Salam wbt..
Mutton biryani last week saya buat. Minggu lepas sangat rajin, buat pau la..buat itu la ini..this week sangat malas. Sangat sedap dia punya perencah tu tapi memandangkan saya guna beras Thai je jadi tak terasa best macam guna beras basmathi..Ok takpe, this month kena beli beras basmathi. Asyik terlupa je nak beli tau..
Resipi saya guna dari Nieza Finland. Terima kasih Nieza resipi yang sedap ni. Memang sedapla bagi tekak kami anak beranak..Cuma saya guna perencah briyani Shan. Mutton pun ade lagi nanti boleh buat..terus perut mengeluarkan bunyi mintak diisi..
sumber: http://nurniezza.blogspot.com/
Bahan-bahan:
1/2 kg daging kambing + tulang
3 cwn beras basmati direndam 30 minit dan dicuci, toskan
41/2 cwn air atau secukupnya
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
1 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron) (nieza tak bubuh)
1 packet rempah beriyani ataupun paste biryani
1/2 biji lemon
1/2 cawan yogurt
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
Garam secukup rasa
1 kiub kambing
Bahan Tumisan:
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
2cm halia di potong halus
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
2 sudu minyak sapi dan sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan-bahan tabur
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus, digoreng hingga kekuningan
1/2 cawan bawang goreng
2 helai daun pandan, disimpul
17 comments:
uiiahhhh pagi-pagi rabu nampak briyani daaaa.........terliur ni.....
wah mmg sgt rajin,
bertuah suami & anak2..
eija suka nasi biryani, tp biryani kambing x minat, maybe sbb x berapa suka kambing, tp yg peliknya kambing golek makan pulak..huhu
salam kak lia..
waduh...beriani kambin..peberet en asben..sampai sekarang gigih nk buat.. blm jadi2..
huhu..
ok masuk list! :D
btl2 rajin klau nor asik xder masa jer nk buat hihihi
mood rajin n malaslah yang paling ucu takut....tapi kalau dua2 takde mood tu..kita jadi ape ye lia....
mcm lari pada tajuk je komen ni....:-)
alahh rajin nye dikk
sedap nie
akak x pernah cuba buat
selalu buat nasi minyak je ;)
wowwi briyani in da house... dah lama tak makan briyani
LIaaaa akak pun suka rempah beriani SHAN tu sedapkan,akak masak ikut kat kotak tu aje memang sedapkan
assalam lia..dijepun pun ada jual daging kambing fresh ye.acik pun tak pernah makan daging kambing
baru balik dari rumah ummi terus ingat lia,tu yang datang nak makan bryani mutton nie..kalau apa2 yang ada mutton mmg tak tolak..my peberet tuh..ahaa kan time rajin berderet2 menu..kalau malas satu menu pun rasa dah banyak hihihihi
nyum nyumm :D
Salam liaa!! agak2 kalau kamben dibuat mcm ni kita boleh makan tak eak? kita tak leh betul bau daging kamben, mcm nak pitam terus kuat betul bau dia hihihi...
dini:
ala,kat penang banyakkan org jual nasi beriyani yg super sodap..boleh beli bila2 masakan..;p
eija:
ekeke..pelikla eija,kambing golek makan ye..tapi,takpe,saya pun jenis macam tu jugak..kalau dimasak macam tu tak makn,dimasak mcm ni makan pulak..
shiema:
salam shiema..boleh ambik resipi ni shiema..sdoap tau..
asmara:
dah masak antar sini sikit tau..;p
noor:
yela,noor kejekan,iA, bila free bole cuba.
ucu:
haha,,kita jadi senangla kak..boleh makan kedai je..
ieda:
nasi minyak pun sodpa gak kak..saya jarang buat nasi minyak..
Hanis:
kan situ boleh pi makan kat zamzam..sini,kena masak sendirik..
chik mimi:
betull kak,,sedap sangat kan..kat sana jual dekat hypermarketkan?nnt balik boleh beli je dari situ..dulu saya mmg ikut je resipi belakang kotak tu,tapi yg ni cuba jugakla resipi dr org lain pulak..
acik erna:
salam acik..ade cik,tapi frozenla..datang dr australia..
sodpa acik dgg kamebn ni..;)
kak Asma:
hehe..amboi,rajin jalan ye.sedapkan kalau dapat makan kamben..sungguh,kalau rajin mcm2 la,kalau malas,kedai jela..haha
adeeya:
nomnomnom..;p
ijayuji:
salam ika..tak tahula,rasa dulu la kot..ade adik yg kat sini pun dia tak leh makan kamebn,mesti nak pitam pastu muntah..:)
Post a Comment