Pages

Thursday, 23 February 2012

Afiya # Cerita Minggu ini

Salam wbt..hari ni mama nak cerita pasal saya lagi. Kakak Amni dan abang-abang saya hari ni ponteng sekolah. Babah takde jadi diorang duduk rumah je. Mama kata kena cerita cepat-cepat sebab abang-abang ni dah bising nak main "Umizoomi game mama..Umizoomi game mama.."

sebelah kiri: ni 1st time saya boleh berdiri hari isnin aritu.
saya berdiri dengan berpaut pada tepi meja dulu lepas tu terus tegakkan kaki..
saya tengok mama lepas tu saya sengih-sengih je..
terus mama ambik gambar saya dan upload kat Fb tunjuk kat babah saya..
lepas tu banyak kali saya cuba berdiri sendiri..kat dapurla selalunya..
yang baju pink tu pulak semalam..
mama tinggalkan saya sekejap bila mama masuk ke dalam bilik mama tengok saya dah berdiri macam ni..
terus mama kaat bahayalah Afiya..
nanti kalau mama takde jangan buat macam ni lagi tau..
saya dah banyak kali terhantuk kat meja tu..sebabnya saya suka berdiri macam ni la..

saya suka main dengan apa yang orang dalam rumah ni selalu pegang
saya suka main dengan iphone mama dan babah..
saya suka main computer keyboard..
saya suka main computer mouse..
tapi mouse tu mama kena keluarkan dulu bateri dia 
sebab takut saya duk masukkan bateri ke dalam mulut nanti..
saya tak suka dengan toys yang mama belikan untuk saya..

ini pulak kejadian malam tadi..
mama baru buatkan susu untuk kakak dan abangs saya..
terus saya pergi dengan laju ambil susu diorang..
saya  hisap puting botol tu tapi saya tak suka susu tu..
tak sedap macam susu mama..
mama kata jangan tamak Afiya..
pegang satu cukupla..
tapi saya nak jugak pegang semua botol tu..

ini pun kisah malam tadi..
bila babah takde kat rumah 
abang-abang dan kakak mesti bergilir nak hisap susu sambil baring sebelah mama..
mula-mula abang faeiz, lepas tu abang faeiq dan last sekali kakak amni..
bila dah minum susu tu diorang akan tido balik ke tilam diorang..
saya suka kacau diorang waktu ni..
saya akan cuba rampas botol tu..
saya usik muka diorang..
saya tarik rambut diorang..
tapi, diorang pasrah je kena buli dengan saya..
mama cuba alihkan saya ke sebelah sini 
tapi dengan pantas saya panjat badan mama untuk pergi kacau diorang ni balik..

ini kejadian hari isnin lepas..
mama baru siapkan felt flower brooch tu..
tapi, model kat rumah ni belum balik sekolah lagi waktu tu..
jadi, mama suruh saya yang jadi model..
mula-mula saya suka, tapi bila mama asyik tak puas hati dengan gambar tu
mama suruh saya jadi model lagi..
saya nangisla..saya nak main waktu tu..
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...


ok..daa....
nanti mama cerita pasal saya lagi ye..

20 comments:

ijayuji said...

Salam lia! ahahahaha... kawaiiiii! rupa2nya MAMA afiya boleh jadi penulis skrip atau maksik director yg berbakat wakakakaka..... budak2 kecik mmn mcm tu kan, suke tgk kalau dia org kacau2, mmg biasanyer yg kecik suke kacau abg2s dgn kakak, tp mama afiya ni baik, kalau kena makcik siam niii yg abgs n kakak tak bersalah tu lah kena marah hihihi...

Acik Erna said...

assalam lia..kesian afiya..sudahnya menangis jugak..mula2 kemain seronok main2 dan kacau abang..

E-na Art Studio said...

hihiii tersenyum k.e-na baca n3 lia ni...talented as scrip writer..pandai buat felt...cute! Afiya dan lasak ye...makin kuruslah mamamnya...

nur easy said...

alahai... dah pandai berebut dgn abg2 n kakaknya ya..;)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

hehe cute jerk siap nak pegang sume botol susu yg ada..

afiya dh boleh berdiri, Ziqry dh pandai panjat tangga..

Cik TeN10 said...

hahaha cute je.. afiya suke buli kakak and abg2 ea.. last2 afiya kena buli ngan mama smpai nangis ha.. hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dah besar la dia...siap boleh berdiri dah...ciannyer tgk muka nangesss tue...alololo

p/s::recipe puding cheese tue ai ambil kat umah k.ita rasanya from umah k.nor kot...ai guna biskut cheese ritz tue

ADEEYA said...

hehe pandai Afiya menaip ;p

Asmara said...

eh2 Afeeya dah try minum botol ke tu? test susu abg eh. hehe..

So Shy Lady said...

pembuli yg comel hehe...afiya tak mo usik n tarik rmbut abg n kkk lg tau!

rajinnya mama afiya tu kan buat felt flower..anty t. reti...

♥cmª shIemª♥ said...

Salam kak Lia..

Wah..sekali berceloteh cam pembaca pengulas la pulak.. hehe..
Eh...abg ngan kakak minum susu botol lagi ke.. hehe..cumil afiya bolot semua botol2 tu.. :)
Alololo..cian die angis plak bila soh jadi model..lawa la flower tu..

Hanis MY said...

kawainya esp part dianak pegang semuabotol tu他タウnampaksgt bersemangatok bila boleh jumpa live ni

Hanis MY said...

sori tulisan kanji tutaksengaja wuwuwu

munna said...

wah...afiya semakin banyak perangai ye...comellah....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Ala comelnya Afiya menanggis..syian dia!baru nak belajar berdiri ya kamalia?hihi

suri solehah said...

hehe,,dah mula nak melasak ye...apa2 yg diaorg buat..ttp nampak comel kan...

Kamalia said...

ika:salam..wakakaka..boleh pitam director kalau ambik kita jd script writer or director..asyik je tak puas ati dnegan keje org len nanti..ala,sama jela.kalau yg kecik ni nagis konpem yg besar kena maarah..

acik erna:
slam acik..ekeke,dia memang macam tu tak puas ati,konpem nangis..

kak ena:
aww..malu saya akak kata macam tu.buat felt tu saja2 je kak,isi masa lapang kononya.

Kamalia said...

easy:
memang pandai rebut,jadi yang besar kn la beralah dgn dia..huhu

eija:
sume benda yg org lain pegang mesti dai nak jugak..
wah,penantla mam duk ngejar dia naik tangga ye..

fatin:
hikhik.suak buli orang dia nih..betul tu,tak puas ati terus nangis kuat2..

ayu:
huhuhu..mama yang buat..
::ok,39..nanti ai kena belila ni..stok biskut tu dah abih la.::

Kamalia said...

adeeya:
hahaha..memang pandai tau kakak..

asmara:
dia sume benda nak cuba kak..xpe,takyah la minum susu botol ye,nanti susah nak berenti..

SSL:
dengartu afiya..auntie kata jgn tarik rambut org lain tau..
hehehe..isi masa lapangkak..

Kamalia said...

shiema:
salam shiema comel..uishh,takdela sampai jd pengulas kot..ekeke..
masih minum guna botol lagi..taknak minum dalam cawan,tapi kat sekolah boleh je,maybe trpaksa kot..

hanis my:
hanis,sume barang org besar bersemangat dia pegang..iA,ade rezeki kita jumpa ye..

munna:
betul tu auntie,mama pun penat tengok saya lasak sangat..

azatie:
hehe..mama yang buatla auntie..
haah kak,baru nak belajar beridri..

suri:
hehe..budak2 kan,sume nampak comel..tapi,time nakal,dah tak comel dah..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...