Untuk minum petang..jom makan tuna bun berbentuk lebiu..hehe
Resipi macam biasa guna Basic Dough Kak Nor..dan untuk buat shape ni saya tengok dari Quinns Baking Diary..kalau nak senang boleh je tengok kat bawah ni nanti..Anak-anak pun suka sebab ade lebiu ni kan..Saja kononnya nak pelbagaikan bentuk bun. Untuk filling bolehla guna tuna yang cukup untuk bun ni lepas tu campurkan dengan mayonis, black pepper, bawang dan juga dried parsley flakes..
Kak Nor, saya letak sekali lagi resipi basic dough ni kat sini..terima kasih..
BASIC DOUGH my style
resipi : K.Nor@SecubitGaram
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
water roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air
Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.
Resipi macam biasa guna Basic Dough Kak Nor..dan untuk buat shape ni saya tengok dari Quinns Baking Diary..kalau nak senang boleh je tengok kat bawah ni nanti..Anak-anak pun suka sebab ade lebiu ni kan..Saja kononnya nak pelbagaikan bentuk bun. Untuk filling bolehla guna tuna yang cukup untuk bun ni lepas tu campurkan dengan mayonis, black pepper, bawang dan juga dried parsley flakes..
ni untuk Hang Kamil..;p
lebiu.. ^_^
ini saya ambik dari fb nun..dari umyrah @ creamybites.
membantu jugakla..
setiap bun tu saya timbang jadi 60g..
picture no.2 tu kita bentukkan jadi macam tu lepas tu potong ditengah-tengah hingga 3/4 dari panjangnya.
n0.3 bentukkan jadi macam huruf "V"..dan bolehla dibentuk jadi heart..
BASIC DOUGH my style
resipi : K.Nor@SecubitGaram
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
water roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air
Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.
17 comments:
sedapnya lia.. ingatkan tadi, yg lebiu tu ada acuannya he..he..
alahai sedapnya...gebu pula tu...
waduhhhh lebui bun plak dahhh terliurnyeeeee
cik kak! sama le buat roti. ikut resepi yg u beritau tu la. mmg sodap dan senang! tq2! ;D
cantiknya..sayang pulak nak makan kalau cantik macam nie
serius comel. lawaaaaaaa nyaaaaaa roti ko lia.. huh kalau aku ni, siap rebut2 ngan anak2. kiki.. weh sweet giler header ko. brapa kali aku duk tenung
kiutnyer... makin syg nk makan
Alahai comelnyaaa. Love lagi tu :D
comelnya bentuk bun tu
Salam Kamalia,
Comelnye bun lebiu tu... Rasa nak sikit lah :)
huhu..pagi2 dah jamu mata ngan bun lebiu ni..
tuna lebiu..sape makan msti bertambah syg..hehe..
alahai comelnya tuna bun ni.... ingatkan ada acuan utk dptkan shape love tu
wah...biaso minum petang mkn pisang goreng jer...huhu
hanis azla:
kak..dulu saya tengok org buat pun igt guna acuan jugak,ghupenya boleh buat sendiri..
QH:
sedap,sbb saya suka tuna..
sabar:
sabar buat,pastu bagila abe mkn..
Asmara:
mmg sodapkn kak..guna resipi tu mmg easy peasy je kan.
kayrul-syah:
kayrul..mmg sayan nak makan,tp kot tak dimakan kang,nak buat ape pulakek..hehe
izahdaut:
ekekeke..macam tuan dia tak?ni lepas siap bakar,aku dah ngap 2ketui..
ala,bese2 jela..tak terel pun.
LYAfrina:
macam tuan dia tak?huhu
adeeya:
love tu harus tau deeya..
Nadiah Sidek:
nanti nadiah buatla,bagi budak berdua tu makan..
Marya:
salam marya..chopp,dah abih..ekeke
shiema:
kan..harus lapar jadinya..
eija:
haha..yela,memang bertambah sayang dan bertambah bambam pun jadinya.
munna:
dulu pun ingat kena guna acuan,rupanya boleh dibuat begitu je..
papa mifz:
yola,kok saya pun lagi suka pisang goreng..sodapkan..huhu
Post a Comment