Pages

Thursday, 12 January 2012

Mulut macam muncung todak..

Salam wbt..ehem, kisah birthday saya semalam. Mr K memang bukan seorang yang romantika di tampoi. Saya pernah ceritakan. Kalau nak apa-apa, memang kena cakap dengan dia terus. Jangan guna style telepati ataupun kiasan. Memang tak jalan. Tapi, walaupun dia jenis macam tu bab jaga anak dan buat kerja rumah, memang excellent. Mula-mula dulu susah jugak nak terima, yela tengok orang lain best je romantik bagaikan tapi bila pikir balik antara romantik dengan sifat rajin dan penyayang mana yang saya suka..of course la ambik yang rajin dan penyayang tu kan. Kang kalau romantik 24 jam, tapi tak nak jaga anak lepas tu jadi king kat rumah memang pitam la saya sensorang buat semua benda..hehe. Tak tahula kisah kat atas ni ada kena mengena tak dengan cerita kat bawah ni..haha

Semalam, lepas subuh saya tunggu dia wish birthday saya. Buat tak tahu je. Ok, mungkin dia lupa. Pastu sampai dia dah pergi lab, takde pun dia cakap apa-apa. Tahan lagi, think positive maybe dia lupa. Dah pukul 12 tengah hari saya dah tak boleh tahan, saya terus called dia. Saya cakap" bi, arini birthday kita"..Tahu dia cakap apa "oh, ye ke?..birthday awak ye? ok.." sentapmak waktu tu. Terus end call mulut saya otomatik jadi macam muncung todak. Kalau kena betis atau perut orang boleh tembuslah. Waktu tu pikir, tak kisahla tak romantik pun, tak kan setakat wish birthday kat bini pun tak boleh. Memang geram campur sedih.

Petang tu, awal pulak dia balik. Dari last week saya dah cakap saya nak strawberry shortcake untuk birthday saya. Bukak pintu dengan harapan ada kek untuk saya, nan ado okay. Dia bawak plastik bag diapers twins je. Terus masuk bilik dengan hati yang remuk..sobs..sobs..Pastu dia pun masuk bilik, borak-borak dengan saya. Saya layan jugak tapi dengan senyuman plastik je. Memang waktu tu saya tak pandang langsung mata dia, saya takut nanti dia nampakla yang saya sedih dan berharapkan sesuatu dari dia..

Dia pergi solat maghrib, lama jugak. Saya pelik jugakla sebab selalu lepas solat dia terus masuk bilik depan ni. Saya terus layan Afiya dengan hati yang keciwa..Amni nak keluar bilik, bila dia bukak pintu tetiba dia cakap.."ei.ei..happy birthday".. Dengar suara babah dia dari belakang pintu "Amni ni tak pandai simpan rahsiala..!" Saya yang dengar tu terus tergelak..Rupanya dia nak buat suprise kat saya..awwww. malu sekejap. Nyanyi-nyanyi semua, tiup lilin*twins yang tolong tiupkan* dan potong kek..hehehe..Terus muka berubah jadi kerang busuk..kahkah.Saya cakap" teruk tau, sampai hati buat macam ni"..dia gelak je..

 strawberry shortcake:)
kek sebesar ni mak ai mahal sungguh..
tapi, takkan nak buat kek untuk diri sendiri ye tak?
hehe..
jangan risau, kek ni boleh dimakan :p

dia cakap mana boleh ambik gambar cantik-cantik kalau buat suprise..
*di kala bini dia bangun nak ambik camera*

So, semalam adalah hari mulut hidupan laut. Pagi, jadi ikan todak, bila petang bertukar jadi kerang busuk sampai sekarang..hehe. Alhamdulillah, bersyukur sangat. Sepatutnya saya kena percayakan dia, kalau dia boleh jadi babah yang penyayang dengan anak-anak, takkan dia nak buat tak tahu je dengan birthday saya. Hadiah? Kami bukan jenis yang harus kena bagi hadiah time birthday. Kalau nak apa-apa, cakap je tak payah tunggu birthday. Ada duit beli, takde duit, duduk diam-diam..peace:)

p/s: terima kasih buat semua di atas ucapan dan doa semalam. Jazakullahu Khairan..:)

26 comments:

suri solehah said...

hehe..menangis tak masa tu?akak pernah jugak camni masa bisday dulu hubby mcm buat tak heran je..masa balik dr kerja dia call akak suh jumpa kt kedai makan..tgk kt tgn takdak apa,,rupanya masanak balik dlm keta dia bagi..menangis menyesal sbb pk dia dah lupa.hehe terpanjang pulak citer

KakAsma said...

Kamalia,
Hepi belated birthday..alahai mmg betul luahan hati awak tu,kalau asyik lomantik ajer malas pun tak guna..tapi lucu baca story lia,
dapat juga yer idaman kalbu ..sedap ler nampak kek tu..tengah2 tu ada stoberi yer..mcm nak terai ajer buat..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

nyum2 sedapnya strawberry shortcake tu..merah menyala strawberry dia..

akhirnya dpt gak surprise..^_^..

btol tu biarla x romantik tp ringan tulang membantu kita..

cuma sesekali tu terasa gak la kan kalau tarikh2 penting kita dia x igt or buat2 x igt. jgn kan muncung, dlm hati dh payah ckp mcm2 bisikan ada..hehehe

munna said...

HEHEHE...SAMA DGN EN. ABG MUNNA X ROMANTIK... TAPI SESEKALI DIA ROMANTIK CAIR KITA DIBUATNYA

アヌムちゃん said...

finally dpt gk kek idaman kalbu.hihi.nasib ada keknya kalau tak muncung sampai ke harini la nmpknya.heheh :P

ainnoraini said...

sedap kek tu...hepy belated besday yee..

semoga bahagia selalu dan dimurahkan rezeki aminnn...

Aziela said...

Waahh...akak plak yg meleleh air mata terharu... Maaflah..obersensitip... Owhh...romantik sungguh kan...

Asmara said...

hehe.. akk yg baca ni pulak yg tersengih2 mcm kerang busuk. wakakaka.. lomantik jugak la mrK tu. ala2 ngidam nak stoberi shotkek tu eh. hihi.. betul2 ada duti beli, xde duit meh kita duk diam2. hehe..

♥cmª shIemª♥ said...

salam kak..
wahh....mmg romantika sungguh..jeles cma..
alhamadulillah babah yg penyanyang dan caring..

mesti terharu kan..?

strawberry shortcake...nyum2..

Hanis MY said...

wahh kan ke romantika tu... kejap ajelah muncungnya... takpe lain pasangan lain caranya, hubby hanis pun bukan jenis bg hadiah separais2 bagai, tapi tetap syg dan chenta hehe..gedik...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo ai harus perang sora....
silence jer sebab dah buat org susah haty dari bebel...taktik yg bagus taw hahaha....owh darl ai pow bkn dlm la romantic sgt...ikut masa juga...but pasal surprise ni weols mmg suka ngeeee.....wah MrK x calling2 ai pow kot2 nak suruh gi nyanyi hepi bufday kat uols ngeeee!

Lady Lavender said...

waaa..berbaloi menanti.At the end ada puunn hehe...surprise lagi tu! Happy always with beloved family kamalia..

Ucu Faridah said...

hahahahhaha.....kah..kah... lia..lia..ucu dah x tahan baca lia punya kisah...seriusly sampai skrang...asyik gelak je...lawak lah lia ni...

okeylah tu tiap tahun berbeza cara sambutan..thn lepas jadi pelakon..tahun ni jadi makanan laut lah pulak (mulut todak n kerang busuk) hehehe..x habis lagi ketawa ni tau...

Cho Zila said...

dah masuk 30ni semakin matang lerkan.. seronokkan dapat surpriseni.. akak tunggu punya tunggu nak dapat laguni belum lagiler kkot...

Jue said...

Happy belated birthday kam...
Hahaha..laki hang ngan laki aku satu spesis rupanya..
Sib baik ada geng..
Laki aku klu berkias2 ni xdak maknanya..nk apa2 sila sound direct..
Xpa..yg penting penyayang..muheehehe..

Maira Anjami said...

wah~~ade kek strawberry yg bleh dimkn kat sne..
hepi belated bufday kak^^..semoge dpnjngkan umo n dmrhkan rezki slalu~~

izahdaut said...

rasanya ramai je laki2 org kategori ko ni mak.. hahaha.. gelak aku baca kisah seafood ko neh,..aku pung.. sob sob. bab hadiah sama gak.. bukn jenis berhadiah2 ni. klu tetibe nk beli, ada laa..klu idak nan ado

nur easy said...

hehe hb kita bday dia sendiri pun slalu lupa apatah lg bday kita ni kan..

Syaima' said...

comell! haha. hadiah bila2 boleh mintak ye dak. hehe happy birthday akak!!

Kamalia said...

suri solehah:
terharu kak..uwaaa,sweetnya.bestkan suprise macam tukan kak..ala,takpe:)

kakAsma:
hehe..pengalaman masing-masingkan kak..aah tengah ada stroberi..blog kak Hana ada resipi ni..boleh cuba,sedap.

eija:
awww,malu..kahkah..dalam hati ni biasala,macam2 yang dicakaopnya..betul,sekali sekala dapat macam ni memang best.

munna:
hehe..cairkan macam tu..

Kamalia said...

anum:
kahkah..muncung yang lamala kot..tapi,sakit hati mungkin tinggalkan kesan..

ainnoraini:tq kak..amin

aziela:
sobs..takpe kak,kita serupa..mesti akak ni seorang yang romantikkan.

asmara:amboi..teringat kenangan dulu ke?hehe..ye,kang kot nak beli jugak,makan telurla pastu..huhu

Kamalia said...

cma:
salam cma.alhamdulillah,bersyukur dengan pemberian Allah..terharuu sangat hokey..

hanis:
ekeke..sekejap je..pastu,dah boleh mesra2 gitu,kot tak keras kejung macam kayu..

ayu:
ingat nak macam tu jugak, tp mungkin dah malas kot,penat gaduh time bercinta dulu..hehe.suprise haruss sukakan..kuangkuang..nextyear ai suh dia call yu tuk nyanyikan kat ai naa..

LL:
tq awak...alhamdulillah..suprise macam tu memang best..

Kamalia said...

ucu faridah:
kahkahkah..memang mcm2 kak..ade je agenda dia tu..tensenmak.terima kasih kak.

cho zila:
mjungkinla kot kak..dah maatng.kot time bercinta dulu macam ni,memang gaduh merajuk bagai kot.

jue:
tq jue..hahaha..bagus,ada geng.penyayang tu harus kan diknon..

Kamalia said...

maira:
ada..mehla datang sini..bole makan..
tq mai..amin.

izah:
aku rasa memang spesis laki melayu kot,tak semuala tapi mungkin segelintir macam ni..tak bestkan tunggu birthday je..aku suka konsep mcm ni lagi.kot nak cakap,ade duit dapat..eh,macam pantun pulak..ekeke

Kamalia said...

easy:
eh,sama la..dia pun mcm tu jugak..birthday anak apatah lagi..asyik tersalah tulis tarikh je kalau nak kena isi form ke

syaima:
tq shima..hadiah bila2 boleh dapatkan....

ibu addin dan nasa said...

Salam perkenalan.

Semoga sentiasa dalam rahmat ALLAH jua.

Coretan seorang surirumah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...