Pages

Monday, 20 February 2012

Puree Buat Si Manja..

Salam wbt..sihat ke? Tajuk kat atas tu memang poyo sikit. haha..Weekend aritu terasa sangat produktif sebab saya berjaya menjahit 3 helai kain untuk budak bertiga tu. Syabas betey.. Tapikan nak menyiapkan tu, memang mencabar sungguh. Sekejap-sekejap datang nak menolong..sekejap usik itu..usik ini..Sampai sakit tekak suruh dioarng duk jauh-jauh..


Honestly, inila kali pertama saya bersungguh buatkan puree untuk anak saya. Sebelum ni, memang untuk baby food ni saya agak malas nak buat. Dulu waktu Amni dan twin bila dah masuk 6 bulan je, saya bagi nestum terus. Takde pun saya buat puree sendiri. Pastu baru buat bubur nasi campur ikan, sayur dan ayam. Untuk Afiya, memang saya terlebih rajin. hehe..First food dia saya buatkan puree pisang memang dia sangat suka. Yang ni paling senang sebab pisang tu cuma lecek je sampai hancur pastu bagi dia makan. Lepas tu bila atuk dia poskan milna rusk dan nestum dari Malaysia  bagi yang tu tapi dia tak berapa suka sangat. Bagus jugakkan, kalau dia suka nanti susah gak nak kena pos banyak-banyak dari sana..Dalam masa yang sama saya buatkan jugakla pumpkin dan sweet potato puree. Untuk puree ni saya akan stim/rebus pastu baru diblend. Kalau dua jenis puree ni saya campurkan dan bagi dia makan memang dia makan banyak sangat. Tapi, kalau bagi carrot puree dia tak suka sungguh..amboi, pandai memilih ye..Untuk puree ni saya selalu campurkan dengan susu segar dari ladang..Kalau kawan-kawan ada stok EBM boleh letak tu je..Untuk semua resipi ni saya rujuk dari annabelkarmel.com. Kat situ semua jenis resipi ada..Kalau rajin, boleh pi kelebek kat sana ye..Lagi satu kalau nak introduce baby food ni kita kena praktikkan 3-4 days rules di mana kita kenalkan makanan yang sama 3-4 hari untuk kenal pasti masalah allergy atau penghadaman. Waktu tu kita boleh tengok anak kita serasi atau tidak dengan makanan tu. Kalau ada allergy mungkin muncul dalam 1/2 jam atau 2-3 hari selepas diambil. Begitu jugak dengan masalah penghadaman, kita boleh tengok anak kita agak susah nak buang air besar atau dia akan kena cirit birit. Kalau ada antara masalah ni yang terjadi, bolehla kita hentikan buat sementara waktu dan tunggu anak kita besar lagi sedikit baru boleh cuba dibagi lagi dengan makanan itu..*sekian tips dari pakar nutrisi dan kanak-kanak yang tak bertauliah..hehe*

 from left to right:
pumpkin puree + bubur nasi..
sweet potato puree +sayur bayam+ bubur nasi..

Lepas ni mungkin nak cuba buat couscous dan quinoa puree. Hari tu dah carik kat Kaldi tapi tak jumpa. Mungkin kena cari kat Jupiter pulak. Harap-harap adalah. Boleh bagi Afiya rasa benda lain pulakkan. Asyik makan bubur nasi je..Next week jugak baru nak cuba buat bubur nasi  campur salmon/ ayam dan sweet potato atau pumpkin. Hari ni mama buatkan bubur nasi campur dengan sweet potato puree dan kurma. Untuk resipi yang ni terima kasih buat ummi Amzar (Dini). Banyak sungguh resipi baru yang dia cuba tau. Rajin..

itu adalah stok puree Afiya..
mama malas, mama buat sekali banyak dan jadikan puree terus frozenkan.
Bila nak guna, ambik je satu bekas tu dan masukkan dalam bubur nasi pastu blend bersama-sama.
ada sweet potato puree dan pumpkin puree..
yang dalam jar tu mama baru beli ready to eat puree..
jala-jalan kat jusco tengok murahla pulak, mama pun beli.
sebelum tu dah tengok mana yang boleh dimakan dan tak boleh dimakan..
yang ni sweet corn + pumpkin + potato..

22 comments:

Hanis Azla said...

beruntung betul anak2 yg ada ibu yg rajin ni.. anak akak dulu makan nestum @ biskut aje.. he..he.. tp skrg ni mmg ramai yg simpan puree dalam fridge macam tu.. senangkan, tak perlu buat setiap hari..

Hanis Azla said...

beruntung betul anak2 yg ada ibu yg rajin ni.. anak akak dulu makan nestum @ biskut aje.. he..he.. tp skrg ni mmg ramai yg simpan puree dalam fridge macam tu.. senangkan, tak perlu buat setiap hari..

Ucu Faridah said...

salam lia....
memang betul2 produktif la lia ni..dolo2 ada jugak belajar menjahit tapi tak khatam...Pak su bagi sokongan moral siap belikan dan2 tu jugak mesin jahit..tapi hampes sampai skrg kalau menjahit setakat jahit tangan (jelujur) aje yg pandai, nak pasang sekoci pun x reti..hahahaha....

nasibbaik ucu dah xde baby, kalau ada pun mau x terbuat lah puree tu....

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

wah mmg rajin btol mama afiya ni..

eija x pernah buat puree utk anak2 eija,
padahal kalau ikutkan bkn susah pun nak buat puree ni kan..
mama dia mmg maleh..

selama ni eija dok bg dia makan nestum n hujung minggu buatkan bubur nasi ayam/ bilis/kentang/sayur jerk..

Mixed-family in da house.... said...

Salam kak Kamalia,

wah akak reti jahit baju ekkk? kagum ni...huhuhuhu...maklum, diri sendiri 'buta' tang jahit menjahit ni......

kak, nanti tayang ler hasil jahitan tu....hehehe.....

Asmara said...

rajin betul mama dia ni. akk dulu semua bantai masak bubur nasik campur salmon+kentang/carrot/labu, tak pun ayam+sayur2, hihi.. eskrim pun penah bg umur 8 buln ke ats. :D
betul tu kene test dulu takut alergik kan. mcm haqem dulu byk gk alergiknya. chirumiru tu pun kene pipi dah naik merah. tp dah besar ok pulak. ;)

♥cmª shIemª♥ said...

salam kak lia..rajin jye akak buat puree sendiri..
huhu..utk anak jugkkan..

seronok la afiya dpt mkn mcm2 jenis puree..
cma dulu sekali je buat..puri pisang..tp xnak dorang mkn..last bagi nestum..itu jgk yg ditelanye.. :)

Ijah EmoTemo said...

wah ni rajin sgt ni hehehe ;)

Hanis MY said...

wahhh bagusnyaa...lagi bagus bg puree la dr nestum eh... nanti boleh belajar buat bila akachan dah bsr (uish berangan tak hengat wuwuwu)

ijayuji said...

Salam lia!! kalau tajuk atas tu poyo jerrr, ni dgr pulak soklan poyo kita niii akakaka.... PUREE tuk ORG TUA mcm kita ni ada tak???? :D hihihi... kita mengantuk ler lia, semalam budak kecik tu demam panas betul sampai 40c, asyik keja tuam2 bdn dia dgn tuala lembap rasa mcm nak membuta satu hari nii hihihi...

kayrul-shah said...

rajin betul lia nie..anak kayrul yg first dulu bagi nestum jer..ingat yg second nie nak buat macam lia gak la..tapi kena tunggu lagi 3 bln baru baby 6 bln..

munna said...

munna dua2 anak bagi makan nestum je...dah masuk lapan bulan buat bubur nasi... blm terlebih rajin mcm lia lagi.... mungkin anak yg akan mendtg baru dtg rajinnya

Papa Mifz said...

wah rajin la mama nih...:)

Cik TeN10 said...

Pumpkin mmg sdap !! Sy suke sgt

MaryaYusof said...

Salam kamalia,

Rajin betul lah! Bagus jugak info ni...nnt leh try (bila dpt bb baru) hehehe :)

UiTM Lendu tahun bila? Sy degree & dip kat Lendu... Rupenya budak Bacc jgk ek kite ni...hehehe... kenal tak Cik Roslina? Dia ajar BEL dulu masa dip...Kakak dia pun posting kat sini tau ;)

Kamalia said...

hanis azla:
akka, takdela rajin snagat sebenarnya.lagipun mungkin kat sini agak susuah nak dpt baby foods tu yang kena buat sendiri tu..lagipun mmg trend mak2 sekarang buat puree tuk baby diorang kan..

ucu:
salam ucu..haha.saya menjahit ni bermusim kak.lagipun ni ade pinjam mesin jahit adik ni,tu adela sikit mood nak menjahit..hehe
ala,kat sana senang ucu,boleh beli semua kat kedai..kat sini,mmg kena buat jugakla..

eija:
haha..eija,dulu saya memang malas sungguh..serius.mmg anak2 makan nestum je,pastu baru buat bubur..kalau time mals,makan je la nestum tu..
ala,okla tu..eija kerja takpela,saya ni mmg duk umah 24/7..

Kamalia said...

dini:
salam dini..ala,mana nreti dini..setakat jahit2 biasa tu lepasla..tapi,sekarang ni baru berani nak mencuba..huhu..insya Allah,kalau jadi,akak tayang ye..

asmara:
haha..ala,kak..takdo kojo..bolehla.dah boleh bagila eskrem time tu ye?ok,nanti waktu natsu saya bagi..kan2..dia tak boleh makan pisang banayk sanagt,nanti cirit birit..

Kamalia said...

shiema:
salam shiema..rajin dalam terpaksa..boleh?
dia memang suka..tapi,puree pisang dah muak,sekarang kalau bagi dia buat macam nak muntah tu..

ijah:
wiiii..rajin dalam terpaksa ijah..

hanis:
betul,puree lagi bagus dari nestum sebenarnya..Insya Allah, mesti hanis pun boleh buat jugak nanti..

Kamalia said...

ijayuji:
salam ika...kahkah..memang poyokan..eh,adela ..kalau anak-anak tak nak makan sayur,bagi jela pureesayur tu.at least ade jugak sayur dalam makann diorangkan..alala,siannya..nanti rajin-rajinla mandikan dia tu,abgi panas dia turun..

kayrul:
buatla kayrul..samala kita..saya dulu pun macam tu jugak,cuma yg last ni baru tersedar sikit..

munna:
insya Allah,yang akan datang boleh la cuba ye munna..sama jela dengan saya dulu,memang malas,bagi nestum je pun..

Kamalia said...

papa mifz:
hehe..takdela rajin sangat.kena rajin sebenarnya..

fatin:
samala akak pun suka labu tapi,kalau dibuat lauk tak boleh makan..huhu

marya:
salam marya..Insya Allah,next baby boleh buat macam ni ye..
saya kat sana tahun 98-2001..kalau marya sebaya nora,kita beza satu tahun jela kan..cik roslina ye?tak ingtala.nanti recall balik sapa yang ajar BEL dulu..

Amie said...

Memang hidangan penuh khasiat untuk anak-anak ni... bagusnya ibu dia!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is duk mencari resepi puree ni... tengs atas info... suke (^___^)
sok my lil 'aisya will turn to 6m hohohoho

sooo xcited nak kasi dia puree (^___^)

salam kenai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...