Pages

Sunday, 4 March 2012

Dari tingkap kamar..^_^

Salam wbt..arini boleh update sebab orang tu takde kat rumah dan anak-anak pun dah masuk ke alam mimpi.;)

Gambar Iwate-san: Gunung Iwate..Selak langsir memang boleh nampak gunung ni. Kebetulan hari jumaat lepas cuaca cerah, jadi memang boleh nampak gunung ni dengan jelas. oppss..gambar diambil guna iphone ..:p
Iwate-san : 7.05am..
masih ade lagi rona merah selepas terbitnya matahari..
Iwate-san: 11.17am..
langit yang membiru dan cuaca yang sangat cerah..
kalau perasan, korang ada nampak kabel hitam yang besar dan ade macam jambatan tu kan..
actually itu adalah railway; bullet train @ shinkansen
kalau pagi-pagi, dalam pukul 5am boleh dengarla 1st bullet train yang lalu..
boleh nampak dengan jelas setiap yang lalu kat depan rumah ni..
*kot takde keja nanti, bolehla kot kira berapa yang lalu dalam masa sejam..haha*
ini adalah 'Hayabusa'..shinkansen paling baru dan paling laju buat setakat ini di Jepun.
"the latest ultra-fast bullet train in Japan." 
kelajuan adalah 186mph @ 300 km/hour
bullet train ni dikategorikan sebagai luxury bullet train..
di dalam ni ada untuk business class passenger ala-ala kapal terbang..
Hayabusa ni adalah untuk trip dari Tokyo ke Aomori. 
Jadi, kalau kami kat Morioka ni berpeluang la untuk naik Hayabusa ni ke Tokyo atau Aomori..
ok, takpe..next time kita cerita lebih lanjut pasal shinkansen..

7 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kirei sangat iwate san tue
memula tadik ingatkan fuji san ngeeee
tapi nampak rendah plak ngeeee

ADEEYA said...

Wah bestnya nampak gunung dr rumah :D hihi hm train tu menarik lahh bentuk dia kat msia taknak buat ke hehe :D

Acik Erna said...

assalam lia..sempat ke nak kita berapa yang lalu..nanti lia merajuk..mama asek nak pandang keluar je..

Hanis MY said...

wahh beshnya leh nmpk dr rumah Jess's... teringn gak nk naik hayabusa tu...

♥cmª shIemª♥ said...

cantiknye..gunung bersalut salji.. rase nk makan! hehehe..

peh peh peh... lajunye bullet train ni.. klu dah jepun mesti pengangkutan nye canggih manggih :)

Kamalia said...

L>Ayu:
hehe..jauh sungguh tu fuji san..

adeeya:
mmg best,selak kangsir tu terus nampak..
sangat mahal..tak tahu govt nak invest .:p

hanis:
Jess??sapekah dia itu?loyer,dokta?..haha..
kan,mmg teringin jugak nak naik sbnrnya..

shiema:
jagan makan shiema..tu gunung berapi tu..
sume nya canggih kat sini shiema..:)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

jepun mmg terkenal dgn teknologi yg canggih2..
teringin pulak nak naik bullet train tu..hehee, sampai jepun pun x pernah lagi..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...