Pages

Monday, 19 March 2012

Laksa Kedah Special

Salam wbt..spesel tu..hehe. Okla rasa dia, memang sedap. 2nd attempt buat laksa utara. Dolu-dolu memula datang sini, ada jugakla buat, tapi rasa hancus..tak sedap tapi waktu tu boleh diterima lagi alasan sebab tak pandai masak lagi kan. Sekarang ni agak terel sikit..sikit je terel dia still tak boleh lagi nak lawan orang yang sangat terel buat laksa utara macam kakak saya ke..Lady Ayu ke..adik Nik Zuliani ke..laksa diorang memang sedap dan mantop!. 


Suka makan laksa yang podeh, lagi podeh lagi best tau. Tapi yang ni okla, kami makan berdua je. Anak-anak kalau pedas ni agak kurang sikit tapi kalau masak kari pedas diorang tak kisah. hehe..ada ciri-ciri anak mami di situ.

 
bunga kantan tu ada adik ni bagi saya..tahun lepas la kot..lama sungguh baru nak guna.;p
frozen kan, jadi bila-bila nak guna boleh je. tak yah nak risau busuk atau apa..
daun kesum pulak memang banyak sangat, sampai tak tahu nak masak ape..
saya tak pandai masak asam pedas, asyik tak jadi je..
daun kesum tu MIL post dari Malaysia..
saya mintak mak keringkan dulu pastu baru masukkan dalam plastik 
dan bungkus elok-elok..
Boleh simpan lama, jadi tak payah la nak kena guna yang fresh, bukannya ada kat sini pun
nak tanam kat kawasan rumah saya ni takut tak hidup sebab winter lama sangatkan..
cakap pasal winter pagi ni yuki masih turun lagi..huhu


Laksa Kedah Special
source: my resipi tulip 77  terima kasih di atas resipi sedap ni..

Bahan-bahan
2 kg ikan kembung-buang ekor dan kepala (saya guna tuna dalam tin-3 tin)
2 btanag daun kantan- saya guna 1/2 batang je..jimat kekdahnya.;p
3 ikat daun kesum
3sb cili giling
10 biji cili padi- tumbuk halus
20 keping asam keping- letak 5 keping je
20 gram belacan -besar kuku ibu jari
garam

Bahan-bahan ulam
1 labu bawang besar
1 biji salad buah
1 ikat daun selum
1 batang timun
3 buji telur rebus
1 biji lemon
1 batang bunga kantan
laksa- saya guna udon

Cara-cara
1. Ikan dibersihkan,masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor. Isi air hingga   menutupi ikan & rebus hingga hancur.
  1. Bila dah hancur,bawa keluar ikan & tunggu sejuk,air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.
  2. Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan,asam keping,daun kesum,cili giling,cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana,biarkan mendidih dan sentiasa panas.
  3. Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
  4. Masukkan garam & serbuk perasa.
  5. Bawang besar, salad, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau sambal dipotong dua.
  6. Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.

22 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

opocottt tertiba terharu nama ai ader kat cituew???? terlioq nyer tgk last buat laksa masa bufday darl ai bulan 1 tue...kira dah lama x bikin sebab stok laksa mesia dah habis tunggu kohai blk next month baru leh bikin....if buat guna udon x best khen rasa tue....wah lagi pedas lagi malatop...ai loikeeee!!!

Sheila Shafeareen said...

Salam, hemmm sdpnya kuih pulak pekat2 nyam nya....cam terasa2 aje

Asmara said...

tang mana yg special tu? ehehe.. isk merembes saliva aii tengok laksa ni. kemain besar bunga kantan, mesti rasa lagi sodap!
*sini pun skrg tengah merenyai2 yuki ni turun. samuii!

nur easy said...

geram pulak tgk bunga kantan tu...;)

シャイマ said...

sedappp! terlius sangat laksaaa tapi takde daun kesum!nanti tak feeel

Lady Lavender said...

masuk sini tengok laksa jugak hehe...Sedaapp!! apa beza laksa kedah dgn laksa penang yea?? jeles tengok bunga kantan kat dlm mangkuk hiihi...saya punya pun bawak dari msia. Punyalah catu nak guna. Berharga betul!

Hanis Azla said...

sedapnya laksa.. akak tak pernah buat sendiri..

Amie said...

Assalam As,
kalau masak laksa masa winter, tentu harum semerbak bau kuahnya yang bercampur bunga kantan tu... bertambah selera ye As...sedapnya makan panas2 berasap lawan dengan cuaca dingin!

Cik TeN10 said...

kalau nak rasa betul2 laksa utara request kt kak ayu suruh dia bawak pi makan laksa teluk kechai !! mantap !! siap ngan sambal kelapa giling lagi.. mmg umphhh lah.. kecur air liur bercakap pasal laksa sbb fatin mmg hantu laksa ! ngeee =p

ijayuji said...

Liaaaaaaaa!!! wwooooooo! laksa! suke laksa! lamaaa tak buat! ehehehe.... segarnyer bunga kantan org yg duk kat jepun :D org yg duk siam pun tak sesegar bunga kantan yg duk lagi jauhhhhhhh :D kita pun lama tak buat laksa lerrr haish! masuk list ler laksa menu minggu depan, minggu ni kita diet olok2 kejap tak leh melantak byk2 hihihi..

Acik Erna said...

assalam kamalia..mana dapat bunga kantan tu..tanam sendiri ke.

アヌムちゃん said...

uwaa.pagi2 dh nmpk pic mknn byk2..td kat blog syaima..huhu...lapaaaa..nyum2 laksa..sedapnyeee..

kakcik said...

Seumur hidup, hanya sekali saja kakcik pernah buat laksa (laksanya beli, kuahnya buat sendiri).

Kakcik 'boleh' masak asam pedas - tak boleh mengaku 'pandai', marah orang yang lebih pakar nanti... hehehe...

♥cmª shIemª♥ said...

aduhai laksa..
my peberet too... ^^_
nyum3

MaryaYusof said...

As salam Kamalia,

Sy mmg hantu laksa... Dulu masa kat Msia biasanya org akan suruh sy masak laksa kalau ade apa2 majlis...hehehe... perasan sodap*

Smp sini haritu try jgk cari laksa kering di Barrio Chino tp xjumpa plak... Rs mcm ade nampak aritu rs rugi lak x amik ms tu..menyesal sungguh! Tp last week ade try buat laksa johor... atas cadangan semua org guna tuna tu kan... rasanya sodap jgk rupanya! hehehe... Ade amik gambar tp xbuat entry lg... sy mmg suka peruk cerita lama2 lepas tu xpost2kan pun...

Dulu xtau boleh keringkan bunga kantan, daun kesum, cili api semua bagai... Skrg ni baru tahu, lepas ade sorang akak yg beberapa kali posting ajar... Maybe next posting baru nak apply...hehehe...

Ish, pjg lak aku komen...dah mcm blog sendri pulak...sorry ye Lia...Thank you ;)

munna said...

aduhai sedapnya nampak... blm rasa lagi tu..

p/s : yg pasal nuff tu baik hantar ticket kat pihak nuff tanya pasal apa status member bertukar baru puashati dan cepat kita tahu apa puncanya

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnye laksa antara mknan feberet eija gak..
setuju sgt makan laksa ni kalau ada rasa pedas tu baru sedap..kalau lgsung x rasa pedas mmg x feel mkn laksa kan..

Kamalia said...

lady ayu:
yela,uols buat laksa sgt sedap tau..ai suka tahu.betul tu,laksa beras lg sedapkan..ai ni ade sebungkus laksa beras,org bagi,boleh buat laks alagi pasni..

sheila:
salam kak..pekat2 mmg terbaikkan kak..

Kamalia said...

asmara:
hahaha..entahla kak..dah tajuk dia spesel,saya buat jela tajuk camtu..bunga kantan ihsan orang tu..ambik berkat sikit..

easy:
hehe..takpe easy,kat sana belekang rumah pun ada kan..

syaima:
daun kesum is the best kan...

Kamalia said...

LL:entahla LL..saya pun tak tahu,yg pasti bagi saya rasanya sama jugak kot..hehe.bunga kantan brg berharga tu kat sini..kena kedekut sikit kalau nak guna..

hanis azla:
takpe kak,lagi sedap dan senang kalau belikan..

amie:
salam kak amie..memang harum sungguh,berbau satau dapur bau bunga kantan tu..kak,nama saya kamalia la..tersalah org ni..hehe,takpe,say apaham..

Kamalia said...

jap korang, nanti sambung balik komen tu ye..

Munnafendy said...

ahaa yg ni sy suka buat! sy mmg orang utara =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...