Pages

Wednesday, 23 May 2012

Yong Tau Fu Perantau

Salam wbt. hari ni mak rajin uols..haha, actually agak takde mood nak mengajar anak-anak hari ni. Twin ni ketegaq semacam je, haishhh. geram mama dia ni, dah tukar jadi hulk pun. Dari pagi ada je benda yang diorang buat.

Yong tau fu dah lama bikin, sebulan lebih dah kot. 1st attempt buat ni jadi saya ikutla resipi tu bulat-bulat. Pedas yang teramat sebabnya saya terlupa cili kering saya ni jenis pedas yang terlampau. So, kuah saya pun jadi pedas la jugak tak boleh la anak-anak nak makan. Takpe, next time kalau rajin buat lagi, kena kurangkan kuantiti cili kering tu. Apapun rasa dia memang sangat sedap cuma tula pedas sikitla..Terima kasih kepada penyumbang resipi.
ni jela bahan-bahan yang ada..okla kan dari tak merasa langsung..:)
takde kangkung, kita gantikan dengan bayam pun ok je.;p
Kuah Yong Tau Fu
resipi: myresipi; minami
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto
Cara-cara
  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).

  6.  masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

18 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam sdp tu lama x beli...g pasar mlm pun dah kurang...apapun buat sendiri lg bebaloikan....suka kuah yg pedas2....

Qasey Honey said...

sedapnye...bestkan bile buat sdri...puas mkn...nti nk cuba jugak la...mmg suka mkn ni...berbaloiii2

ieedaz @ mama_isha said...

aduhai..tak sanggup yerk nk tgk time2 tgh puasa ni..adehhh...
ade yg gi cari yong tau fu utk buat berbuka ni..hehehe :p

yatie chomeyl said...

dapnyer nampak..tp i nk buat malas. tggu u pos je lah, boleh gitu? eheh

nur easy said...

rindunya dgn cikua sana.. ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai kt mesia bkn makan sgt tetiba kat sini teringin plak but darl x layan plak uwaaaa

Ucu Faridah said...

salam lia...rindunye...

sebenarnya dah lama nk buat tong ta fu..tapi asyik x sempat..jd tumpang mkn kt sini jer lah yer...bismillahirahmanirahim..:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

sedap yong tau foo.. :)
malas nk buat..beli jer..hehe..
rajin akak :)

Chik Mimi said...

Lia akak jugak yg jakun hehehe tak pernah try lagi ni walaupun ramai yg dah cuba

LYAfrina said...

sedapnyer..

mmg x pnh buat sndiri..slalu beli psr mlm

Asmara said...

hihi.. sama je bahan ngan kat sini, balik2 chikuwa ngan kani tu la kan!

FnF Simple Life said...

teringin nk cuba tp rumah sy takde belacan...agak2 jd ke kalo x letak belacan...huhu...tu yg membantutkn niat nk buat...

munna said...

ya versi perantauan ni mesti sedap....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mama Tomei... wahhh sedapnya.. makan macam tu cecah-cecah sambil tengok tv.. memang asyik...:))

Hanis MY said...

wahh sedapnyaaa... dah lama tak makan chikuwa...terliur plak...

TopsyTurvyMum said...

Lia, terliur akak tgk yong tau fu tu lagi2 pedasss katanyerr.

Marya Yusof said...

Nak simpan resepi ni... Tq tau! Tp kat sini ado tahu je... yg lain2 tu xpernah lg jumpa... Kalau sosej byk tp non halal! rindulah nak mkn ni semua..huhuu

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Yong Tau Fu, sedapnya..
x pernah buat sndiri, selalu kalau rasa nak mkn beli dkt pasar mlm/pasar tani jerk...heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...