Pages

Monday, 13 February 2012

Roti Cap Hangus..

Salam wbt..ehem, baru sempat update blog. Macam biasa, weekend mari memang takde masa. Kebetulan minggu ni orang tu tak pergi lab langsung, yahoooo memang seronokla berjimba dengan anak-anak..haha..padahal bukan pergi mana pun, pergi beli barang dapur, pergi Yuki Akari dan Yuki Matsuri. Untuk 2 festival tu nanti-nantila saya update ok. Kalau rajin, saya update cecepat. 


Dah 2 minggu roh meroti saya dah kembali meresap kat dalam badan ni. Jadi, rajinla saya menggodek-godek kat dapur tu dan kenyangla anak-anak saya duk makan roti. Tapikan, korang boleh tak bayangkan bila dah penat-penat buat, time bakar je terus benda tu buat kita jadi tensen yang teramat. Hangin satu badan tau. Padahal kalau nak diikutkan roti tu akan jadi sangat cantik dan sangat sedap..haha----> gila perasankan..takpe abaikan. Semua tu disebabkan oven..Ok, kat rumah ni ada 2 jenis. Satu microwave oven. Yang ni kalau nak bakar kek saya suka bakar kat sini. Tapi, kalau pizza dan roti saya suka bakar kat oven. Yang oven ni pulak, kami beli kat second hand shop time memula datang dulu. Jadi, setelah hampir 2 tahun 1/2 menggunakan khidmat dia, baru-baru nila dia nak tunjuk perangai tau. Dulu, time saya beli oven ni, saya baru mula belajar masak kan. Jadi, saya beli jela oven tanpa tengok apa-apa yang patut. Bila dah lama beli tu, nak cuba resipi yang menggunakan api bawah atau api atas, barula perasan, oven ni takde function untuk 2 benda tersebut. haha..sadis sungguhkan. Tapi, elok jela kalau nak buat roti atau pizza, tetap menjadi cuma kena pandai adjust suhu jela kot..Sekarang jom kita tengok hasil oven saya pada roti yang saya bakar ni..jeng..jeng..jeng...jeng...jeng...

*
*
*
*
*


*
*
*
*
*
*
*

*
hehehe..*senyum malu-malu kamben*
yang atas sekali tu bun pandan kaya..
tengokla atas dia, hangus diknon..
sentap sangat, padahal suhu tak panas sangat pun..
yang bawah chocolate rice bun..
hasilnya kat bahagian tengah tu hangus..
tetapi, tengok tekstur roti..sangat gebu dan springy tau..
hahaha..sungguh sadis.

dan yang ni pulak saya buat roti burger..
gigih saya buat roti burger nak bagi perut Mr K makan..
tapi, tetapla hangus jugak..
chop, bijan tu saya memang guna bijan hitam, bijan biasa dah yilek..
sekarang saya jadi dendam dengan oven tu..
sebelah tu burger daging saya..haha..lama sungguh tak makan burger wei..
ika, QBB tu bukan jenama minyak masak tau..wakaka

kat bawah ni pulak hasil apa yang oven tu buat hari sabtu lepas..
pavlova..
tak salah saya, saya tinggalkan tak sampai 2 minit je pun..
tetiba bila saya masuk dapur balik, tengok dapur saya dah berasap..
apa lagi, anak gajah pun mula la berlari *boleh bayangkan anak gajah berlari?*
menyelamatkan pavlova tu..
memangla oven ni, dia memang nak kena buang ni..
habis ok bahagian atas dia hangus hitam legam..
saya tak sanggup nak ambik gambar,
pikir punya pikir, saya buang bahagian atas dia, nasib baik senang nak buangkan..
pastu, terus saya bakar dengan suhu 90 C je..berjanggut saya tunggu * exaggerate je lebih*
pavlova tu dah janji nak bawak pi soubet *farewell party* malam tu..
nak buat yang baru tak sempat dah sebab tinggal sejam je majlis tu nak mula..

nasib baik masih boleh dimakan..

**semua gambar diambil hanya menggunakan iphone, tak kose mak nak ambik guna kamera*

kecik hati dengan oven  tu.. 
semalam Mr K offered nak pi beli baru
tapi, saya kata takpela..
masih boleh guna lagi kot, cuma kena duk berkampungla depan oven tu dengan Afiya nanti..
haha..
Saya pun pelikla dengan diri sendiri..
saya rasa saya dah baikla..haha lagi..perasankan..
yela, sekarangkan, kalau nak beli apa-apa, mesti saya pikir banyak kali..
Kalau nak diikut perangai saya yang suka membeli dulu, memangla jauh berbeza sekarang..
macam hari tu, ada la barang tu yang sangat cantik* saya dah lama kepingin* 
dan agak murah bagi kami laki bini..
saya dah nak ambik, pastu pikir balik..saya tak jadi ambik..
walaupun Mr K kata takpe, ambik jela
sebabnya saya pikir, baik saya guna duit tu untuk langsaikan hutang PTPTN saya yang beribu-ribu lemon tu..
sekarang ni saya tengah gigih berjimat untuk hapuskan hutang PTPTN balik nanti..
Insya Allah, balik nanti, dapatla bayar habis..
doakan ye kawan-kawan..:D

21 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tergelak baca
ai pernah kena gini gak
masa tue x pandai baking lagik
ikut betul2 la suhu oven org
terus jadi arang....pahit babe hikhik...wahhh dah lama ai x homemade burger ni sebab stok daging kisar dah habes...

p/s::uols nak bc e-novel tue rasa nyer blh terjah kat side bar link ai tue...situ byk...start ngan karya lepak....

ijayuji said...

Salam lia! ahahahahaha.... alaaaaa bukan awk sorang jer ada pengalaman GESENG niiii hihihi... mmg kelakar kalau bila time dia irengggg tuu :D kita refresh kat FB npk status lia ni terus berdesup pergi sini :D** ketawa jahat**

Idayu said...

slm..dh lama x blog walking,and blog sndri pon mlas+x sempat nk pgi tapi bila bc jek tajuk roti cap hangus kat fb terus jek dtg sni hahahaha lwk btol lah..

ghajin lg yea msk2 w/pon dh ada bby br..isk3...nnti jd kan nk dtg umah kami? o matchi shite masu!

Ucu Faridah said...

as salam lia....
sian lia...biarlah hangus yg pentg anak2 kenyang...
sesungguhnya yg hangit tu yg sedappppp...

baguslah dah kuat iman nk byr hutang tu...barang2 tu bila2 boleh beli...

Munnafendy said...

ha smntara tgh offer tu cpt2 cari oven baru...cian asyik hangus je roti.. =)

rajinnya =)

nur easy said...

hutang ni mmg beban kan.. mudah2an dapat selesaikan.. apapun pavlova tu nampak cam sedap sungguh ;)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

adeiii..mmg tension kalau penat2 buat..sekali hangus daaa., kalau dh minat buat better amik peluang Mr. K nak belikan oven baru...hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kamalia..xper la hangus pon sodap :D

Asmara said...

keh3.. geseng rotinya. xpolah yg penting boleh mkn. guna la oven lg satu utk kek tu. tp mesti maleh nk tunggu lama esp buat roti kan. kat sini kalo nk buat roti tengahri dah siap2 masuk bm, kalo kul 3 baru nk buat, mkn mlm la jwbnya. hehe..

♥cmª shIemª♥ said...

Salam kak Lia..
Hehe...senyum2 cma bce entry akak yg merajuk ngan oven ni.. :p
Nak buang masih saying..xpe la..bule save budget..
Bak kate akak nk byr balik pinjaman PTPTN tuh.. huhu..chaiyok2..

*wlaupun rupanya hangus..tp ttp menyelerakan..cma nak rase pavlova tu la...*

Cik TeN10 said...

chocolate rice bun tu nampak sedap !!! hantu coklat mcm sy mmg pantang nmpak bnda yg berkaitan coklat !! terus jd mcm harimau yg tengah lapar nak membaham mknn.. hahah

Aziela said...

Sebenarnya, kulit roti yg hangus tu lah yang sedap di makan. Tapi kena masa panas2 and garing2 tu la. Oh yer, jangn lupa diselangkan dengan teh o panas. Isshh...bilalah akak nak cuba meroti mcm Lia nie... takoootttt x jadi...heheheheheh

Nadiah Sidek said...

takde faedah berdendam dengan oven kak..hihi..

Ida,Japan said...

hikkk..hikkk.alah lia, bukan lia sorang jer....kida pon pernah ada pengalaman gna oven biasa kt mesia dulu..tapi bila kt sini guna microvave oven,,,cam lebih t'kawal irengnyer,,,selamat..

Kamalia said...

ayu:
ekeke..kalau ikut suhu resipi memang lagi hangus kot..ken apandai adjust suhu ek..ai dah lama kepingin tapi asyik lupa je nak beli meat mince tu..
39 babe..nanti ai nak duk baca..weee..tak sabar ni..

ijayuji:
salam ika..kahkah..memangla semua org penah jadi gesengkan bila buat roti tapi, yang ni 3days in a row tu jadi mcm tu..tensenmak..

Kamalia said...

idayu:
salam akak..betul2..rindu nak baca tulisan akak..merajuk ke?hehe..lawak ye tapi kalau akk jd saya mesti tesnen tau.
insya Allah.jadi..nanti kamil konpemkan dgn husband akk..

ucufaridah:
salam ucu..ekeke..betul2,hangus tu memnag sedap.Alhamdulillah,anak-anak memnag suka makan roti..harap2nya macamtula kak..betul,kalau dah takde hutang baru lega sikit hati ni..

Kamalia said...

munnafendy:
hehe..kalau ikutkan memang nak beli,tapi buat setakat ni tangguhla dulu kot..biasa2 je..takdela rajin pun.

easy:
sangat membebankan,selagi tak settle rasa mcm berat je nak beli benda yg tak berfaedah..
psstt..buatla,mesti TM suka..tapi,jgn bagi banyak2..

Kamalia said...

eija:
haha..tapi,tensen pun tak serikla pulak nak buat roti lagi..sebab suka roti,buat jela..iA,ada rezeki beli baru..

azatie:
salam kak..hangus yg memikatkan..ekeke

Asmara:
betulala..nantikan bahagian bawah macam tak amsak je..ke kena tunggu lama sungguh? ekeke..saya mesti buat pagi2, by the time budak balik sekolah dah boleh makan dah..

shiema:
salam shiema..kann..nak buang sayang,.jadi,pakai jela selagi boleh ek..hutang yg memeningkan..sib baik dari dulu memnag dh byr sikit2..

Kamalia said...

cik10ten:
haha..jangan jadi rimau fatin,takut akk ni..haha..dah ,pi buat roti,kot tak pi cari yg boleh dimakan..

aziela:
oh,sangat sedap dimakan dengan teho panaskan kak..nanti kalau buat lagi jd hangus,sy buat mcm akka cadangkan ni..cubalah..takpe,kalau tak jadi,cuba lagi..

nadiah:
ekeke..betul,oven tu bukan tahu ape2 pun ye tak..saje jelah nadiah..nka buat lawak..

ida japan:
ekeke..kan,semua org yg baru belajar buat roti dulu2 mesti ada jugak pengalaman camni ek..boleh ke kak?syaa kalau buat bawah dia mcm tak masak sngt..camno tu?

MaryaYusof said...

Hehehe... gelak dulu boleh tak... Kalau sy confirm tak jd bun tu semua... Pandailah kamu ni kamalia, rajin lak tu buat kek semua bagai...jeles lah... bilalah nak pandai ni... cuba taknak...kekekek...

Tulah ni tgh berperang jgk ni nak byr hutang2 semua, nasib baik credit card sume dah settle...tp hutang ln lak nunggu..huhuhuuu

munna said...

cap hangus pun tapi nampak sedap je roti tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...