K dah balik semalam..yeayy, dapat tido nyenyak, kalau tak malam-malam asyik terjaga *penakut*..Baru berselera makan..haha..



23 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

haaaa rasa 2hari lepas uols dah post n3 ni khen tetiba click x de....delete ekk...owh weols 1 fmly mmg hantu kaki....but kat mesia x mkn sgt tataw sebab apa...sini laju jer...5 biji adam sorang jer isssyyy kuat makan budak tu ngeee

Kamalia said...

ayu:haha..mmg betul,tpkn tetiba nak mcm buat ape ntah,tapi tangan tu trtekan delete..hantu..ee,tatutt.kan2,kat mesia xmkn sgt,tp kat sini suka yg teramat..budak2 mmg sukala kot buah ni..manis sntiasa.

Ida,Japan said...

k'ida pun suka buah ni...sejak dok sini mewah la pulak mkn buh ni...kt m'sia susah nk merasa sbb mahal kan..wahh..lia selalu beli satu kotak terus ker..kt sini tak dak lak jual byk2 gitu

Ira said...

Haa.. kitorang baru merasa buah ni bila dok jepon ni. masa kat msia tak terfikir nak try. sedap gak, macam rasa buah ciku yg tak berapa masak kan?

♥cmª shIemª♥ said...

pisang kaki...
mak cma suke la mkn buah ni..
cma??huk huk..
xde rase pisang..rase manis2 ngan lemak2 je..kurang suka buah ni..

tp sampai sekarang dok tertanya2 kenapa ia di panggil pisang kaki..
huhu..

kat sana musim eh?mesti lebat buahnye..
^_^

diha said...

sedapnye pisang kaki..da lme xmakan..
aritu g pasar jumpe, tp xdpt beli..huhu..

Acik Erna said...

kamalia..acik pun suka sangat buah ni..kalau dapat yangrangup sedap sangat..tapi selalu dapat yang kecut je..dah mahal kemain..tapi suka punya pasal..beli jugak sebiji ke dua biji..

Asmara said...

dah nk abih musim kan. dah ujung2 ni kdg dia jual murah. eh smlm jumpa ichigo mahal giler 700yen sekotak biasa yg 398 tu. huhu.. tak beli pun tengok je. hehe.. kalau perasan japanese ni dok gantung bersidai buah ni kat rumah, diorg jemur pastu makan. :D

cik norai said...

teringin pegi kaki gari!

Chik Mimi said...

Lia akak pun suka ngan kaki ni ,heheeh syoknya lia dapat makan yg fresh gitu

nur easy said...

dah musim buah ni ya.. lemak2 sedap kn ;)

Papa Mifz said...

baru tau pasal buah nih...

Amie said...

banyaknya pisang kaki...makin dipandang makin teringin nak makan, lama sangat tak makan...entah berapa puluh tahun (masa kecik2 dulu arwah ayah suka beli..masa tu sebiji seringgit, sekarang tak tahulah pula berapa harganya...)

sabar kagawa japan said...

kak lia....kite suke makan kaki..eh pisang kaki..tp xtahan kalo makin byk makan makin terok semb@lit...adoyaii xlarat nk duk mr tan lame2.....itu kite laa kan mayb org lain x..ehehe oppsss sorry dgn komen yg tak malu ni yerr

ADEEYA said...

First time tengok, ternganga jp dengar :/ jakun betul sy ni

Nieda said...

Salam utk Kay sekeluarga. Boleh paggil Kay? Teringat pula Kay Sudirman ...

Best tgk mewahnya pisang kaki kat sana. Akak suka sgt. Pertama kali makan terus jatuh cinta.

Ajzie said...

sangat suka ....

Kamalia said...

kak ida:hehe..kan,kae sana mahalkan..nk beli 1 biji je,mmg xcukup..aah,kat sini mmg jual sekotak besar2 mcm ni..cuba akk cari kat Aeon.

ira:dah xigt rs buah ciku mcm mana..kan2..pndg buah tu dulu mmg xbrminat langsung nak rasa.

cma:cma xsuka ye/xpe2..rs die lemak2 manis camtu yg sedapkan..nnt krirm salam dgn mak ye.

Kamalia said...

diha:lepas ni pi pasar,bole beli..mahal x kalau beli kat pasar tu?

acik erna:ala, siannya acik..kat sini mmmg jual fresh gitu..mahalkan.sbb buah import.

asmara:gile..mahal sungguh ichigo tuh..klau ai pun mmg pndg je smbil telan saliva..haha..ada gak nmpk diorg duk gantung jemur dpn rumahkan..

Kamalia said...

cik norai:xpenah pi kaki gari!

chik mimi:give me five kak..

easy:easy,mmg musim dia..tgh berlambak2 jual murah lg.

papa mifz:pasni boela beli..

Kamalia said...

amie:oh,dah lama la buah ni masuk mesia ye kak..ish,mahal tu sbijik zmn dulu2..nnt lps ni,klau jmpa bolela beli lg.

sabar:haha..yg saba pulak trbalik ye..jd sembelit brtmbh teruk..betul la tu, lain org,lain la perut dia kn..

adeeya:dulu,akk jakun gak..hehe

Kamalia said...

nieda:weee.malu saya..bole je pggl kay..haha..
ok,kita bole gengla kak..
psst..sapa tu kay sudirman?

ajzie:give me 5..

syu said...

Hi..salam kenal, saya datang BW here. Love to leave my comment here.

1st time jumpa buah ni kat pasaraya. Masa tu tengok ngan anak mata jer.

1 day my hubby bawak balik... katanya Pisang Kaki...Pelik 'plus' jakun dibuatnya masa tu

Tapi habis gak saya bedal...ha3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...