Pages

Tuesday, 12 October 2010

Hari yang kena jadi rajin..

Salam...ni sume tuk entry tertunda..ari jumaat aritu duk sibuk masak segala jenis masakan (ececeh..macam byk jek:p)..pastu ari sabtu pi beraya untuk Tohoku kat Akita pulak..ari ahad dan isnin hari bersama anak2..so, takde la masa nak update belog yang kusam nih..

Di pagi jumaat yang mulia tu dah mula buat kek..3 bijik kek..huihhh..ponek badan..nasib baik ade adik Huda datang tolong pagi tu..kot tak, taktau la bila nak siap..siap berkungfu panda bagai dengan twin..yela, orang duk sibuk buat itu ini, diorang pun sama gak nak tolong..semedang jadi tarzan je mama ni kat dapur tu..:p

Dah siap bakar, petang tu kena deco serba sikit la pulak..takkan nak bagi camtu jekan..malam pulak nak kena masak ayam masak merah lagi..so,aktiviti deco mendeco pun dibuat..huduh jadinye kek tu..mahap ye hadik2 sume..tangan ahkak ni kejung----->pinjam feveret word cik jah kite...ekeke

tuk kek pelangi ni tak yah deco pun...bagi camtu je..
jangan tanye nape ade itu lobang..
resipi boleh tengok sini ye...

kek coklat kukus 1 (i malas kay, so bakar jek)
resipi bole tengok kat sini jugak @ kat bawah ni..

kek coklat kukus 2..
same je resipi seperti di bawah ni..

bila dah siap deco ni, cepat2 masuk dlm kotak dan letak kat umah depan..
twin dah sibuk nak usik sana sini..
haipppp..

source: c n p Kak Hana ---->tq ahkak..:)

Bahan-bahan

Bahan A:
2 cawan tepung
1 cawan koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan gula halus >ayak sebelum disukat

Bahan B:
4 biji telur
1 cawan marjerin cair - gune myk masak
1 cawan susu pekat

Bahan C:
1 cawan air panas didih


Cara-cara

  1. Panaskan pengukus. Pastikan air kukusan sudah mendidih bila kek hendak dikukus
  2. Ayak terus bahan2 A ke dalam mixing bowl. Kacau menggunakan whisk
  3. Masukkan bahan B dan kacau sekata
  4. Masukkan pula bahan C dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
  5. Gris loyang dan taburkan tepung/alas kertas minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang. (untuk menghasilkan tekstur kek yg benar2 sekata dan x berketul2, tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang)
  7. Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)
Utk Topping
1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin


Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.

8 comments:

makcikrehan said...

kek pelangi tu aku nk mintak tengok keratan rentas dia weii... tergoda arrrr

Kamalia said...

hahaha...xleh la wei..aku kena bwk die bolat2 camtuh..kang kot nak potong siap2 kang,ade pulak yg mkn dulu..

Juwita Jamaludin said...

salam kamalia.. banyaknya buat kek.. huhuh rajin tu.. kek coklat tu tentu sedap

Kamalia said...

salam akak...akak, ni dah terpaksa kak..sbb iwate kena buat dessert..so,hanye sy je yg buat kek xjd bantat.apelagi,diorg pun suh la sy yg buat..

Asmara said...

cantik dan sure sedap giler nih! heheh.. agak2 tangan sape yg wat keje lobang kat tengah tu? hahaha.. ke mama dia? ngeh3x..

♥LOVE2COOK♥ said...

Wahhhh cunnye cakes! Nak yang moisty tuh...hehehe! :D

pssst...thank U for ur wishes ya! ;)

kak Erna said...

salam kamalia..cantik2 keknya ..memang kamalia rajin buat kek ye..
kek pelangi tu..menarik nampaknya..nak buat jugak nanti..insyaallah..

Kamalia said...

kak As:hehehe..ala,rs cam kek cekelat jugak kak..cume lagi sedap dr biase..ekeke..perasan tull..psl lobang tu,rahsia..jeng..jeng..jeng..

love:tq...tq..

kak erna:salam akk..rajin jugakla jugak..ank2 suke kek cekelat nikan..buat tau kak..sedap..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...