Pages

Saturday, 7 January 2012

EBM..

Salam wbt..hari ni saja nak cerita pasal EBM. Tak tahu kenapa hati macam sayu je bila duk kelebek gambar dalam telefon tu. Kenangan kan..dah la duduk di perantauan, bila bersalin baby ada masalah pulak. Alhamdulillah, semua tu berjaya jugak saya lalui. Terima kasih jugak pada kawan-kawan yang mendoakan kesihatan Afiya waktu tu *rasanya dah cakap benda ni, tapi takpekan berterima kasih banyak kali apa salahnye ye dak*.Jazakaallahu Khairan..

Memang selepas bersalin saya sempat susukan dia sekejap je.  Dalam sepuluh minit macam tu je lepas tu nurse dah ambik bawak pegi nursery..Jadi, lepas dia di diagnosed dengan masalah tu, memang saya langsung tak dapat bagi direct bf ke Afiya. Sedih sangat tau. Hari ke dua susu dah mula keluar sikit, midwife ajar Marmet Technique. Bagi saya teknik ni memang sakit pada mula-mula buat tu..yela, kalau kat rumah boleh je guna pam tapi bila kat hospital nak guna memang tak best sebab bunyi bising.*saya beli jenama yang murah je tu sebab bising kot ;p *. Terjerit-jerit sampai angkat vontot tau sakit dia.haha..Gigih saya buat walaupun waktu tu susu yang keluar sangat sikit. Hari ke 3, alhamdulillah dah banyak sampaikan midwife dan nurse sangat suka tengok susu saya yang begitu banyak tu..Jadi, kalau dah terasa dah penuh je, cepat-cepat ambik botol susu dekat nursery, perah dan hantar ke NICU..kat sana pulak, nurse akan simpan dalam freezer..

Dulu Amni hanya sempat sampai 9 bulan je sebab lepas tu preggykan twins..Twins pulak bila dah masuk sebulan mix dengan formula milk tapi bila diorang masuk 5 bulan, formula milk diorang tak nak langsung. Waktu tu terusla exclusive bf..Alhamdulillah, memang saya berjaya bf kan diorang sampai 2 tahun 3 bulan. Korang boleh bayangkan macam mana saya duk bf tu, senang je, letakla twins ni kiri kanan..tu sebab dulu saya slim..kahkah..oklah, malas cerita lebih-lebih kang ada yang cakap saya menunjuk..;p

  hasil pada hari ke 3.Alhamdulillah..

 
hari ke 4 saya dah discharged, tapi Afiya belum lagi..
jadi, balik gigih pam susu.;p
hari ke 5.. letak dalam cooler box nak pegi hantar ke hospital.
 
hari ke 6..
 
 Alhamdulillah, waktu ni buat stock..
gigih malam- malam pun pam sebab saya senang sangat nak kena engorged breast ni.
Masya Allah, tak sangka inilah hasil EBM Afiya..


hari ke 7..hari  tu memang dia dah boleh keluar dari incubator
1st time saya pegang dia dan pangku dia..
waktu ni sayu dan hiba toksah cakapla..
meleleh-leleh air mata waktu tu..
Akhirnya dapat jugak pegang, peluk dan cium.
walaupun lambat tapi saya bersyukur dia dah sihat.

p/s..sekarang stok EBM dah habis dan dah tak buat..lagipun Afiya lagi suka minum direct dari mama, so stok yang banyak tu kakak dan abang twins yang minum..

15 comments:

Amie said...

owh...bestnya twins tolong habiskan stok yang banyak tu... memang puas hatikan kalau dapat bf baby, tapi kak Amie hanya sempat bagi yang bongsu je, yang sulung and tengah tak bagi... nyesal tau!

suri solehah said...

seronoknya dpt stok susu banyak gitu..akak tengah tension...ank ke4 ni akk jd kurang susu..susah hati sgt

MaryaYusof said...

Banyaknye susu awk Kamalia... teruskanlah bercerita tak rasa pun awak menunjuk2 ;) Nak fb mmg kena kuat semangatkan.... sy masa Iman tu sebulan je bf, lepas tu minum susu formula dah.. susu jd kering xtau knp... Kesian kat Afiya...Klau sy pun mesti menangis..

Asmara said...

Tahniah2!! Alhamdulillah..:D
*jangkit pakcik kery. 2 hari menidurkan diri. hikhik..

Hanis MY said...

wahh kagumnyaaa.. hrp2 dpt bf baby dgn jayanya nanti insyaAllah...

Dalila Hamid said...

tahniah!

アヌムちゃん said...

wah byknya stok..huhuu..alhmdulillah baby afiya dh sihat dh skrg kn :) bilala boleh jmpa baby afiya comel..huhuuu

nur easy said...

seronok dgr dpt bf anak kan.. sy dulu sempat dlm pantang je..

♥cmª shIemª♥ said...

bestnye dpr bf sampai anak2 besar..cma anak nak masuk 6 bulan dah xmau..huhu

Kamalia said...

Amie:
at first bila namapk sy bg yang fresh diorang taknak jugak.bila bg ebm baru nak..
takpela kak, sekurang2 dapat bg jugak kat yg bongsu tu jugakakn.

suri:
alhamdulillah.rezeki anak-anak kak.ala, camne ye?mungkin akak kena relax kot.

marya:
mmg mental and fizikal kena kuat kan.iA, anak yg selepas ni cubala pulak.mungkin ade rezki tuk bf lebih lama.

Kamalia said...

asmara:
tq..tq..Alhamdulillah.
haha..anak-anak xdemam kan.

hanis:
InsyAllah.mesti boleh, cuma kena ingat dan setkan yang hanis boleh bf baby.

dalila hamid:
terima kasih

Kamalia said...

anum:
alhamdulillah..itula,bila kita boleh jumpa ni?huhu

easy:
alhamdulillah, dapat jugakkan. harap anak yg seterusnya dapatla bf lebih lama kan.

cma:
lagipun akakkan tak keje,jd sebab tu lebih senang kot.

Nur-nba said...

Alahai.. bertuahnya akak dapat anak kembar. Memang bagus beri susu ibu pada bayi.. Teruskan usaha ye kak.. mudah-mudahan akak dapat menyusukan Afiya sehingga umur 2 tahun.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

wah srnoknye tgk hasil EBM yg baanyak.., eija w/pun anak dh campur ngan susu formula, tp diorg tetap nak susu ibu bila malam, jd susu ibu mmg x pernah putus w/pun x byk..alhamdullillah.

Maira Anjami said...

wow..byknye susu..hrp sye pon bleh mnghslkan susu yg byk nanti..hehe
haritu scan,nurse kate anak sye lelaki..hehe..tak tau lgi normal or c-set..tpi hrp sgt normal..akk doakan ye..hehe
insyaAllah kalau de pape sye tye akak..
yoroshiku ne~^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...