Pages

Friday, 10 February 2012

Kawan Saya..

Salam wbt..ni bukan cerita kawan macam lagu 3 sekawan zaman kekecik dulu tau..ala, lagu "saya ada seorang kawan, namanya Ah Meng..Dia juga berkawan namanya Muthu..Kami berkawan baik......bla bla bla..


Kisah kawan saya..Saya sangat tabik toing toing dengan dia..Sebaya saya. Kawan saya disahkan mengandung. Alhamdulillah. Ini adalah kandungan ke 4 cuma yang saya sangat kagum dengan dia adalah tahun ni jugak kali ke 4 perut dia akan dibelah selama 4 tahun berturut-turut..Hebatkan dia? Kawan saya macam saya jugak, anak rapat-rapat, cuma saya bezanya twins ni dapat dijarakkan selama 3 tahun barulah Afiya lahir. Saya bila tahu dia pregnant lagi terus macam wow!..Bagi saya dia seorang yang sangat kuat sebab dia bekerja dan bila balik rumah dia yang uruskan semua kerja rumah* sometimes suami dia tolong jugak bila balik awal*. Takde pembantu rumah dan sangat rajin. Rumah sangat kemas kalau nak dibandingkan dengan rumah saya yang bersepah ni..haha..Ye, kadang-kadang, dah balik kerja tu sempat lagi nak mengemop rumah. Supermak kan dia. Saya 3 hari sekali rajin la kot, tapi tetiap hari pitam. huhu...Sangat rajin masak, sangat rajin layan anak *yang ni saya surrender sebab Mr K yang selalu take over part ni*. 


Saya yang bersalin secara normal 2 kali dan c-section (1st twins:normal, 2nd twins: c-sect) sekali pun dah rasa macam "ok, dah tak nak mengandung lagi dah". Tapi, dia kata dia suka mengandung dan dia sangat obses dengan anak dia tau. Sebelum ni 3 kali dah dia c-section dan dia kata takdela sakit sangat sebab bagi dia mungkin dia ni jenis tahan sakit tak macam saya. Dia cerita dengan saya ada jugak orang pertikaikan bukan ke kalau kita c-section kena jarakkan anak at least 2 tahun..Tapi bagusnya dia ni, dia akan jawab yang doktor dia bagi dia mengandung lagi sebab luka di dalam perut tu cuma mengambil masa 6 bulan je untuk pulih. Kesian jugakla dia sebab bila dia asyik mengandung orang lain duk sibuk kenapa tak jarakkan anak, kenapa tak berhenti terus je *sebab dah 3 kali c-sect kan, tapi kemungkinan lepas ni dia akan berhenti terus* Bagi saya biarlah dia nak mengandung ke apakan, dia mampu dari segi ekonomi dan kesihatan dia. Cuma itulah, kemungkinan anak yang kecik tu jela kot kurang dapat bermanja sikit lepas ni.


Apa pun, saya doakan semoga kawan saya ni dipermudahkan segalanya baik sewaktu mengandung, bersalin dan pada masa depan. Semoga Allah bagi kekuatan kepada dia untuk menguruskan rumah tangga dan anak-anak.
Saya sayang kawan saya..

picture: google..

20 comments:

AHAR said...

hmm..menakutkan dah 4 kali operate selang setahun yek. Aku plak baru 2 kali operate, tapi jarak lepas 3 setgh tahun. Itupun masih teringat sakit masa kena cucuk celah tulang belakang utk local anesthesia (separuh sedar). Macam kena renjatan elektrik. Memang tabah kawan ko tu. Positif je jawapan dia kan. Ko pun sama kamalia. Korang mmg supermom.

シャイマ said...

sugoiii! kak lia pun sugoii gak ape, siap twins semua. supermommy!

ijayuji said...

Salam lia! terkedu jap dgr 4 kali dah belah???? kita yg 2 kali ni pun kalau boleh tak nk kena belah sanggup beranak normal :D mmg bagus lerrr kwn lia, lia boleh geng ngan kita ler mcm tuu, tak kerja pun umah bersepah mcm ank 10 org ahahaha..>>nak ngaku kawan ai tak? ahahaha... InsyaAllah moga urusan kawan lia dipermudahkanNya aminnnn...

kakcik said...

InsyaAllah 'pengorbanan'nya itu akan mendapat ganjaran yang baik dari Allah SWT. :)

Kakcik ada 4 anak - yang pertama dan kedua bersalin normal, yang ketiga dan keempat melalui pembedahan. :)

Asmara said...

subhanaAllah.. tak tau nak kata apa. mudah2an kawan tu terus dikurniakan kesihatan yang baik2 dan dapat menjaga ke empat2 anaknya sehingga besar nanti. moga jugak rezeki dia semakin melimpah ruah kerana bersedia ambil risiko demi ANAK. terharu...

♥cmª shIemª♥ said...

alhamdulillah... 4 kali c sec tp masih kuat lg utk mengandung..cma pun tabik spring jugak..
mmg dia supermak..

cma ni bersalin biasa..anak baru 2 org pun dah betul2 menguji..
huhu..

tahniah utk kwn kak lia tu.. :)

Hanis MY said...

tabiknya dekat dia... dgn u pun samalah super duper mommy... biarje mulut org mmg mcm tu asalkan dia sihat dn doc pun ckp ok apa salahnya....

Cik TeN10 said...

mmg supermak lah !! tabik spring pd dia.. insyaAllah moga dipermudahkan segala urusan dia.. kl nk dgar org bercakap ape pun tak boleh.. xyah nk hirau sgt dengan kata2 negative..

Hanis Azla said...

bagusnya.. selalu seronok dgn cerita2 sebegini.. ibu dan isteri yang serba serbinya mmg lebih dari kita.. boleh jd contoh ni.. bab mop rumah tu akak pun tabik toing2.. sbb klu akak seminggu sekali nak mop rumah pun payah.. he..he.. klu stkt menyapu tu rajinlah..

Mixed-family in da house.... said...

wah mmg supermak laaa...bab mop mengemop tiap2 hari ni....mmg surrender lar......

munna said...

mmg supermak lah bestfriend Kamalia tu...4 kali operate 4 tahun berturut-turut... mmg hebat dia

アヌムちゃん said...

dua2 pun hebattt.huhu..akk pn kecik2 dah tak sgka dh 4 jugak tu..huhu..tp dlu2 penah dgr org ckp kalau operate max boleh 3 org je.huhu..tp boleh je sbnrnye more than 3 eh..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Adeeiii..setahun 1 & nak masuk 4 kali operate , mmg supermom ler kawan lia tu..., eija masa bersalinkan zaquan dulu operate gak, pengalaman pertama rasa mcm adeii x sanggup rasanye nak kena operate lg, nasib baik yg kedua dpt bersalin normal..

tp btol la kita yg menangung sakitnya, selagi mampu & mmg kita yg nak apa salahnye setahun 1..masa muda2 ni la nak ngandung, nnti dh berumur lg x larat kan..

Papa Mifz said...

semoga semuo nyer berjalan lancar untuk si kawan...amin...

MaryaYusof said...

Salam Kamalia,

Lama tak nyibuk kat sini...hikhikhik

Wow! Mmg tabik spring kat kwn awak tu... Sy dulu pun c-sec, pndpt sy mmg sakitnya sy boleh tahan... tp yg sy tak boleh nak thn (honest) adalah time preggy 9 bln tu, sb sy preggy agak teruk alahan & ada masalah ln jgk...

Mmg doc suggestkan kite yg c-sec ni jarakkan bb, sb risiko rahim koyak...erk...

Apa2 puntu semua urusan Allah & rezeki drNya... mmg respect lah dgn kwn tu :)

wahida said...

hebatnya kawan u sis...untung suami dia...

harap saya pun boleh kuat mcm dia...

Kamalia said...

rin:
itula,aku memang tabik sangat kat dia tu..sangat kuat.ok,aku teringat gak yg 2-2 anak ko pun bersalin c-sect ek.sakit ye?nasib abik aku dulu GA je.kot ken acucuk memang traumala aku jadinya..ala,ko pun sama la babe, ko lagila study pastu ade anak lagi..aku ni hwife je pun..

syaima:
alala..malu la akka mcm tu..sume org akan supermommmyla syaima..

ijayuji:
salam ika..ika 2kali ke?uishhh..sakitkan.even kalau bersalin normal tu yg tak sanggupnye bila contractions dtg menyerangla..ala,rumah ai pun mcm tu gak ika..ai lagi pemalas tau..kot ika datang pitam tengok kesepahan rumah ni..haha..ok,IA Allah permudahkan.

Kamalia said...

kakcik:
Amin kak cik..semoga Allah permudahkan segalanya.
wow,kakcik pun 2kali c-sect ye..sangat hebat..

Asmara:
Amin kak..Insya ALlah, semoga dikuatkan dengan sepanjanhg proses ni smeua .

shiema:
supermak kak..ekeke..sama la dengan akak..memamng takut sangat bila dah sampai masa bersali8n tu.

Hanismy:
huhu..mulut orang memnag tak boleh nak tutupkan..Hanis pun nanti Insya Allah akan dapat jadi supermommy jugak..

Kamalia said...

cikten10:
kalau asyik dengar kata org je,nanti apa2 pun tak ajdikan..terima aksih bagi pihak dia..

Hanis Azla:
haha..saya kalau dengar cerita yg dia suka emngemop setiap hari tak terbayang kepenatan tu..saya is pemalas nak mop lantai..

dini:
ekeke..samalah,nak mengemop tetiap hari tak boleh kot..

munna:
hehe..memang hebat dan sangat penyabar..

anum:
hehe..ALhamdulillah,boleh la setakat nak jaga bagi makan minum semua..tapi,takdela super snagat kot..kadang2 jadi gak rimau jadian..haha..kan..kan..3 x max mengandug je..

Kamalia said...

eija:
ye, eija..1st time sy dengar yg tahun ni dia mengandung lagi terus,gag*mulut terbukak*samala..memang tak sanggup nak llaui kesakitan lepas bedah tu kan..saya rasa dia memangs angat kuat dan asangat tabah tau..

papa mifz:
amin..tq papa mifz

marya:
salam marya..
oh,marya pun sama la ye..bagusla marya boleh tahan.saya memang tak tahan sakit.ala,siannya,saya alahan time 1st trimester je,lepas tu dah oklah..
betul tu.mungkin lain doktor lain pendapat kot..
amin..tq marya bagi pihak dia..

wahida:
iNsya ALlah kak..harap akk pun boleh jadi sekuat macam tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...