Pages

Wednesday, 28 March 2012

Kabocha Tempura

Salam wbt...Dah alang-alang duk bertapa dalam bilik ni, saya update la satu lagi ye..Ma little princess tak bagi mama dia bergerak ke mana-mana pun, kalau nak jugak kena bawak dia sekali.
Semalam Mr K bawak balik sekilo kabocha (labu) yang dah siap potong..Sangat nipis memang sesuai untuk dibuat tempura. Beli di kilang sayur, 1kg cuma 150 yen..Cukup banyak kot, konpem muak makan kabocha lepas ni..hehe Bila balik tu, mintakla saya buatkan tempura. Sebagai isteri yang solehah*ehem* seharusnya saya buatkan aja permintaanya itu *tetiba ada slang indo pulop*..Guna je tepung tempura itu, kasik bancuh sama air, kacau-kacau tepung hingga jadi sebati dan goreng..Senang sangat kot. ;p


Actually, untuk dapatkan potongan yang sama nipis dan rata tu, Mr K kata diorang potong guna mesin..
Labu tu akan diletak kat tempat sepatutnya, lepas tu mesin tu terus pappp*macam tula kot bunyi dia potong* dan pekerja akan angkat labu tu..labu tu masih dalam keadaan sebiji lagi, cuma dia dah terbelah   kecil-kecil tapi belahan tak sampai ke bawah..mereka akan belah dua untuk buang biji dan selepas tu baru diorang akan pisahkan belahan-belahan yang dibuat oleh mesin tadi..
eh, faham ke?sori, takdo gambar la..saya rasa kalau dibuat secara manual memang tak dapatla senipis macam tu dan size pun tak sama je kan..
tu ha sekilo..sangat banyakkan..
pitam mak nak  ngabiskan semua tu.. takpe, esok, lusa makan la kabocha tempura lagi..huhu
yang saya angkat guna hashi(chopstick) tu saja poyo je..haha
besar macam tu terel la saya nak pegang, 
tapi kalau cekodok nak angkat guna hashi konpem hangusla jadinya..hehe
eh, Kak As terel tau angkat cekodok guna hashi..kagum sekejap saya time tu..ekeke

jemputlah minum petang..
kalau lepas makan tempura ni saya suka minum air kosong..
sebab dia agak berminyak kan, kalau saya minum air yang manis-manis konpem loya lepas tu..

16 comments:

So Shy Lady (SSL) said...

kretif lia neh tempura labu plak ye. mcm best pasti krup krap3x bunyinya kan ;D

Cheq Sue said...

uiksss...labu pun leh buat tempura ya lia? cheq sue ni dok pk kalau ada labu teringin nak buat roti

ijayuji said...

Yg ni pun sedappppppppp! kalau mkn udon harus ler order kaboca tenpura n yg sewaktu dgnnyer :D dapnyerrr!

LYAfrina said...

lya x pernah makan pon.. nmpak cam sedap jer... ni resepi malaysia kita k?

Qasey Honey said...

xpenah lg mkn kerepek labu cengini...kt malaysia ade ker..labu cmtu ekkk??? mesti sedap ni kan...lg 1 Mama Tomeiii sila jgn yer...klau xlarat nk hbiskan bg la sorg sikit yer...hehehe

KakAsma said...

waa..mmg dap makan labu tempura gini..tapi akak kala lepas makan labu kena angin..wallaaa payah tul..
dulu suka tul makan sayur bayam,keledek ditempurakan..hehehehe selain ebi tempura..Natsukashii

Asmara said...

Isk2 kalau dekat ni kompem dah ngendeng2. syur lain mesti murah gak kan. ;D apalagi Kam, muffin labu, roti labu, lemak labu, byk tu boleh buat resepi labu. hehe..
*eh2 nama ai termention pulak. eheh..

Hanis MY said...

uwaaa dapnyerrr rasa nk ngap je gambar tu..l

munna said...

sedap nampaknya... kreatih juga tu... sebab potong nipis2 lagi sedap kan lia

nur easy said...

sedap ni.. lemak2 rasanya kan..;)

♥cmª shIemª♥ said...

tempura labu??
tgk cam menarik..
tp cma kureng ckit mkn labu..
hehehe..

Kamalia said...

SSL:
krup krap krup krap bila ngunyah tu..ni makanan org jopun ni.selalu dimakan dengan tendon atau udon..

cheq sue:
hehe..org sini labu diorg akan buat tempura atau pun korokke ataupun roti kot..

ijayuji:
betul..kalau makan udon,mmg harus order kabocha,ika,sweet potato(lupo nama dia)..

Kamalia said...

LYAfrina:
ni resipi org sini lya..sangat sedap tau..tapi,make sure labu tu dipotong nipis-nipis..

QH:
ada rasanya di Japanese rest..selalunya dalam set tendon atau boleh dimakan bersama udon..kalau dekat,saya dah bagi kakt akak dah tau..:)

Kak Asma:
akak,samala kita ni kak..tapi,dulu la..sejak duk sini,saya jarang badan masuk anagin atau perut kembung ni..tak tahu kenapa..ebi tempura memang sedap kan kak..tapi selalunya beli jek..:)

Kamalia said...

Asmara:
itula kak..kalau dekat memang dah bagi kat akak separuh dari ni..tak laarat deh nak habiskan sume nih..
ehem,yela aikan sayang yu lebih..that's why ai sellau sebut nama yu tau..:)

hanis my:
jangan ngap saya..*gambar tu yg cakap* :p

munna:
hehe..ni beli dah siap potong munna.kalau belum,sangat la malas nak potong sndiri tau..

Kamalia said...

easy:
sanagt sedapkan easy..mesti easy rindu nak makan semua ni kan..sori beb..

cma:
sanagt sedap cma..nanti,kalau ada masa,pila japanese rest..boleh cuba makan kat sana..oh,kurang makan labu,boleh makan keledek tempura ka..udang tempura ka..

Acik Erna said...

assalam kamalia.kulit pun tak buang ye.cantik pulak dapat yang dah siap potong macam tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...