Pages

Tuesday, 31 January 2012

Afiya dan imunisasi di Jepun..

Salam wbt..ehem..takde modal nak bercerita, kita cerita pasal Afiya la ye. Bagus ada anak kecik ni, pergi hospital pun nak update kat blogkan..haha. Last week ade appointment dengan doktor untuk dapatkan imunisasi 6 bulan..
lepas dah ambik suhu, tunggu giliran sampai sensei panggil..
sori..tak ingat sapa nama Sensei ni..anggap jela nama dia Suzuki Sensei ye.
.*padahal Suzuki tu nama jiran depan rumah..haha*
waktu ni sensei akan tanya anak sihat ke tak..
last time lepas dapat vaksin shot ade alergik ape2 tak..
pastu macam biasa check sana sini.

 prosedur kat sini sebelum doktor bagi imunisasi,
parent kena sign form kebenaran ni..
kat situ dia ade tulis sekiranya terjadi apa-apa,
kerajaan Jepun akan bertanggungjawab sepenuhnya..


dapat 1st shot sebelah kanan dulu..
tengok mulut dia, bukak seluas-luasnya kan..
yang ni takde tinggalkan apa-apa mark pun..
kalau nak tengok BCG style Jepun, yang lain dari yang lain boleh tengok kat sini..

IMG_1818[1] 
yang ni sebelah kiri pulak..
sambil nangis tu tercari-cari mama dia..hehe sian ye..
mama pegang baru diam, kalau tak nangis tak hingat tu..
selalunya selepas dapat vaksin shots sensei akan suruh tunggu
dalam 30 minit untuk tengok ada side effects or not..
tapi, lama jugakla kena tunggu sebab nak dapatkan next appoinment je ambik masa..
Alhamdulillah, setakat ni Afiya memang tak demam ..
kalau dulu, budak ber3 tu, mesti demam..
siap nurse akan bekalkan ubat demam lagi sebab dia tahu baby mesti demam bila balik tu..

ini pulak buku yang harus dibawa setiap kali ada rutin check up..
sebelah kiri gambar ibu ayam ke itik tu..oklah tak kisahla kan..
yang buku tu dalam dia semua form untuk dapatkan imunisasi ada kat situ
katakanlah nak dapatkan DPT vaksin kan, so ambikla form yang berkaitan..kat sini DPT diorang akan bagi 3 kali.untuk 1st term dan 2nd term dapat sekali lagi..form dia pun colorful, ikut jenis vaksin..
Kalau DPT color kuning, jadi keluarkanlah yang berwarna kuning tu..
sebelah kanan pulak buku/ rekod kesihatan ibu dan anak
buku tu saya guna dari preggy dan disambung guna oleh Afiya sampai dia umur...
jap tengok sampai berapa ye..
ok, sampai 6 tahun..tapi, kalau buku nihonjin tebal dan kecik sikit,
pastu boleh beli cover dia..
yang jenis ni, Afiya belum setahun dah lunyai..haha.
nasib baik tahun depan dah nak balik ye, kot tunggu sampai umur 6 tahun, dah takde rupe buku kot..
kat dalam buku tu pulak, selepas saya bersalin, anak gunakan.
jadi, segala bentuk rekod kesihatan ada, contoh ye..dental, immunization record..
selain tu, kat setiap rekod bulanan tu ada la soalan tanya tentang emosi si ibu
samada mempunyai masalah berkaitan penjagaan anak tu..
saya rasa kalau kata ada, mesti dia akan rujuk saya dengan pakar..;p


ni pulak contoh appointment letters untuk Afiya bulan ni..
hari khamis ni ada..
lagi 2 minggu pun ada jugak, yang tu untuk DPT 3rd shot..
kena datang awal dalam kul 2 tu sebab nanti dalam pukul 3 baru sensei ada..jadi, bolehla sudah awal dan balik awal jugak..


ehem..babah bersama Watanabe Sensei..
Sensei yang duk ambik case Faeiz sakit tahun 2010 dulu..
sangat friendly, kalau jumpa mesti akan berhenti duduk berborak bertanya khabar anak-anak..

25 comments:

Hanis Azla said...

yg penting buku tu jangan hilangkan.. nanti anak-anak sekolah memang nak guna detail2 imunisasi tu semua.. boss lama akak pun nama suzuki.. tsukasa suzuki.. ensem lagi.. ha..ha..

nur easy said...

comeinya afiya dgn polkadot dia.. sensei pun hensem2 ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

uwaaaaa mmg sakit kena inject
jangan kan budak nangess mama nyer pow nangess sekali...pic guna flickr tue x blh tgk la uols

suri solehah said...

cian dia sakit...klausa kerajaan Jepun akan bertanggungjawab sepenuhnya bestkan..banyaknya kat tempat tak akan bertanggungjawab,,dah kita sain kita bertanggungjawab huhu

Hanis MY said...

Wee comeynya Afiya... Dr tak marah eh ambil gambar, hanis slalu takut2 nk ambil gmbr kat spital wuwuwu...

MaryaYusof said...

Rasa mcm best je Jepun ni... kemudahan bagus... teratur... sign pun kerajaan akan tanggung...next year balik for good ke Kamalia?

Gempa semalam tu 6.3 scala richter...
Terasa kuat jgklah... agaknye skrg ni mmg musim gempa kot... doa2 yg terbaik buat semua... experience yg berharga tu kan Kamalia? Bkn semua org boleh rs, betul x? #sedapkan hati* ;)

Asmara said...

tak demam bagus Afiya. imun masih kuat. ;D panjang betul katakana dia. hihi..

Ucu Faridah said...

mana afiya x nganga luas2..dah la kena cucuk pastu maknya asyik snap muka dia aje...tu yg dia sangat2 marah...hihihi...

comel afiya...

munna said...

sekejap je dah 6 bln Afiya...bagus juga kerajaan yg bertanggungjawab sepenuhnya

noor said...

bgs yer ada surt kbenaran dulu..kt sini main inject jer huhuhuh

Aziela said...

kalau kerajaan Malaysia, jangan haraplah nak buat clause tu, siap baby putus kepala masa lahir pun diorang tak nak ambik tanggungjawab.. OOOppppssss... terlebeyy suda....

kayrul-shah said...

baus betul kerajaan jepun..siap akan bertanggungjawab klu terjadi apa2...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

ciannya afiya kena cucuk sekali 2 kiri kanan..adess..

wah bagusnye kerajaan jepun apa2 sume bawah tanggungjawab Kerajaan, selalunya t/tgn utk ape2 semuanya tanggung sndiri..hehehe

buku rekod bersekali dgn buku rekod ibu, bestnye...senang.

Cik TeN10 said...

jgn kata baby sy yg dh besar ni pn masih takut tgk jarum.. plg xsuka kl kena buat medical check up.. time doc nk amik darah utk ujian darah tu yg plg seram skali.. hahaha

wahh.. nk cucuk siap ade surat hitam putih lg kn.. kerajaan akan bertanggungjawab kl ada pape mslh.. tu yg bagusnya jepun ni kan.. hak pengguna terjaga.. :)

Acik Erna said...

kamalia..sianya..memang besar mulutnya menganga..sakit tu..kenapa sekali datang dua kali cucuk..tak boleh ke satu2..kurang sikit sicomel tu sakit..

♥cmª shIemª♥ said...

alolo.. besaunye mulut die..

cucuk sampai dua sekali ke kak.. huhu..

LYAfrina said...

comelnyer buku tu....
kiranya bgus gak la kan sistem perubatan kat sana... imunisasi sama j kan dgn y malaysia??

lady scooter said...

bagusnya...siap mention ape2hal berlaku dibawah tanggungjawab kerajaan jepun.. kat malaysia? takde la camtu...

Kamalia said...

Hanis azla:
nasib baik akk ingatkan,kalau tak tak mesti ntah mana2 saya letak nanti..tq kak
pssst..org jepun,sampai ketua dia hensem,tp kalau dah memang tak hensem,tak boleh buat apela..

easy:
mama dia yg suka polkadot..
boleh dikatakan sume sensei hensem2..haha.

Kamalia said...

ladya yu:
ai memang kalau bab inject tu babah dia yg pegang,ngeri kan tengok jarum tu..ok,noted..tq dear..

Suri Solehah:
tetiap bulan kena inject..sian dia..
itula,kat sini diorg memang jaga kebajikan masyarakat diorg..rakyat diutamakan..

Hanis my:
tq auntie..
tak,tanya doktor dulu boleh tak..ok.

Kamalia said...

Marya:
Insya Allah,next year back for good..dah tak larat duk sini lama2..huhu
betul,salah satu pengalaman yg dapat dikutip bila duduk kat sini..

Asmara:
hari tu jel ademam pasal pneumonia je..
kan,panjangkan..saya kalau nak tulis sendiri mmg tak lopeh tu..

Kamalia said...

ucu faridah:
haha..dah dapat mama yg jenis macam ni,pasrah jela afiya ye..]tq auntie..mama comel tak?ekeke

munna:
sekejap je dah besarkan..rakyat diutamakan..

noor:
itula,kat hospital mmg macam ni..kalau kat klinik pun sama jugak konsep dia..

Kamalia said...

Aziela:
ekeke..takpe,suara rakyat harus didengar..kata negara yg mengamalkan demokrasikan..

kayrul shah:
itula untungnya rakyat kat sini..mmg dijaga kebajikan diorang sepenuhnya..

eija:
memanga ade bulan yg kena 2kali serentak..itu belum selang seminggu kena cucuk tu..
tang buku tu memnag best,sennagkan..dr kita preggy bawakla sampai anak umur 6 tahun..jgn hilang sudah..

Kamalia said...

fatin:
give me 5!akak pun takut tau kalau nak kena cuuck bagai ni..
kan..kan..kepentingan pengguna dijaga..

acik erna:
kat sini memnag acik,tetiap bulan kena cuuck,tapi best sebab anak2 ni tak demam pun..kalau kat mesia, mesti demam punya..

Kamalia said...

cma:
dia kalau nangis,mulut memang jd lebar sungguh..

lyAfrina:
imunisasi kat sini sama ja dengan kat sana,cuma dia bagi tak banyak sgt kot dose tu..tu sebab anak2 sini tak demam bila lepas dapat vaksin tu..


lady scooter:
hehe..kat sana,kami tidak bertanggungjawab sekiranya terjadi apa2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...