Pages

Monday, 16 January 2012

Afiya's First Winter

Salam wbt..Disebabkan saya malas nak bercerita dan nak upload gambar lain, saya update pasal Afiya pulak ye..:)

Winter pertama Afiya. Alhamdulillah, dia dah semakin sihat. Takda batuk atau selsema. Cuma kadang-kadang kulit kering je. Dah masuk 6 bulan sekarang ni. Dah boleh  meniarap dan dah berpusing jauh jugakla dalam bilik ni.Dah mula kenal orang, dengan babah tak nak sangat. Kalau babah pegang pastikan mama tak tunjukkan muka depan dia. Kalau tak, nangis nak mama dia je..Suka sangat dengan Kakak Amni dia, kalau nampak kakak dia mesti tersengih-sengih. Sangat pemurah dengan senyuman. Pantang orang lain tegur dia, mesti melebar senyuman dia tu..Lagi ..lagi..haa, dah mula makan. Mama introduced puri je pun dengan dia. Puri epal tak suka, tak tahu kenapa. Suka sangat makan pisang tapi mama malas nak bagi tetiap hari, ponek asyik buang tut je..haha. Sweet potato pun suka jugak. Carrot dan labu biasa-biasa je. *mesti korang boring..haha. macam dia sorang je ada anak kan.:p*
DSC_1013[1] 
ni gambar semalam..
mama dan babah bawak saya pergi ke Lake Gando..
Tasik beku; tempat paling sejuk di Honshu 
sejuk sangat sampai muka saya bertukar jadi kemerahan dalam masa 10 minit selepas turun ke tasik ni..
cepat-cepat mama bawak saya naik dan duduk dalam kereta je.

DSC_0921[1]
saya memang macam ni..
setiap kali keluar mesti saya tidur..
bila angin sejuk kena muka saya terus saya ngantuk..
jadi, saya tak dapatla nak main-main snow..

DSC_0797[1]
see..ini pun saya tidur..
 
DSC_0138
ok, yang ni saya tak tidur..
sebabnya saya kat dalam rumah..
mama bawak saya pergi ke rumah kakak..
ada majlis makan-makan..
walaupun saya tak boleh makan,
tapi saya suka bila mama bawak saya keluar jalan-jalan..
babah kata entah ikut sapa agaknya suka berjalan..hehe

25 comments:

Hanis MY said...

comelnya afiya! snow princess...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

doakan ai dpt gegurl gak uols
owh fuyu kat ni x gi lagi kat tmpt2 beku gituew......since ibu jari asyik bengkak malas nk gi tempat sejuk uwaaaa hentak kaki

Syaima' said...

tomeyyy nyaaa afiya baring kat yukii.

Hanis MY said...

p/s: betul tu kalau letak onsen tamago tu kompem tak makan la jawabnya hehe...

Asmara said...

ikut mamanya. hehe..

munna said...

kecik2 dah dpt main salji ... bestnya...alhamdulillah Afiya sihat semuanya

Cik TeN10 said...

wahh siap lending atas snow lg haa !! nt dh besar mesti suke sgt ngn snow.. :)

Cik TeN10 said...

wahh siap lending atas snow lg haa !! nt dh besar mesti suke sgt ngn snow.. :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

bestnya jd afiya, masa baby lagi dh menikmati snow..kenangan untuk afiya bila dh besar nnti, bkn main srnok lg dia, suka tgk pic afiya tido atas salji tu..:)) cute sgt..

Nur-nba said...

Salam.. Wah comelnya Afiya. Kalau cuaca sejuk, saya pun rasanya akan tidur je macam dia.. hehe

p/s : Kak, esok Nur baru nak jalani rawatan root canal treatment tu.. Doakan ye. Tq.. :)

Nadiah Sidek said...

bukan ikut mama ke suka jalan-jalan? hehe..

lady scooter said...

bestnye de snow...! takpe, dia kecik lagi... dah besar nanti mesti dia tak tido sangat camntu..

Hanis Azla said...

wah.. afiya dah merasa her first snow.. akak belum merasa lagi.. he..he.. harap2 ada peluang macam afiya juga nnt, insyaALLAH..

Mixed-family in da house.... said...

alaaaaa....so sweet tido atas salji....hehhehehe

wahida said...

wah...bestnya...siap landing atas snow...auntie jeles tau!! hehe...

comel la dia...

Kamalia said...

hanis:
tq auntie..nnt baby auntie jd flower(spring) princesskan..

lady ayu:
IA,ai doakan semoga uols dimurahkan reeki yang tu ye..ai pulak Alhamdulilah,takdela bengkak kaki ke aoa..

syaima:
tq auntie

Kamalia said...

Asmara:
haha..babah suka cakap mcm tu jugak..haishhh

munna:
Alhamdulillah, cuma berat dia tak macam anak jopun yang debab-debab semua tu

cik ten10:
haha..itula,harap2 dah besar ada peluang lagi nak main yuki..

Kamalia said...

eija:
memamng suka ambik gambar dia banyak2..kenangankan,walaupun dia tak berpeluang nak main snow tu..

nur:
mama dia mmg tak tahan sejuk,tak sanggup nak duduk luar lama2..
iA, semoga tak sakit sangat..akk esok pergi dentist jugak.:p

nadiah:
rasanya sapa2 yang housewife duk ikut suami belajar semua suka keluar jalan-jalan kan..pening duk umah lama mengadap benda yang sama je..hehe

Kamalia said...

lady scooter:
betul tu,tengok kakak dan abangs dia..suka sangat main snow..

hanis azla:
iA, kalau ada rezeki mesti berpeluang jugak kak..lambat atau cepat jekan..

mixed family in the house:
mmg waktu tu tido nyenyak sungguh.:p

Kamalia said...

wahida:
auntie..jangan la macam tu..mari datang sini tahun depan ye..

MaryaYusof said...

Tak sejuk ke tdo atas yukii...hahaha, dah belajar dah ckp jepun pulak...lepas ni makin lintang pukanglah bahasa...hehehe... orenji & suika... dah dpt dah...kekekekek

MaryaYusof said...

Tak sejuk ke tdo atas yukii...hahaha, dah belajar dah ckp jepun pulak...lepas ni makin lintang pukanglah bahasa...hehehe... orenji & suika... dah dpt dah...kekekekek

♥cmª shIemª♥ said...

pic die tido tu sgt comey!

R.N.R said...

Salam,kat malaysia ada jual tak winter long john mcm afiya pakai,coz we all nk gi sana on feb 2013,anak umur 1 thn...cari kat universal traveller takde

Kamalia said...

rnr..saya dah reply kat blog rnr..maaf,lambatla pulak saya reply soklan tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...