Pages

Tuesday, 14 February 2012

Yuki Akari 2012..

Salam wbt..Yuki Akari atau snow candles..Lilin yang diletakkan dalam paper cup sahaja, pastu di bakar dan di letakkan di dalam  snow statues yang telah dibentuk menjadi pelbagi rupa. Kalau tahun lepas bagi saya lagi best dan lagi banyak. Tahun ni tak berapa menarik statues yang ada ni. Setiap tahun festival ni akan berlangsung selama seminggu pada minggu pertama bulan Februari. Kebanyakkan orang yang bekerja di sini adalah sukarelawan. Jadi, bermula dari petang mereka ni dah mula datang untuk pasang lilin dan lebih kurang pukul 8-8.30 pm diorang akan padamkan lilin ni. Cara padamkan tu senang je, api tu dicucuk dengan kayu dan mereka akan kutip paper cups tu dan disimpan dalam plastik bag, Begitula rutin mereka selama seminggu. Untuk baca tahun lepas punya boleh tengok di sini ye. Lagi satu tahun ni pun gambar tak berapa cantik..*macam la sebelum ni cantik ye tak?*..So, maafla kualiti gambar agak kurang sikit di situ, layan jela apa yang sempat di ambil. 

Yang ni adalah bentuk scallop /hotate..sangat cantik sebenarnya..huhu
bawah tu pulak adalah bentuk dragon..aummmm
*eh, tu bukan bunyi rimau ke? naga camno bunyi dia?*..haha
sebelah dragon tu tak tau apekebendanya..sorry.

ni pulak lilin yang di letak dalam yuki yang dibentuk seperti balang..balang ke?entah..

tu pun saya tak tahu patung apo..sori..saya buta huruf dan agak rabun untuk membaca dalam gelap..
sebelah kanan atas tu pulak shinkansen/bullet train..
twins asyik jela main kat situ..sampai tak nak bergerak dari situ..
bawah pulak gambar kapal..haha..hebatkan diorang buat bentuk kapal dari snow..
siap ada tangga untuk naik ke atas  kapal..
tengok Amni bergambar sambil pegang flag..flag lanun ke tu?

inila satu-satunya ice sculpture yang ado..
tahun lepas banyak jugak tapi tahun ni satu je..
tahun ni kan Tahun Naga, jadi buatla bentuk Naga..
yang ni pun cantik sangat..sangat kreatif orang yang duk mengukir ni..
see..twins tu memang tak tahu duduk diam, 
sib baik ada anak nihonjin sekali kat depan tu..
bawah sebelah kanan adalah saxsaphone guy*betul ke spelling ni*
best lagu yang dia mainkan..lagu omputih semuanya..


::haha..sadis sungguh entry ni..sori,saya tak tahu nak cerita apa lagi..kebanyakkan gambar ni diambil guna iphone je..so,pepahamla gambar tu jadi macam mana kan..::

10 comments:

MaryaYusof said...

Salam Kamalia,

Suka betul sebut nama ni...hehehe...

Ya Allah, cantiknya... letak api tu tak cair ke? Maklumlah org tak pernah dok tgk salji...Jakun! kekekekek...

Dragon tu paling bestlah tgk... mmg creative & kena sabar nak buat nikan...ish ish ish...

MaryaYusof said...

Lupa lak nak jwb soalan, hehehe...
Dulu sy kerja model sambilan...

hahaha! tipu*

Mmg tinggilah klau compare dgn kengkwn... 163 cm kire tinggilah kan bg pompuan melayu...kihkihkih...org sll ckp my hubby nampak rendah tp sbnrnye, die tinggi sikit dr sy :)

nur easy said...

cantiknya ice sculpture tu... berseni betul

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

wah cantiknya snow candles & ice sculpture ni..beso sungguh naganye tu..

dh macam pesta cahaya pun ado,
mstila bdk2 srnok keliling main kan..

munna said...

wah..bestnya klu dpt tgk live...

Hanis MY said...

wow wii i like i likeee cantik sgt...

p/s: tak pergi sebab suami risau yuki2 ni licin wuwuwu padahal i mmg gedik2 nk g...takpelah kena dgr ckp suami gitu hehe...

Acik Erna said...

kamalia..kalau tengo gambar ni sama je cantik dengan yang dulu..

シャイマ said...

cun gile ice sculpture tu! sugoii ne! kat sini ade jugak org letak candles dalam snow tu along the road.

ADEEYA said...

Lawa kotttt :D hee~ suka lah sculpture tu! :D

♥cmª shIemª♥ said...

salam kak lia..

wahhhh....cannntikkknye..
best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...