Pages

Thursday, 15 March 2012

Slow roasted Portuguese chicken

Salam wbt..hari ni saya sharela ye apa ayam yang sodap tu..hari ni pun buat lagi..cukup sebulan dah makan ayam ni. ekeke..dah kadang tu ada je hari yang malas nak duduk lama kat dapurkan, tapi nak makan sedap..selalunya saya akan bakar ayam je. Kalau dulu tu selalu la tukar-tukar menu, tapi sekarang ni asyik resipi ni je..Mmeang sedap dan kena dengan tekak kami sekeluarga. Kalau korang tak tahula kan, kot tak kena takpe, bolehla cuba resipi yang lain pulak. Lagipun bahan dia simple je dan senang..hehe. Senang tu memang kenala dengan diri saya ni ha..:p Takpe, next week cuba resipi lain pulak ek..Orang dalam rumah ni memang senang nak bagi makan, asalkan ada ayam bakar, konpem habis..Resipi dari Chloe, ecece..yela, kadang-kadang nama dia Chloe, kadang Tim, kadang Roxanne..haha..nama ic saya tak tahu..terima kasih kak TTM kongsi resipi yang sodap ni ha..

 
ni gambar 2nd time saya buat..
yang 1st dulu lupo nak ambik gambar..
time ni makan dengan nasi minyak, coleslaw dan black pepper sauce..
bolehla kan* tah ape2 combination entah* anak saya suka makan dengan black pepper sauce
 
ni last week punyo..
makan dengan nasi bukhari..
napela nasi saya mesti pucat je..huh:p
saya suka beli chicken leg ni ha..senang nak masak apa-apa kan :8-)
yang ni hari ni..belum dibakar lagi time ni.
saya letak carrot, potato dan sweet potato sekali..
acik agak malas nak buat coleslaw hari ni..
cuma buat black pepper sauce je..
Slow Roasted Portugese Chicken
source: TTM
Resepi:
1.6kg seekor ayam
1 biji cili siam, cincang(aku guna 3 biji cilipadi yang tautau asal-usul)
1 sudu besar sweet paprika
3 ulas bawang putih, ketuk
2 sudu kecil garam
1/2 cawan jus lemon
2 sudu besar minyak olive
1 sudu besar daun oregano segar dicincang kasar.

Cara:
1. Panaskan oven 160C.(Aku panaskan ke 220C)
2. Basuh ayam dengan air sejuk, keringkan.  Potong ayam di sepanjang bahagian tulang belakang. Buang tulang belakang dia. Tekan dada ayam bagi ayam rata.
3. Campur dan gaulkan semua bahan dalam mangkuk.
4. Lumurkan pada seluruh bahagian ayam, sumbat bawah kulit sekali.
5. Masukkan dlm oven dan bakar kira-kira 2 jam atau(Aku bakar guna combo oven 25 minit) sehingga masak. Sapu ayam dengan lebihan bahan marinate setiap 20 minit. 

19 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wah tak boleh tahan drooling kat sini! Set nasi dengan ayam tu sungguh menggoda! :)

ijayuji said...

Salam lia! kalau yg ni tak terasa nak sekeh ehehe... dtg sambil tersipu sipu malu sbb nak ayam yg kena penyek tuuuu :D ok, masuk list! tenkiuuuu!

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

baru tgk blom buat n rasa pun dh tau sedap..hehe

bhnnye siap ada sweet paprika & daun oregano tu yg buat sedap..mkn pulak dgn nasi bukhari tu ..adeiii terliur tgk tau..

Acik Erna said...

assalam kamalia..klau dah banyak kali buat kompem sedap sangat ni.

Cik TeN10 said...

oishisou !! and mcm sng je nk buat cma nk bakar tu kna tggu lama gak la kn.. nasi tu nmpak sungguh menyelerakan la akak.. :) ke sy yg tengah lapar ni ? haha

nur easy said...

kita pun suka bakar2 camni.. sedap kan

Hanis Azla said...

harus di cuba ni.. resepi simple2 mcm ni rajinlah juga akak nak buat.. yg rumit2 tu selalu tertangguh2.. he..he.. thanks lia..

MaryaYusof said...

As salam Kamalia,

Uish, sodap eh! Nak try jgklah...mmg tgh2 pk nak masak ape esok ni... Tp klau pakai paprika biasa xleh ke? Paprika manis xde stok...huhuhuuu...

Pssssssssst... dulu pernah jgk duk balqis, tp 1 sem je.. time tu dah buruk dah...Toilet pun horror je...Masa dip duduk blok baru, Blok K...Masa kamu dah buka ke blok baru? Thanks tau like Fan Page... Senang nak contact klau pepahal kan... Lg satu jgn lupa sy pun nak FM Japan gak...hehehe.. ;p

Mixed-family in da house.... said...

hahagshs...ada sesi order-mengorder FM ke antara Marya dan kak lia nih? kihkihkihkih..

Hai kak lia,

Sedappppppp nyerrrrrr....terus terasa nk buat weekend niiii......

munna said...

aiseymen..... menggodanya ayam bakar ni....

Amie said...

Cantiknya hasil slow roasted ayam portugis tu... rasa teringinlah pulak!

Asmara said...

sweet paprika mn den nk carik. hikhik.. stok mesia kah?

Papa Mifz said...

amboi..rajin yer masak...

FnF Simple Life said...

Assalamualaikum wbt... jumpa blog ni kat blos k.As asmaralife. Nampak sedapnye...sweet paprika tu apa ye? guna serbuk paprikA OK ke?

♥cmª shIemª♥ said...

waduh....
nyum2...
slow2..buat air liur meleleh... :P

Kamalia said...

love2cook;
hehe..boleh cubala love lepas ni.sedap dekat tekak kami ni..

ijayuji'
salam ika..ekeke,kalau nak sekeh jugak,kita merajukla..sedapkan kalau tambah black pepper dan halia..tapi,ika letak rosemary bagaikan..mesti lagi sodap tu..

eija'
bau memang sedap eija,makan dengan nasi putih pun sodap gak,tapi kalau nak ade rasa pedas sikit,letakla sos cili ke..

acik erna;
salam acik..sedapla kat kami ni.acik boleh cuba jugakla kot..

Kamalia said...

fatin'
oishi fatin..haah,nak bakar tu agak lama jugakla tapi biarkan jela.pastu boleh buat kejelain kan..konpem tengah lapar,dah pi makan.

easy'
senangkan bakar2 ni..

hanis azla'
hehe..saya memang suka yang simple je kak..yg agak remeh tu kadang2 saya jadikan simplejugak..

Kamalia said...

marya'
salam marya..pakai paprika biasa ok je..saya jenis masak ikut apa barang yang ade kat dapur ni ha..
haha..buruk ek,time sya dulu masih baru lagi..blok K setahun sebelum habis dah wujud dah.s.anggup kadang2 gi sana nak makan..
okes..Fm tu biasa diatur..';D

dini'
ekeke..kalau awak nak boleh je dini..sedap dini..cubala..

munna'
ekeke..menggodakan munna..

amie'
cubalah kak amie..kalau nak cuba resipi lain dari yg biasa tu,saya rasa yg ni okla..sesekali ubah seleraqkan..

asmara'
saya guna yang biasa je kak..pastu dah habis la pulak stok paprika,last2 guna cili powder je..sodpa jo..

papa mifz'
terpaksa..ekeke

FnF simple life'
salam wbt..boleh cari kot ..saya guna paprika yang biasa je..kalau terjumpa belila,kalau takde,guna yang jenis baisa pun sedap jugak..

アヌムちゃん said...

waaaa first pic tu..tgk terus jadi lapa tau..huhuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...