Pages

Thursday, 22 March 2012

Strawberry and Chocolate Trifle

Salam wbt..ehem, dah petang baru free. Nak kongsi resipi yang sangat sedap..slrrrppppppppppppp..haha. 1st attemp buat trifle. Sangat sedap uols. Waktu makan ni rasa nak nangis tau sebab bila baru gigit sikit, terasa cream cheese, bila gigit lagi dalam rasa  coklat pula. Tapi, dapat makan sikit je pun sebab memang niat nak hidang untuk tetamu minggu lepas..Makan sikit tu pun sebab nak rasa macam mana la rasanya..kot tak sedap, kononnya takyah la keluarkan kan, tapi bila dah rasa kesedapannya tu nak makan lagi, dah tak boleh..:( Takpe, next time kita buat lagi ye, lagi pun ramai yang request suruh buat lagi ni ha..Terima kasih TTM share resipi yang sodap ni. *eh, terasa macam stalker la pulak, banyak sungguh resipi dari sana sejak akhir-akhir ni kan..*
 
untuk lapisan pertama tu saya letak strawberry dan blueberry..
saja nak ngabiskan stok blueberry yang hampir kecut..:p

 
see..
lapis pertama tu kek coklat,
lapis kedua  strawberry  dan blueberry
lapis ketiga tu yang paling sodap tau..coklat kastad..nangis bila dapat gigit yang tu..
lapis keempat pulak super duper yummy..cream cheese, 
pastu dapat pulak gigit stoberi yang masam manis tu..
kalau ada hazelnut atau almond lagi sodap kot..


Resipi asal Black Forest Trifle
source: TTM..terima kasih kak. share kat sini pulak naa..
           untuk step by step nak buat trifle boleh pi tengok kat blog TTM

Lapisan pertama
Bahan
Kek Coklat - kalau boleh beli, lagi senang. tapi saya kena buat sendiri 
dan guna resipi Super moist Eggless Chocolate cake

-Potong kek kecik- kecik ..susun dlm bekas.  

Lapisan kedua
Bahan:
2 x 415g cans stoneless black cherries in syrup- guna 
strawberry  fresh dan  blueberry kecut..haha
1 1/2 tbsp air panas
2 tsp gelatin

- asingkan 1 1/2 cwn syrup dlm mangkuk.
- campur air panas dgn gelatin, kacau hingga larut.
- campur dlm syrup. Kacau sebati
- Tuang atas kek
- tabur semua cherries.
- sejukkan dalam peti ais selama 30 minit 

Lapisan ketiga
Bahan:
2/3 cawan tepung jagung
1/3 gula kastor
2 1/2 cawan susu segar
200g dark chocolate

- campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
- tuang susu perlahan2 sambil kacau.
- Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.
- masukkan dark chocolate, kacau sampai larut.
- Tuang atas lapisan kedua
- sejukkan selama 15 minit 

Lapisan keempat
Bahan:
2 x 250g packet cream cheese
1/3 cawan gula
300ml thickened cream-whipping cream 200ml

- pukul cream cheese dengan gula hingga smooth.
- masukkan thickened cream. Pukul hingga sebati.
- tuang atas lapisan ketiga. tutup bekas.
- sejukkan 4-6 jam dlm peti ais
- Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts dan chocolate. 

23 comments:

ijayuji said...

Salam lia! uuuwaaaaahhhhh!>>ini bukan nanges yerr ahahaha... kita ajerr yg jakun kun tak pernah makan trifle, nak buat tp tp tp alaaaaaaa....nk yg dah siap boleh? ehehehe..

munna said...

adoyai...terliurlah pulak...

Acik Erna said...

kamalia..mak ai..banyaknya lapis..
tapi kalau disini mana acik nak carik strawberry nagn blueberry tu.

Asmara said...

terasa2 pulak nak mencuba. one day maybe. chewah.. haha

*kawan tu mmg duk fukushima, baru setaun duk sini, pindh sbb takut radiation tu, tp anak dia rindu sgt nak blk rumh sendiri, dia pun x nak tp mcm terpaksa. area dia jauh jugak tp mmg ada sipi2 radiation tu. huhu..

Cik TeN10 said...

Dh lama xbuat triffle.. Triffle ni mmg sesuai la utk hantu coklat mcm fatin ni kan.. Ade delivery tak kak ? Malas pulak nk buat lapis2 banyak2 tu..hahahhh

*alaa akak pn ape krgnya..lg terer kot bab2 msak ni..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

siyes..eija yg nengok ni pun terus slrrppppppppp sama..tp telan liur jerk la..
biasa la eija suka nengok tp nak mencubanya sndiri ntah bila la..

Qasey Honey said...

alahai tliur mnengoknya...serius sedap ni...nyummm2

♥cmª shIemª♥ said...

fuhhhh fuhhhh fuhhhh..
x cukup meleleh air idung sbb sesema..air liur plak meleleh2...

dapnye... ^^_

norlieharumaini said...

nampak coklatnya mengancam mata akak...

Amie said...

Kamalia,
nak tumpang jamu mata lama-lama sikit kat sini yea... nak pandang segala lapis-lapisan yang kaya raya dan mewah dengan pelbagai buah dan bahan tu...enaknya!

So Shy Lady (SSL) said...

huhuhu cuma mmpu mnjamu mata sj lah nak buat mcm komplikated plak. Haiyohh t.mnahan la coklat2 tu smua. oh tidak!

aisha said...

aduhaii sedap ye..:)

nur easy said...

oh wow... x sabar nk tunggu umah siap.. mahu kembali masak2 macam.. hik2

kayrul-shah said...

aduh tergoda lagi...macam nie makin bertambah la lemak menempel nie..aduhhh la...

Ucu Faridah said...

ayoyo....cik lia..skrang ni rasa mcm nk tebang ke rumah amni je...

anak2 sihat...?

Aziela said...

Ya Rabbi....sodap eh Lia...bilolah akak nak dapek buek nie kan...

Munnafendy said...

sy yg membaca ni pun dah terbayang sedapnya...rasa nk ikut nangis sekali...hhuhu

maz said...

Salam kenal dan knjung bls..mksih ye lia sdi sngah dpur kcik kmaz yg suam2 kuku tu...asik tngelam tmbul je..memang npak sdppp trflle lia tu..kmaz je yg xprnah buat trfle ni sbb anak2 kmaz mkn susah skit...huhuu...

Kamalia said...

ijayuji:
salam ikaa...kita pun hari tu makan bila kohai ni uatkan tp dia buat jenis lain,letak mix fruits bagai..tapi,tula bebduka ni tak suka hat tu, knla buat yang hat lain pulak..

munna:
cepat lap munna..:p

acik erna:
acik,acik boleh ganti dengan mix fruit je pun..beli yg dalam tin tu je,sonang..

asmara:
eceh,boleh je kalau rajin datang baru buat..janagn dipaksa kalau tengah malas,kang tak jadi kang.

Kamalia said...

fatin:
waah..fatin lagi hebak dari akak,sebab slalu buatkan..akak ni la 1st time buek ha..takdela yang..;p

eija:
hehe..eija boleh tempah je kat sesapa yang pandia buat ni..konpem sedap eija..

QH:
sedap kak..kalau akak yg buat lagi sedap nih..

cma:
hehe..alala,siannya cma..selsema ye..take care dik,nanti dah sihat,boleh je tempah dengan sesapa yang buat ni..

Kamalia said...

norlieharumaini:
hehe..sakit mata tak kak jadinya?;p

amie:
ekeke..tenungla kak..asalkan jangan sampai sakit mata cukupla..saya tak tanggung tau..*gurau tau kak*

SSL:
kak SSL..kak,beli je la kat orang kak..saya tengok kat sana ramai yg buat ni kan..ni pun paksa beranikan diri buat nih,kot tak,memang telan air liur jela pandnag org len makan..

Kamalia said...

aisha:
sedap aisha..boleh cuba buat..

easy:
yeayyy..nanti buat kenduri masuk rumah jugak ye*tetiba kan*;p

kayrul-syah:
ekeke..samal akita kat isni..amakin menjadi-jadi lemak kat badan ni..

ucu:
alhamdulillah sihat..mehla ucu,boleh kita buat sesama..

aziela:
haha..akak nih,kot rajin nanti cubola buek yo..

munna fendy:
ekeke..jom nangis sekali..

maz:
salam kak maz..takpe,kalau tengah macam tu memang la mood nak update blog tu ke laut kan..yang penting ada masa update,kot malas takyahkan kak..saya dulu macam tu jugak kak..
hehe..anak say abab dessert ni suka sangat..

Liza Razak said...

serious nak cuba resepi ni...dappnyerr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...